Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Bang & Olufsen Beosound Stage

Luksus til folket

Beosound Stage giver seriøs premiumfølelse til en overraskende behagelig pris. Men den er ikke for alle.

Skrevet af / 23/12/2019 - 11:00
Bang & Olufsen Beosound Stage
Geir Gråbein Nordby

Bang & Olufsens første soundbar hedder Beosound Stage og er selvfølgelig en fryd for øjet, både hvad formfaktoren og indtrykket af byggekvalitet angår. Den fås i træ-finish eller to forskellige aluminiumudførelser: Neutral og bronze. Vi fik den i neutralt aluminium, som giver et køligere look, men stadig ser fantastisk ud med afrundede former og diskret sort stof på fronten. Og prisen på 11.000 kroner er langt mere omgængelig, end vi er vant til fra den kant.

Soundbaren er lavet til at fungere lige godt hængende på væggen og stående på et TV-møbel. Højttaler-enhederne er vinklet sådan, at de skal kunne give ret meget den samme lydgengivelse, når den ligger fladt på bordet, og når den hænger på væggen. En fordel ved det er, at den ikke behøver at skygge for det nederste af TV’et. Bemærk, at TV-møblet ikke bør være for højt, hvis det skal fungere lydmæssigt.

Beosound Stage kan hænges på væggen, men også lægges fladt mod et underlag. (Foto: B&O)

En fjernbetjening medfølger ikke – her er det app-styring, der gælder. Altså hvis du ikke vil betale over 2.000 for kroner B&O’s BeoRemote One. Hvis du vil det, får du også fuld integration med andre B&O-produkter plus LG’s OLED-TV C9. Dermed behøver du ikke et svinedyrt B&O-TV for at nyde brugerfladen til fulde.

Af indgange finder man både en HDMI-indgang og en HDM-udgang med lydretur (ARC). Hvis du har et nyere TV, understøtter det højst sandsynligt dette. Så behøver du kun et HDMI-kabel fra den tilsvarende TV-indgang, så kan alle enheder, der er sluttet til dit TV, få lyd gennem Stage.

Beosound Stage ser virkelig flot ud i neutral aluminiumudførelse. (Foto: B&O)

Dolby Atmos

Beosound Stage understøtter 3D-lydformatet Dolby Atmos, men den har ingen dedikerede opadvendte højttaler-enheder til at gengive kanalerne ovenfra. I stedet bliver ørerne “narret” af digital processering. Erfaringsmæssigt fungerer det okay, men er sjældent lige så overbevisende.

Brugervenlighed

Montering og opsætning af Stage går nemt og bekvemt, og kan gøres med ti tommelfingre. Musik-streaming er meget enkelt med både Chromecast og AirPlay 2 samt Spotify Connect indbygget.

Man kan let vælge imellem lydindstillingerne TV (fremhæver dialoger), Musik (ren stereo), Film (fylder rummet med et større lydbillede), Lytning om natten (dynamikken reduceres) og Ingen, der giver ubehandlet lyd.

Touch-panelet på toppen er elegant. Her i træ-finish. (Foto: B&O)

Man kan også indstille lyden selv. Men her bliver mobil-app’en lige lovlig smart. Man placerer en virtuel prik i en cirkel, som er opdelt i fire zoner med hver sin klangsignatur, og afhængigt af hvor i cirklen man placerer prikken, får man så en blanding af de fire.

Her bliver det for alvor forvirrende, for lydsignaturerne hedder Warm, Excited, Relaxed og Bright. Jeg forstår ikke en bjælde af, hvad det skal betyde, men synes måske, at man får lidt mere fokus på stemmer og dialoger ved at bevæge prikken i retning af Excited.

 Mere forvirring

Men det bliver endnu mere forvirrende, for derudover er der en række funktioner, man kan aktivere eller deaktivere, kaldet Upmix, Virtualize og Low Frequency Effects-Tuning samt Content Processing, hvor man kan vælge imellem høj, lav eller fra.

Det er sikkert meningen, at det skal virke brugervenligt, men jeg må have fat i brugsanvisningen for at finde ud af, at Upmix betyder, at stereolyd får sit centrum gengivet gennem den dedikerede centerkanal; Virtualize giver et større indtryk af surround-lyd fra surround-kanalerne og de virtuelle højdekanaler; og Low Frequency Effects-Tuning (pyha!) betyder, at man kan slå bas-effekterne (LFE) i det indgående lydsignal til og fra.

Jeg må indrømme, at jeg ikke helt forstår, hvorfor man skal slå dem fra, hvis ikke det er, fordi man i stedet vil lede dem videre til en separat subwoofer. Men Beosound Stage har ingen subwoofer-udgang, og der findes heller ikke nogen trådløs Beosound-subwoofer, der kan tilsluttes.

Beosound Stage klarer sig fint uden ekstern subwoofer. Hvilket er godt, for der findes ikke nogen. (Foto: B&O)

Lydkvalitet

Når det først er lykkedes at få Stage til at lyde, som man gerne vil, klarer den sig ganske godt uden ekstern subwoofer (bare sørg for at LFE-effekterne er slået til!). Lyden fylder rummet rimelig godt, og bassen er fyldig nok til at give et fint fundament til resten af lydbilledet.

Dialoger på film er klare, men ikke for skarpe, og klangen Jesse Pinkmans stemme i åbningsscenen af El Camino kommer godt frem. Stage udfordrer ikke soundbarerne med subwoofer i den henseende, men B&W Formation Bar bliver også noget dyrere, hvis man tager sub’en Bass med, og Sennheiser Ambeo bliver endnu dyrere, når den parres med en matchende sub.

Derimod ligger Samsung HW-Q96R med medfølgende subwoofer i samme prisklasse som Stage, og også her må Stage se sig slået – på mere end én måde.

Hvis vi ser bort fra den manglende subwoofer, er det også andet at pege fingre af. Jeg synes generelt, der mangler noget dynamik; det lyder lidt fladt og forsigtigt, uanset hvordan jeg prøver at justere lyden.

Musik i stereo bliver aldrig lige så godt defineret som med B&W Formation Bar – heller ikke hvis sidstnævntes subwoofer kobles fra. Især ikke hvis man aktiverer både Upmix og Virtualize, for så bliver soundbaren helt taktløs på grund af en temmelig grov faseforskydning i bassen. I ren stereo lyder det derimod godt, men magisk bliver det aldrig.

Man bliver heller aldrig narret til at tro, at der er flere højttalere på film. De virtuelle kanaler fungerer kun sådan nogenlunde. Et lidt større lydbillede, ja, men både Bose Soundbar 700 og LG SL10Y vokser sig endnu større.

(Foto: B&O)

Konklusion

Bang & Olufsen Beosound Stage er en flot soundbar, der let og elegant glider ind i ethvert boligmiljø. Den ser virkelig lækker ud med flotte afrundede kanter og overdådige materialer, der giver ejerglæde.

Lydkvaliteten er god nok, og soundbaren løser opgaven fint uden subwoofer, med stor nok lyd på film og anstændig lyd på musik. Der mangler lidt dynamik, og vi savner muligheden for ekstern subwoofer, hvis folk skulle ønske det. Og så er det uforståelige sprog i app’en meget forvirrende. Man må finde brugsvejledningen frem for at fatte, hvad der menes med de forskellige indstillinger.

Beosound Stage er en soundbar, der vil gå rent hjem hos trofaste B&O-kunder, men om den kan vinde mange andres hjerter, er vi ikke så sikre på.

Karakter
Bang & Olufsen Beosound Stage
High End

Lyd & Billede mener

Lyden er afbalanceret, og bassen fyldig nok på egen hånd til, at man ikke har brug for en subwoofer. Fungerer både vægmonteret og liggende på et bord. Brugerfladen er forvirrende, begreberne i app’en er uforståelige, og lyden mangler dynamik.

Også i denne test:

6 high-end soundbars

Bowers & Wilkins Formation Bar

Soundbar i musikkens tjeneste

Formation Soundbar gør et lige så godt stykke arbejde på musik som på film. Opløst, varmt og vanedannende.

Lyden er forførende varm, fyldig og indbydende. Især musik lyder vanedannende. Subwooferen tilfører den savnede slagkraft i bassen.
Mellemtonen slår aldrig gnister. Sangstemmer og dialoger kunne komme endnu bedre ud. Baghøjttalere bør afgjort overvejes.
Læs hele testen

LG SL10YG

En masse udstyr er ikke nok

Topmodellen fra LG krydser de fleste af felterne på tjeklisten af. Men lydmæssigt er vi kun mellemfornøjede.

Atmos-lyd giver “lyd fra himlen”, og soundbaren har kræfter nok til at fylde stuen.
Mellemtoneområdet er for dæmpet, så dialoger og instrumenter ikke kommer godt nok frem. Lidt grovkornet lyd.
Læs hele testen

Bose Soundbar 700

Topsejt fra Bose

Bose har lavet en meget vellykket soundbar, der lyder virkelig sejt på film og overrasker på musik.

Lyden er kraftfuld og medrivende, og rumkorrektionen tilpasser lyden godt til rummet. Brugervenligheden er i top, og vi kan godt lide den programmérbare fjernbetjening.
Lydbilledet er ikke så finmasket og opløst som på de allerbedste. Musik i stereo får en slags surround-effekt, som man ikke kan slå fra.
Læs hele testen

Samsung HW-Q96R

Stadig bedst i sin prisklasse

Til denne pris findes der fortsat ingen bedre soundbars.

Lyden er eksplosiv såvel som afbalanceret, og baghøjttalere giver seriøs hjemmebiograf! Og så har Samsung endelig løst det med Dolby Atmos ud af TV’et!
Subwooferen har ikke helt samme kvalitet og taktfasthed som resten af systemet. Begrænsede streaming-muligheder.
Læs hele testen

Sennheiser Ambeo Soundbar

Verdens bedste soundbar

Det er lykkedes Sennheiser at lave verdens bedste soundbar – i første forsøg! Men hvem i alverden er den beregnet til?

Vi har aldrig hørt bedre surround-lyd uden baghøjttalere! Lyden er stor og eksplosiv, og ved lav volumen har man slet ikke brug for en subwoofer.
Men hvem gider lav volumen med sådan en soundbar? Det betyder, at du alligevel skal have en subwoofer, og pludselig kommer vi op i en ret ekstrem pris.
Læs hele testen

2 kommentarer til “Bang & Olufsen Beosound Stage”

  1. Hvordan er lyden ift. 65OLED984 fra Philips? Spørger da jeg kan se at du har anmeldt begge.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede

Vi tester B&O’s fedeste soundbar

Det bedste Sony-køb?

Laserskarpt biografbillede

Knivskarp 8K OLED fra LG

Devialets første soundbar på testbænken

Nu kan du få Google TV på alle dine skærme

Lyd & Billede
Scroll to Top