: 3 soundbars med Dolby Atmos

Højt til loftet

Soundbars med Dolby Atmos åbner lydbilledet i højden. Her er tre af slagsen, hvoraf den ene nærmest væltede os omkuld.

 • Produkter i testen
 • Philips Fidelio B8 | 7999 kr
 • Når det gælder lydkvalitet og filmoplevelser, deler vi gerne brugerne i to grupper. De, der vil have bedre og kraftige lyd fra tv’et, men med så simpel installation og brugervenlighed som muligt, vælger en soundbar. Og de, der vil have mere seriøse lytteoplevelser med film og musik, gør klogere i at gå efter separate komponenter.
  Men der findes soundbar-løsninger, som i høj grad bygger bro mellem disse to grupperinger: Soundbars af den mere eksklusive slags, med bedre og kraftigere lyd. De bedste simulerer surround-lyd på eminent vis, og nu er der endda begyndt at komme Atmos-soundbars.
  Dolby Atmos er et lydformat, der ud over “gammeldags” surround-sound også giver lyd i højden. Regndråber, der falder ovenfra, en helikopter, der hænger i luften, eller et maskingevær, der skyder hen over vores hoveder, lyder som om de gør netop dét.
  Et ægte Atmos-setup indebærer montering af mindst ét par højttalere i loftet, gerne to. De bidrager til at gengive en perfekt halvkugle af lyd, der fuldstændig omringer lytteren i en gasagtig boble på endnu mere realistisk og gnidningsløs vis, end en almindelig opsætning kan, hvad enten den består af fem eller syv højttalere plus en subwoofer.

  Enklere Atmos

  Problemet er bare, at de færreste overhovedet vil overveje at installere højttalere i loftet. Derfor findes der gulvplacerede højttalere med Atmos-enheder, som sender lyden op i loftet, hvorfra den reflekteres ned mod lytteren og skaber en illusion af ægte Atmos-lyd.
  Og nu er der så kommet soundbars med dette princip indbygget. Det betyder, at man ud over stereolyd forfra ikke alene oplever, at der kommer lyd bagfra, men også ovenfra, og det fra en enkelt soundbar placeret eller monteret under tv’et.

  Tre soundbars

  Den første Atmos-soundbar på markedet var Yamaha YSP-5600. For nylig er Philips Fidelio B8 og Samsung HW-K960 også kommet til. Sidstnævnte har desuden trådløse baghøjttalere med i æsken og er på den måde et mere komplet hjemmebiosystem med ægte surround.
  Disse tre soundbars er i øjeblikket de eneste med Dolby Atmos på det europæiske marked, og det vil være interessant at se, hvordan de klarer sig i forhold til hinanden. Ikke mindst fordi de befinder sig i tre forskellige prisklasser: Billigst er Philips til 8.000 kroner, over den ligger Samsung til 12.000 kroner, og på toppen af prisstigen troner Yamaha YSP-5600 til 12.500 kroner. Men da den har brug for en subwoofer, havner den fulde pris på omkring 15.000 kroner.
  Alle produkterne er blevet testet på vores hi-fi-bænk. Som kilde til både musik og film har vi anvendt Panasonics Ultra HD Blu-ray-afspiller DMP-UB900 sluttet til de respektive soundbars med HDMI. Til at vurdere filmlyd har vi brugt filmen Pan på UHD Blu-ray med Atmos-lydspor. Desuden har vi brugt en Atmos-testdisk.
  Musik-streaming via netværk er testet, hvor det er aktuelt; derudover har vi testet musik i stereo og surround med cd og Blu-ray.

  Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
  for at læse videre.

  Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 3 kr

  Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
  Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
  Se flere muligheder her
  Philips Fidelio B8
  Her har Philips satset på design og brugervenlighed, og ikke så meget på lydkvalitet.
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
  Kommenter

  Skriv et svar

   Læs også

   Xperia 5 II er ikke alene lige så god som Xperia 1 II – på flere punkter er den faktisk bedre!
   Sonus faber Lumina III er det oplagte højttalervalg til mindre rum.
   Sony A85 er et glimrende OLED-TV med et flot billede og klar, men usynlig lyd!
   Denons jubilæumsafspiller kan tage sig kærligt af dine skiver i mange år frem. Men din streaming får den kolde skulder.
   Vi spurgte, læserne svarede. Med næsten 4.500 stemmer er iPhone 11 blevet kåret som vinder af kamerablindtesten.
   HW-Q950T er den nyeste topmodel fra Samsung, og den skuffer ikke. Denne soundbar er der krudt i!
   Med sin saftige kontrast og sit farvestrålende Ambilight-lys giver Philips OLED805 en virkelig heftig billedoplevelse.
   OnePlus 8T er et kompromis. Derfor skal man holde tungen lige i munden, hvis man overvejer et køb. For de fleste vil OnePlus 8T være blandt de bedste mobiltelefoner på markedet, mens forbrugere med specifikke behov bør kigge efter noget andet.

   Aktuelle tilbud

   Annonce

   Sonus faber Lumina III

   Vejl.pris 18000 kr Håndbygget lydkvalitet

   Samsung HW-Q950T

   Vejl.pris 11935 kr Soundbar med biografambitioner

   Samsung HW-Q66T

   Vejl.pris 4999 kr Den mest afbalancerede lyd

   Sony HT-G700

   Vejl.pris 3490 kr Næsten ægte surround-lyd
   Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.