TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
L&B’s JULEKALENDER 2022

Bang og Olufsen Play Beolit 15

Så lækkert som i de gode gamle dage

Beolit 15 ligner noget, der kunne være fremstillet, før verden gik af lave. Lyden er i top – og det er prisen også.

forfatter
Publiceret 27/02/2015 - 12:00
L&B mener
Flot lydkvalitet og superlækkert design, der er lige så gennemtænkt, som det er stilrent.
Intet klart stereobillede, og så er prisen i den absolut høje ende for en bærbar Bluetooth-højttaler.
Specifikationer
 • Bestykning: 3 stk 1,5” mellemtone/diskant, 1 × 5,5" fuldtoneenhed, 2 × 4" slavebasenheder.
 • Forstærkereffekt: 2 x 35 W klasse D.
 • Max lydtryk: 98 dB, 1 m.
 • Audio codecs: aptX, AAC, SBC
 • Tilslutninger: Bluetooth 4.0, aux (3,5 mm stereo-minijack), USB (opladning), micro-USB (opdatering).
 • Mål: 23 x 18,9 x 13,5 cm (BxHxD)
 • Vægt: 2,7 kg

Beolit 15 fås i tre farver: Polar Blue, Natural Champagne og Shaded Rosa.

Vejl. pris 3699Pr. 27/02/2015 Produktside

beolit15_web

Bang & Olufsen har en lang historie, og Beolit-serien stammer tilbage fra dengang, nemlig i 1930’erne, hvor elektronisk gengivelse af musik var en forholdsvis ny forteelse. Og de nuværende Beolit-modeller, som sælges gennem undermærket B&O Play, er tydeligvis inspireret af de første bærbare transistormodeller fra slutningen af 1950’erne og begyndelsen af 1960’erne.

beolit609
Sådan så Beolit ud i 1960’erne (Beolit 609)

Design
Designet er i vanlig B&O-stil pletfrit. Der er en atmosfære over deres formgivning, der næsten får en til at tænke, at 3.700 kroner for en Bluetooth-højttaler da virker rimeligt nok. Beolit 15 har nogenlunde samme dimensioner som B&O-transistorradioer fra 60’erne. Bund og top er af plast, og toppen er en gummibelagt, forsænket hylde, hvor mobilen kan ligge sikkert og godt, når den er tilsluttet. Resten af kabinettet er dækket af et gitter i perforeret metal, som går hele vejen rundt. En solid kernelæderrem gør det let at hanke op i højttaleren og tage den med på picnic eller en tur i haven.

Bag gitteret gemmer sig i alt syv højttalerenheder. Tre 1,5″ enheder sørger for at sprede diskanten i alle retninger, og en fælles bas/mellemtone på 5,5″ klarer bunden, hjulpet af to passive 4″ slaveenheder. Forstærkeeffekten er 2 x 35 W.

Lyden
B&O Play-produkterne er angiveligt designet til en urban, udadvendt livsstil, hvor man let kan hanke op i musikken og tage den med sig. Det opfylder Beolit 15 glimrende. Der er et minimum af indstillinger at forholde sig til (tænd/sluk, volumen og Bluetooth-parring), og da lyden spredes 360 grader, lyder den omtrent lige godt fra alle vinkler.

miljø4_web

Og lyden er rigtig lækker. Diskanten er let, mellemtonen naturlig og bassen er, ved elektronikkens hjælp, næsten uanstændigt dyb og fyldig. Dette er med lethed den mest vellydende bærbare højttaler, som jeg har hørt. Den kan stadig ikke konkurrere med det rigtige stereoanlæg, men skal hele tiden huske sig selv på, at der kun er tale om en batteridrevet Bluetooth-enhed. I modsætning til sine designforbilleder spiller Beolit 15 i stereo. Da stereobilledet er spredt rundt omkring højttaleren, er der dog nærmere tale om en rumlig gengivelse, frem for et egentligt stereoperspektiv. Hvis ønsket er at sidde ned og lytte til stereo, skal der under alle omstændigheder større afstand mellem højttalerenhederne, end kabinettet tillader.

Højttaleren kan spille imponerende højt for noget, der har håndtag. Lydtryksmåleren når lige akkurat ikke op på 100 dB for fuld Bluetooth-skrue. Og det lyder stadig forholdsvis pænt og uden udpræget forvrængning. Selv om der spilles højt, er der kontrol over tingene. Den indbyggede DSP sørger for, at højttalerne ikke tvinges ud i noget, som de ikke kan vende tilbage fra. ”Limit to Your Love” ved fuld volumen kan ikke lade sig gøre i en bærbar højttaler. Men skruer man lidt ned, bliver der overskud nok til, at bassen kan gå dybere ned.

Konklusion
At lave en 3.700 kroners bærbar Bluetooth-højtaler ligner hybris, og det er spørgsmålet, om der er råd til at ofre så meget på det lækre design på et forbrugsprodukt, der almindeligvis har en kort forældelsesfrist. De oprindelige Beolit-modeller er stadig klassikere, imens ingen sandsynligvis vil kunne huske Bluetooth om 50 år – eller om 10 år for den sags skyld. Men Beolit 15 er immervæk en lækker højttaler, som lyder så meget bedre, at det næsten berettiger prisen. Og så er det jo en B&O…

B&O Play

tre_farver_web

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

4 uger 39kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 800 kr
(du sparer 216 kr)
12 Måneder 895kr
(med 11 utgaver af magasinet)
forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv en kommentar

Snart kommer den også hertil Nu forstår HomePod mini snart dansk.
5 tips til bedre soundbar-lyd Har du lige købt dig en ny soundbar? Her er nogle enkle tips, som gør opsætningen til en leg!
Fem årtier med Polk Amerikanske Polk Audio har lavet højttalere i 50 år. R200AE er en jubilæumsmodel, signeret af firmaets grundlægger.
Højttalere til mandehulen Elipson Heritage XLS11 er franske - men ligner amerikanske monitorhøjttalere fra stereoens guldalder.
Der står en legende bag disse Efter pladespillerne er MoFi klar med sin første højttaler.
Få biograflyd hjemme i stuen Er lyden fra dit TV tynd og pjevset? Vi har testet fem soundbars i mellemsegmentet, som kan kurere mager bas og give dig en fed surround-oplevelse!
Følg Lyd & Billede