Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

3 soundbars (næsten)

Lækre soundbars løfter oplevelsen

Mød to soundbars og en lydsokkel, der taler tv’ets formsprog – og løfter lydoplevelsen.
soundbar_dali_kubik_one

Alle, der har læst vores blad, ved hvad vi mener om tv’ers indbyggede højttalere. De stinker. Ikke alene er et tv magtesløst over for at genskabe bas, det har som regel også højttalerne monteret på bagsiden, så de luftige overtoner spiller ind mod væggen i stedet for ud mod lytteren. Resultatet er, at det ud over at lyde fesent også lyder grødet. Dårlig kombination!

Det har stadig flere mennesker opdaget, og da soundbars og lydsokler er den nemmeste måde at forbedre lyden fra fjernsynet på, er salget af dem steget dramatisk de seneste år. Mange nye tv-kunder skynder sig at købe en soundbar med det samme, lige så selvfølgeligt som et ekstra HDMI-kabel eller et vægbeslag.

Et premium-tv kræver premium-lyd
Mens der ikke er nogen tvivl om, at en hvilken som helst soundbar løfter lydkvaliteten i forhold til tv’ets egen begrædelige indsats på området, er det ikke alle, der lyder lige godt. Og hvis man har et premium-tv af den lækre slags og ikke vil ødelægge formsproget med en plastickasse af en soundbar eller lydsokkel, så vil en af de tre i denne test være et bedre valg.

Her har vi nemlig fundet to soundbars og en lydsokkel, der alle er designet med et stilfuldt formsprog. De er ikke lige så billige som markedets mange plastprodukter, da der er anvendt mere eksklusive materialer. Både udenpå og indeni. Udenpå for at give en bedre byggekvalitet og et lækkert formsprog, og indeni for at løfte lydkvaliteten yderligere.

Ikke separat subwoofer
Fordi udseendet er et vigtigt element i disse produkter, er der ingen separat, kasseagtig subwoofer til at håndtere baseffekterne; i stedet er bashøjttalerne indbygget i selve soundbaren eller lydsoklen. De går ikke lige så dybt i basområdet som en separat subwoofer, men baskvaliteten er bedre og mere lineær end på de billige soundbars med ditto billige subs.

Annonce

Musik-streaming
Alle tre produkter har en eller anden form for trådløs lydafspilning fra mobiltelefon, tablet eller computer.

Geneva og Dali har den mest simple og bruger Bluetooth til streamingen. Libratone Diva har også Bluetooth, men desuden trådløs internettilslutning, så man kan streame med højere lydkvalitet via AirPlay (gælder iPhone, iPad og iTunes) eller streame musik fra en Android- eller Windows-telefon eller en netværks-pc via DLNA. I så fald skal man bruge en DLNA-app for at styre musikken, f.eks. Avia Media Player eller UPnPlay.

Ingen surround-funktion
Når al lyden kommer forfra, siger det sig selv, at man ikke kan få ordentlig surround-lyd. Testens produkter er også lavet af lidt smallere producenter, der har sparet de udgifter, de skulle have betalt for at understøtte lydformater som Dolby Digital og DTS via digitalindgangen. Hvilket betyder, at hvor soundbars fra store producenter får et flersporssignal ind og dermed kan anvende DSP-processering for at skabe en illusion af surround-sound, så modtager produkterne i testen kun et rent stereosignal (PCM) og kan dermed ikke skabe det samme store lydbillede.

Fjernbetjening
Både testens soundbars og lydsoklen kan fjernstyres, men på lidt forskellig vis. Libratone Diva har ikke en medfølgende fjernbetjening, men en gratis app, der forvandler mobilen til fjernbetjening. Alternativt kan soundbaren nemt læres op til at forstå kommandoer fra tv’ets remote. Dali Kubik One kan læres op på samme måde og har desuden en medfølgende fjernbetjening (hvis man da kan kalde den lille tingest det).

Lydsoklen Geneva Model Cinema har en smart fjernbetjening i aluminium. Den skal bruges, da produktet ikke kan læres op til at modtage kommandoer fra tv’ets fjernbetjening.

Annonce

Design koster
Man skal være klar over, at man betaler ekstra for udseendet her, så hvis man kun er interesseret i den bedst mulige lyd for pengene, findes der billigere alternativer. F.eks. lydsoklen Canton DM 50, der i øjeblikket fås til under 3.000 kroner eller soundbaren Samsung HW-H750/751 til 4.490 kroner, som har separat subwoofer.

Soundbar eller lydsokkel?
Forskellen på en soundbar og en lydsokkel er, at soundbaren er meget tyndere og primært lavet til vægmontering under tv’et, mens lydsoklen er dybere og kan placeres på et tv-bord med fjernsynet ovenpå. Dermed dækker soklen ikke den nederste del af tv’et – i modsætning til en soundbar, der ved tilsvarende bordplacering kan obstruere fjernbetjeningssignalet.

Produkter i denne test

Geneva Model Cinema

Pænest i klassen

Denne lydsokkel er en fryd for øjet, men har også visse indre kvaliteter at byde på.

En af de flotteste lydsokler, vi kender, streamer lyd med Bluetooth, og lyden er let at holde af med en fyldig karakter. Fjernbetjeningen er rart nok af aluminium.
Det mangler lidt punch i lyden, de dybe baseffekter lyder temmelig fladt, og stereoperspektivet er ikke særlig bredt. Subwoofer-udgang mangler.

Dali Kubik One

Sejest i klassen

Dali Kubik One er en velvoksen soundbar, hvor lydkvaliteten har førsteprioritet.

Massiv aluminium giver en meget tillidsvækkende byggekvalitet. Desuden er lyden kraftig og dynamisk, og især bassen er kontant, men samtidig neutral. Plus for subwoofer-udgang.
Overtoneområdet er lidt dæmpet, så dialoger kunne godt stå endnu mere ud fra lydbilledet. Den fesne fjernbetjening kunne vi have undværet.

Libratone Diva

Veludstyret lækkerbisken

Libratone Diva er en elegant soundbar beregnet til både filmlyd og musik-streaming via hjemmenetværket.

Med både AirPlay, Spotify Connect og Bluetooth er trådløs lyd-streaming med Libratone Diva en drøm. Det elegante uldovertræk er lækkert, og lyden er fyldig og opløst nok til daglig brug.
Den delikate lyd bliver aldrig monstrøs, og maksimal lydstyrke er lidt lav på visse film. Vi savner subwoofer-udgang.
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.