: 7 Bluetooth-boombokse

Lad asfalten brænde!

Tag den fede lyd med dig og bliv konge i dit hood. Bærbare Bluetooth-højttalere har overtaget ghettoblasternes rolle, selv om de gamle kæmper stadig sparker fra sig.

Lyd er livsstil, og moderne livsstil er bevægelig. Derfor skal der i dag være hank på stereoanlægget, så man kan tage det med ud i det fri, ind i asfaltjunglen – eller bare op på tagterrassen.

I denne test har vi fundet syv af de fedeste, sjoveste eller smukkeste bærbare, trådløse højttalere og ladet dem dyste mod hinanden. Trådløse højttalere findes i mange størrelser, men her har vi fat i de tungeste, som stadig kan bæres omkring. Det vil sige, at de skal køre på batterier.

Den bærbare Bluetooth-højttaler har så godt som overtaget pladsen fra 1980’ernes ghettoblaster. Kassettebånd, radio og cd-afspiller er afløst af trådløs musik-streaming fra mobilen. I hvert fald næsten, for nogle af de gamle kæmper fra dengang er stadig med, bare i moderniseret form.

Hvad angår batteridriften, er det en stor fordel at vælge en model med genopladeligt batteri indbygget. Traditionelle alkalinebatterier giver ganske vist en frihed, da man kan skifte batterier på et øjeblik og være klar til at feste videre. Men friheden har sin pris: Det koster op mod 200 kroner at fylde batterirummet op på de største modeller!

Sådan testede vi
Vi er et blad, der skriver om lyd, så vi har selvfølgelig lyttet rigtig meget til højttalerne i testen. Både inde og ude. Men denne gang har vi lagt de alvorlige hørebriller på hylden for en stund. Ingen af højttalerne i testen leverer noget, der ligner normal hi-fi. Og stereo i endnu mindre grad. Her handler det mere om stil og lydtryk end om forvrængningsprocenter og en overbevisende akustisk scene. Rigtigt eller forkert? Det vigtigste er, om det er fedt eller ej!

Selv om det primært handler om trådløs Bluetooth-overførsel, tæller antallet af ekstrafunktioner og tilslutningsmuligheder selvfølgelig positivt med. Nogle af modellerne i testen kan prale af cd-afspiller, radio (FM eller DAB+) og USB-tilkobling, mens andre må nøjes med Bluetooth og en analog mini-jack lydindgang.

De testede højttalere varierer meget i både pris og anvendelse. Fra noble indendørsmodeller til jernpumpede gadedrenge. Og prisen varierer endnu mere. Den dyreste koster tre gange så meget som den billigste. I alle tilfælde må vi dog sige, at man får rigtig meget for pengene.

God fornøjelse.

Genfornyet klassiker

B&O Play har allerede fundet opskriften, så ingredienserne er stort set uforandrede siden forrige servering.

Lyd & Billede mener

Tidløst design, lækker lyd og formidabel bas. Hvad mere kan man ønske sig?
Den koster en hel del og tåler ikke hårdhændet behandling.
 • Bestykning: 3 x 1,5" mellemtone/diskant, 5,5" fuldtone, 2 x 4" slavebas
 • Frekvensområde: 37 Hz – 20 kHz (tolerance ikke opgivet)
 • Forstærkereffekt: 2 x 35 W klasse D (2 x 120 W peak)
 • Maks. lydtryk: 95 dB, 1 m
 • Tilslutning: Bluetooth 4.0, AUX (3,5 mm stereo mini-jack), USB (opladning), Micro-USB (opdatering)
 • Batteritid: 24 timer
 • Mål og vægt: 23 x 18,9 x 13,5 cm / 2,7 kg
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 3799 kr

B&O Play-mærket, der startede som en knopskydning på Bang & Olufsen, står i dag for koncernens største salgssucceser nogensinde og bidrager med vigtige millioner til regnskaberne i Struer.

Beolit-serien hører i sig selv til arvegodset for B&O. Navnet har stået på bærbare produkter siden 1930’erne, men har fået en renæssance gennem B&O Play.

Design
Beolit 17 er en opdatering af Beolit 15, som vi testede for nøjagtig to år siden. Af ydre ligner den forgængeren til forveksling. Blot er det indbyggede ledningsrum blevet inddraget i lydens tjeneste, og højttaleren oplades nu med en ekstern USB-C-oplader. Uanset hvor meget vi lydjournalister beklager os over eksterne netadaptere, giver det god mening at slippe for at slæbe rundt på strømforsyningen. Og ekstra kabinetvolumen er altid godt.

Bund og top er af plast, og toppen er en gummibelagt forsænket hylde, hvor mobilen kan ligge skridsikkert og godt, når den er tilsluttet. Resten af kabinettet er dækket af et gitter i perforeret metal, som går hele vejen rundt. En solid kernelæderrem gør det let at hanke op i højttaleren og tage den med på picnic eller en tur i haven.

Bag gitteret gemmer der sig i alt syv højttaler-enheder. Tre 1,5 tommers enheder sørger for at sprede diskanten i alle retninger, og en fælles bas/mellemtone på 5,5 tommer klarer bunden, hjulpet af to passive 4 tommers slaveenheder. Forstærkeeffekten er 2 x 35 watt, men forstærkerne kan kortvarigt yde 2 x 120 watt, inden effekten skrues ned for at redde højttaler-enhederne.

Ud over volumen-, power- og Bluetooth-knap er der kommet en ekstra knap på højttaleren. Dens funktion kan vælges med BeoPlay mobil-app’en.

Lyden af Beolit 17
Af ydre er Beolit 17 sammen med Klipsch The One blandt de mindste i testen, men lyden spiller godt op mod de tungere konkurrenter. B&O’s lyddesignere og DSP-programmører må have arbejdet på overtid for at sikre, at der ikke mangler bas i det lille kabinet. Det er lykkedes i absurd grad. Selv basmareridtet “Limit to Your Love” gengives med bunden i noget nær ubeskåret behold.

Resten af lyden lever fint op til kvaliteten fra bassen. Lydbilledet er åbent og naturligt uden markante betoninger. Det er lykkedes at skabe om ikke et stereobillede, så i hvert fald en vis rumlig effekt trods højttalerens størrelse.

Konklusion
Beolit 17 er næppe et produkt, der vil stå som en skelsættende milepæl i Bang & Olufsens historie. Det er en udmærket opdatering af Beolit 15, der også var et rigtig glimrende produkt.

Et par småjusteringer af lyd og brugerflade betyder, at Beolit fortsat er et rigtig godt bud, hvis man leder efter en moderne “luksustransistorradio”, der kan lyde næsten som et stort anlæg, men stadig tages med. Selv om den er testens mindste højttaler, er den dog samtidig dyrest.

Monster Superstar Blaster
Monsters ghettoblaster er kynisk brutal at se på, men lyder venligere end ventet.
JVC Boom Blaster RV-NB100B
Ingen over og ingen ved siden af Boom Blaster, når der skal brændes asfalt af!
Philips PX840T
Hvis budgettet er lille, får man overraskende mange funktioner for pengene hos Philips.
Marshall Kilburn
Hank op i din Marshall-stack og tag den fede lyd med ud.
Klipsch The One
Klipsch anslår de nostalgiske strenge med deres indendørs batterihøjttaler.
Harman Kardon Go + Play
Harman Kardons bærbare højttaler er nem at have med, men stadig pæn nok til at stå i stuen.
forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Marantz Model 30 er en pragtfuld forstærker for både øjne og ører, og byggekvaliteten overgår det meste.
  En netværksspecialist og et high-end lydfirma har sammen begået en smart-højttaler i hi-fi-kvalitet.
  For prisen på et par støjreducerende hovedtelefoner leverer Philips Fidelio X3 uendelig meget bedre lyd.
  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.
  Xperia 5 II er ikke alene lige så god som Xperia 1 II – på flere punkter er den faktisk bedre!
  Sonus faber Lumina III er det oplagte højttalervalg til mindre rum.
  Sony A85 er et glimrende OLED-TV med et flot billede og klar, men usynlig lyd!
  Denons jubilæumsafspiller kan tage sig kærligt af dine skiver i mange år frem. Men din streaming får den kolde skulder.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Harman Kardon Citation One MKII

  Vejl.pris 1699 kr Stærkt forbedret Citation

  Sonus faber Lumina III

  Vejl.pris 18000 kr Håndbygget lydkvalitet

  Samsung HW-Q950T

  Vejl.pris 11935 kr Soundbar med biografambitioner

  Samsung HW-Q66T

  Vejl.pris 4999 kr Den mest afbalancerede lyd
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.