: Acoustic Energy Reference 1

Akustik med energi

Metalmembran og ringradiator – det kan vel bare lyde hårdt og skarpt? Acoustic Energy Reference 1 beviser det modsatte.
Lyd & Billede mener
Krop, tyngde og opløsning
Optager lige så megen plads som en gulvhøjttaler
Specifikationer
  • Frekvensområde 45 Hz – 40 kHz
  • Delingsfrekvens 2 kHz
  • Følsomhed 87 dB
Annonce
Annonce

Den engelske højttalerproducent Acoustic Energy, herefter bare AE, startede i 1987 og slog sit navn fast med den meget kritikerroste model AE1. Den model har gennemgået flere forvandlinger op gennem årene, men sælger faktisk endnu, i dag under navnet AE1 Classic. Min egen erfaring med AE er højst begrænset; jeg hørte i tidernes morgen nogle gulvmodeller med metalmembran (AE var meget tidligt ude med at benytte sådan nogle), men det eneste, jeg egentlig husker, er at de ikke var spillet ind, da jeg hørte dem. Og højttalerelementer med metalmembran, ikke mindst på den tid, kræver en hel del gymnastik, før de bliver rigtig lytbare …

På Spotlight i Jönköping i år havde den svenske agent Audioactive truet med at sætte et par af den nye model Reference 1 i mit bagagerum – “Du bør absolut lytte til dem!” Jeg fik en kort prøvelytning på messen, og den lovede godt. Som sagt så gjort, højttalerne kom med hjem. Så det var ikke uden en vis forventning, at jeg tilsluttede AE Reference 1 – på deres skræddersyede stativer (ekstraudstyr, anbefales). Nogle dages løst spil for at varme dem op, og så var det tid for lyttesessionen.

Lille, men tung
AE Reference 1 er en fysisk ganske lille højttaler – 310 x 190 x 280 mm (h x b x d) – alligevel vejer den hele 10,5 kilo. Basreflekskabinettet (port på bagsiden) er konstrueret med en sandwich af 7 mm MDF, 3 mm gummi af høj densitet og 5 mm MDF. Ikke mærkeligt, at kabinettet føles dødt, når man banker på det.

Diskantelementet er en Vifa Ringradiator, et element, som mange højttalerproducenter har forsøgt at tæmme, men ikke alle er lykkedes lige godt. Når det fungerer – som her – er det et kvalificeret og vellydende element. En lille wave-guide hjælper med at styre udstrålingen. Baselementet er bemærkelsesværdigt godt, udstyret med aluminiummembran og har også en dobbeltviklet talespole af aluminium. Delingsfilteret er af 2. orden, og delingsfrekvensen er ved 2 kHz. Følsomheden angives til 87 dB, så en lidt strømstærk forstærker skader ikke. Alt virker specielt velbygget!

Krop, tyngde og opløsning
Det her er en spændende højttaler, det hører man med det samme. Det første kriterium er opfyldt – den er rar at lytte til. Her findes både en fin krop og tyngde parret med en opløsning af karat. Den ligefrem stråler af kvalitet – eller lyder af kvalitet, skulle man måske sige.

Annonce

Det er ikke vanskeligt at finde en placering, som fungerer. AE Reference 1 klarer fint at spille med pondus, selv stående et godt stykke ude i rummet, og luftigheden og udklingningen i diskanten fortæller om en ringradiator, som er blevet implementeret på en aldeles fortræffelig måde.

Jeg spillede en gammel favorit-cd, Body and Soul med Joe Jackson. Pladen er indspillet på et teater for at få mere live-følelse, og meget af det er også indspillet ”som man gjorde før”, noget man kan høre på gode højttalere.

Her høres det i højeste grad, ambiens og rum fremstår på en, for prissedlen, meget fin måde, og både anslag og udklingning af cymbalerne er af høj klasse. Rummet er stort og veldefineret, tredimensionaliteten aldeles udmærket, og tonaliteten er både homogen og troværdig.

Okay, jeg kobler mine referencehøjttalere til og åbner døren på vid gab til næste niveau i lydgengivelse, men AE Reference 1 gør et virkelig fortjenstfuldt job i sin prismæssige division – og helt klart lidt til.

Udmærket højttaler
Det er jo de interessante apparater, vi skal finde frem til jer, eller hvad? Og AE Reference 1 er en, i sin prisklasse, meget spændende højttaler. Den klarer sig overraskende godt, selv sammenlignet med fuldvoksne gulvhøjttalere i tilsvarende liga, hvor der trækkes veksler på en del af de fordele, som konceptet med tovejs stativhøjttalere pr. definition har.

Annonce

Og hvis du troede, at metalmembran og ringradiator automatisk betyder hård og lidt ufølsom lyd, så troede du forkert, hvilket AE Reference 1 er et klart bevis på. En udmærket højttaler.

Tovejs

En lille tovejs højttaler har en hel del fordele. Dels sidder elementerne ofte nær hinanden og giver dermed en illusion af at være én punktkilde, dels kan delingsfilteret ofte laves relativt enkelt. Man undgår simpelthen mange potentielle problemer, som let kommer med både tre- og firevejs højttalere.

At disse højttalere nu oftere benævnes boghyldehøjttalere, er desværre ikke så godt. De allerfleste små tovejshøjttalere – hvis de ikke er konstrueret specielt til det – trives absolut ikke med at blive placeret på andet end stativ og bør gerne placeres på samme måde som en gulvhøjttaler. Så man vinder egentlig ikke så meget med hensyn til, hvor meget plads en højttaler skal tage i rummet, i stedet handler det måske mere om det visuelle indtryk.

Når man nu vil have, at det skal lyde godt også …

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Sven Bilen


Nyeste artikler:

Annonce
Annonce

Læs også

JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Aktiv støjreduktion i trådløse hovedtelefoner plejer at koste mere end dette.
Det er Marshall Mode II, man skal have, hvis man elsker, at det trykker lidt i ørerne, når man spiller musik. Højt, selvfølgelig.
HEDDphone er virkelig unikke og baner vejen for noget helt nyt inden for hovedtelefoner. Sådan nogle har du garanteret ikke hørt før!
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.