Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary Edition

En meget komplet kompakthøjttaler

Jubilæumsudgaven af B&W 606 er en ren fornøjelse.

Skrevet af / 27/12/2021 - 11:50
Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary Edition
Geir Gråbein Nordby

L&B tester Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary Edition

Bowers & Wilkins er blandt verdens allerstørste højttalerproducenter, og med god grund. Mange producenter køber komponenter rundt omkring og samler dem i deres egne lokaler og nærmest udelukkende pr. intuition, men B&W har en anden fremgangsmåde.

Den britiske producent tager i stedet udgangspunkt i særdeles avanceret måleudstyr i jagten på den bedste frekvenskurve og lavest mulig forvrængning – også på tidsområdet. De dyreste højttalere produceres i høj grad af robotter på fabrikken i England, så man er sikker på, at hver eneste højttaler lyder fuldstændig som den næste.

De billigere serier, deriblandt 600-serien, er godt nok produceret i Kina, men efter specifikationer, der er nøje beregnet i egne laboratorier i Storbritannien. Og i nyere tid har de fået en del arvemateriale fra den dyreste 800-serie.

Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary black

Bowers & Wilkins’ 600-serie fejrer 25 år med bl.a. 606 S2 Anniversary Edition. (Foto: B&W)

Anniversary Edition

Den nyeste 600-serie kom i slutningen af 2018, hvor jeg faldt pladask for den gulvstående 603, mens vi kårede den kompakte 607 til Årets kompakthøjttaler 2020.

I 2020 blev højttalerne så forædlet i jubilæumsudgaver. Sidste år var det nemlig 25 år siden, 600-serien så dagens lys, og derfor har producenten set sit snit til at forbedre højttalerne yderligere.

Højttalerne har fået nye delefiltre med specielle kondensatorer fra Mundorf og bedre modstande til mellemtone- og diskantenheden. Det skal give den nye 600-serie bedre gennemsigtighed og opløsning.

Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary Edition Lifestyle
(Foto: B&W)

Continuum og Nautilus

B&W’s Continuum FST-mellemtoneenhed er videreført i Anniversary-modellerne med samme chassis og magnetsystem som i den dyrere 700-serie. 606 S2-membranmaterialet opfører sig som Kevlar, men er endnu bedre til at reducere stående lydbølger. Resultatet er, at en større del af energien oversættes til lyd, som forbedrer effektiviteten og dermed dynamikken.

Nautilus-ladede diskanter betyder, at de er monteret i et eksponentielt smallere rør, som absorberer energien fra bagsiden af membranen. Dobbelt dome skal give bedre stabilitet og lavere forvrængning, og vi får lovning på, at detaljerne strømmer ud, uanset om du “spiller dundrende højt eller nyder rolig jazzmusik over et glas rødvin sidst på aftenen”.

Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary tweeter nautilus
Diskanten er monteret i et Nautilus-stativ, som absorberer energien fra bagsiden af domen. (Foto: B&W)

Den største kompakte

Den største af de to reolmodeller i den nye 600-serie heder 606 S2 Anniversary Edition og har en 6,5 tommers Continuum bas/mellemtone. Synes du, at 8.000 kroner for et par er meget, kan du overveje 607 2S Anniversary. Behovet for en subwoofer kan dog i så fald blive større, hvilket jo ikke gør den billigere.

Udførelsen på 606 S2 Anniversary Edition er tillidsvækkende, men jeg må indrømme, at den sorte udgave, som jeg selv fik til test, er lidt kedelig og endimensionel at se på.

Man skal gå den nærmere efter i sømmene for at se, at den har en højere kvalitet end tidligere 600-modeller, men efter at have haft den til test i mange måneder (beklager, det har taget tid!) har den endnu ikke vist tegn på at trevle i hjørner eller kanter, som højttalere med en kedeligere vinylfinish har en tendens til.

Men højttalerne ser væsentlig lækrere ud i en kombination af hvide frontplader og lys egefinér.

Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary oak
606 S2 Anniversary Edition ser nok endnu bedre ud i lys eg end i sort. (Foto: B&W)

Forstærker

I testen har jeg stort set kun brugt Hegel H95, som er glimrende sammen med disse højttalere. Men synes du, at den bliver for dyr, er et godt valg Bluesound Powernode og NAD C338. Med smuk og elegant lyd, som måske bare mangler lidt kraft, kan du desuden forsøge dig med Rega Io. I så fald har du også brug for en DAC.

Jeg har også brugt Lyngdorf TDAI-1120 og til sidst den afsindig dyre referenceforstærker Devialet Expert 250 Pro for at høre, hvad højttalerne virkelig kan.

Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary terminals
Dobbelte terminaler gør det f.eks. muligt at bi-ampe med en ekstra forstærker. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

606 S2 Anniversary Edition: Jubilæumslyd

En måde at tjekke gåsehudsfaktoren på er at starte med Phoebe Bridgers’ coverversion af Tom Waits’ Day After Tomorrow. Hvis den ikke rører dig, er du hård som sten! Og højttalerne består med bravur. Phoebes silkebløde, næsten hviskende stemme fylder lydbilledet og udpensles med luft og varme, omkranset af klaveret, forsigtige strygere, en drivende slide-gitar – og en gigantisk rumklang.

Hun synger: “Tell me, how does God choose? Whose prayers does he refuse?” Og det er næsten ikke til at holde ud. Højttalerne har godt fokus på lydbilledet, specielt mellemtonen brillerer med en tilstedeværelse, som jeg ikke havde forventet på denne side af 10.000 kroners grænsen.

Den luftige diskant har jeg hørt endnu luftigere, senest med de dyre gulvhøjttalere Audiovector R3 Signature, men de er i en helt anden klasse. 606 S2 Anniversary indgår eksemplariske kompromiser her, i mine ører.

Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary Edition Lifestyle(3)
(Foto: B&W)

Rytmer

For noget lidt mere dansabelt kan Dagny med fordel indtage spillelisten, for “Somebody” giver gode vibes i vintersolen. Også her har højttalerne rigtig godt fokus i mellemtonen, hvor stemmen får lov at boltre sig. Overtonerne hænger også godt sammen med det hele og er beherskede, men sprøde, som de skal være i denne sang.

Stram bas

Bassen er stram, men selvsagt ikke den dybeste – det er trods alt et par kompakthøjttalere, vi snakker om. Derfor opleves lydbilledet heller ikke lige så dybt og tredimensionelt med det begsorte, åndende bagtæppe, der som regel kendetegner større højttalere. Men det hjælper at stille højttalerne tættere på bagvæggen.

Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary Graabeins office
Som desktop-højttalere fungerer 606 S2 Anniversary rigtig fint, og deres basrespons er faktisk ganske god til at at håndtere en trang placering som her – selv om højttalerne lyder bedre med mere luft omkring sig. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

For at få en god bas må store højttalere desuden være eksemplarisk gode, og det koster meget mere, end man må betale for 606 S2 Anniversary. Det er altså ikke let at finde gulvhøjttalere til denne pris og med denne fokus, opløsning – og hurtighed. Alle gulvhøjttalere under 10.000 kroner misfarver lyden langt mere end dette.

Bowers & Wilkins 600 S2 Anniversary tweeter
(Foto: B&W)

Blandt andre stativhøjttalere, som nok vil udfordre og måske overgå højttalerne i basregionen, finder vi Dynaudio Emit 20 og Focal Aria 906, men den vigtige homogenitet mellem mellemtone og diskant vil B&W fortsat stå alene om.

Og det er ikke, fordi højttalerne ikke kan trække godt til i bassen. Hør blot på Laura Marlings “Soothing”. Her er der vitterlig størrelse på kontrabassen. Og hendes stemme er samtidig til at tage og føle på.

Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary Edition black with stand
(Foto: B&W)

Klassisk

Klassisk musik stiller store krav, fordi de forskellige instrumenter har så forskellig tonestruktur, at en farvet højttaler afsløres nådesløst. Men Lucy Kays “The Armed Man” lyder både stort og åbent, og instrumenterne ligger lagvis i lydbilledet. Hendes stemme har tilstedeværelse som bare pokker, og strygerne omkranser den på luftig vis.

Når det kraftige midterparti pludselig toner frem, er der stadig en vis storhed her, men det bliver samtidig klart, at højttalerne nu begynder at gispe mere efter vejret, når man skruer til med volumenhjulet på forstærkeren. Igen, det er, hvad man kan forvente med sådanne højttalere, som altid vil være et kompromis, når det gælder de største dynamiske udblæsninger.

Bowers-Wilkins-606-S2-Anniversary-Edition-Lifestyle
(Foto: B&W)

Konklusion

Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary Edition er en meget gennemført kompakthøjttaler, hvor alt stemmer. Den tager musikopgaven i stiv arm og får i høj grad spilleglæden frem. Den foretrækker klart en god indspilning, for fladt producerede popsange kan hurtigt lyde lidt kedeligt og tamt. Her har du brug for højttalere med mere energi i den dybeste bas.

Men musik med meget dynamik og nok tryk på bassen og med en blankpoleret diskantlyd lyder virkelig godt, og specielt i mellemtonen og overtoneområdet er gåsehudsfaktoren stor.

Højttalerne lyder helstøbte, man oplever ingen mangler, og i et mindre rum vil de gøre underværker!

Karakter
Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary Edition
Premium

Lyd & Billede mener

Eksemplarisk sammenhængende lydbillede, glimrende mellemtone. Bassen kunne måske være mere fyldig.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Blæser vinduerne ud

Drømmelyd - hvem der bare havde råd

Ægte bærbar hjemmebiograf

Højttalerne du vil forelske dig i

Sejere end de fleste

Du godeste, sikke et lydbillede!

Bærbar strandfest

De bedste højttalere du aldrig har hørt om

Groovy lyd til kræsne ører

Soundbar: Sådan får du den bedste TV-lyd

To skridt frem og et tilbage for Move 2

Fantastiske bas-kvaliteter

Scroll to Top