data-srcset
Tre slanke receivere

Surround-receivere på slankekur

Hvis du ikke har plads til en stor, grim surround-receiver, kan du sagtens få glæde af en tynd model i hjemmebiografen.

Det er ikke alle, der har plads til et monstrum af en surround-receiver i stuen. Mange tv-møbler har småt med plads, og især dybden på visse receivere kan være temmelig afskrækkende. For slet ikke at tale om, at mange mennesker simpelthen finder dem grimme. Men bare rolig: Du behøver ikke at nøjes med en soundbar eller et plasticanlæg af den grund.

Køb i stedet en slank surround-receiver. En såkaldt slimline-receiver, som let glider ind i tv-møblet, og som kan se ganske lækker ud. Så har du fleksibilitet til at købe præcis de højttalere, du kan lide. Du vil måske starte med et par stereohøjttalere og bygge ud i surround på et senere tidspunkt. F.eks. et af parrene i vores test af kompakthøjttalere i Lyd & Billede #4 2015

Læs også: Test af 5 højttalersæt til under 10.000 kroner

Fnøs af tidlige generationer
For en del år siden fnøs vi nærmest af de flade receivere, der lød fesent, hårdt og spidst. De havde forældet teknologi i forhold til deres storebrødre og en billig, dårlig forstærkerdel.

I dag er tingene anderledes. Producenterne har måttet tage hensyn til de mange, der er interesseret i god lyd, men gerne vil have noget, der passer ind i interiøret. Derfor har de tynde receivere af nyere type fået meget af indmaden fra deres fuldvoksne storebrødre. Tilslutningerne og funktionaliteten er der i høj grad; man må bare give afkald på noget effekt, og den automatiske højttalerkalibrering er som regel af den mere simple slags.

Trådløs musikafspilning
Som det sig hør og bør i dag, kan de nye slanke receivere sluttes til hjemmenetværket for at streame musik. Afspil musiksamlingen fra computeren, eller stream musik fra din Spotify-konto med Spotify Connect direkte indbygget i receiveren. Andre tjenester som WiMP, Deezer og YouTube kan streames med AirPlay, forudsat at man har en iPhone eller iPad.

Tre kandidater
Desværre er der ikke mange receiver-producenter i dag, der laver de slanke modeller. Det kan være, at de kvalitetskrav, man efterhånden stiller, er blevet svære at opfylde. Og siden de store receivere samlet set sælger mere, kan det være, at omkostningerne ved at udvikle de små er blevet for høje. Uanset årsagen er det kun lykkedes os at finde tre producenter. Og ingen af receiverne koster det samme.

annonce

Pioneer VSX-S510 er den billigste. Alligevel har den automatisk højttalerkalibrering, kan afspille musik over netværket – også højopløste musikfiler – og har indbygget understøttelse af både AirPlay og Spotify Connect. Den har også internetradio og kan styres fra mobiltelefonen med en app.

annonce

Næsten nøjagtig samme funktionalitet har Yamaha RX-S600D, som desuden har DAB- og DAB+ radio.

Marantz NR1605 er testens eneste syvkanals forstærker. Den har rumkorrektion, trådløs netværkstilslutning og forforstærker-udgange til fronthøjttalerne. Hvis man skulle ønske ekstra forstærkerkraft til dem.

Sådan testede vi 
Receiverne blevet testet i surround med vores Procella THX referencehøjttalere. Dyre højttalere til 125.000 kroner for et 5.1 sæt, men de er letdrevne og kan fint bruges til at teste selv billige receivere. Stereo har vi testet med mere overkommelige højttalere i form af gulvhøjttalerne Tannoy Mercury V4i til 4.400 kroner og desuden kompakthøjttalerne Bowers & Wilkins 685 S2 til 4.800 kroner. Som i øvrigt vandt vores test af kompakthøjttalere i sidste nummer af Lyd & Billede.

Vi har testet med assorteret musik i stereo og med 2L-udgivelserne Quiet Winter Night (klassisk jazz) og Magnificat (klassisk kormusik) på Blu-ray i surround. Af film er valget faldet på Godzilla, der har et heftigt lydspor på Blu-ray.

annonce
Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Subscribe
Notify of
2 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Produkter i testen
 data-srcset
Yamaha RX-S600D
Vil du have den kraftigst mulige lyd fra en slank receiver, så er det Yamaha, du skal vælge.
 data-srcset
Marantz NR1605
Marantz har markedets mest veludstyrede slanke receiver. Når den ovenikøbet lyder så godt, som den gør, er der ingen tvivl om, hvilken en vi ville vælge.
 data-srcset
Pioneer VSX-S510
En af markedets mindste receivere har glimrende funktionalitet, og lyden er overraskende klar og åben.

  Alternativer til Tre slanke receivere

  (Foto: Producent)

  Disse flagskibs-receivere har kraft og finesse nok til at overgå alt, hvad du har hørt i en biografsal.

  (Foto: Producent)

  Hvis du gyser ved tanken om en stor klods af en surround-receiver med en ormegård af kabler hen over gulvet, har Denon et mere diskret alternativ.

  (Foto: Producent)

  Den mest moderne teknologi og fantastisk lyd. Også fra oven! Her finder du den receiver, du bare MÅ have.

  (Foto: Producent)

  Selv efter mere end 20 år på markedet er biografhøjttalerne fra M&K Sound stadig blandt de bedste i deres klasse.

  (Foto: Producent)

  Disse surround-receivere giver meget sejere lyd, end nogen soundbar kan drømme om.

  (Foto: Producent)

  Pioneer bombarderer os fra alle sider!

  (Foto: Producent)

  Med lækkert design og masser af effekt løfter denne kraftkarl fra Onkyo hjemmebio-lyden til nye højder. Men den er ikke uden fejl.

   data-srcset

  Læg nogle ekstra kroner i en surround-receiver, og du får meget sejere lyd i din hjemmebio.

   data-srcset

  Hvis du ikke har plads til en stor, grim surround-receiver, kan du sagtens få glæde af en tynd model i hjemmebiografen.

   data-srcset

  Surround-receivere med Dolby Atmos og masser af power løfter hjemmebiografen til nye højder.

   data-srcset

  Få funktioner, men kanon lyd og suveræn rumkorrektion – Anthem MRX710 er en vinder.

   data-srcset

  Disse receivere kommer du ikke uden om. Med den nyeste teknologi er de klar til morgendagens formater.