BLACK FRIDAY TILBUD PÅ LYD & BILLEDE. 50% BARE I DAG! SE TILBUDET HER!

: Apple TV 4K

Superbillede til alle

Endelig en overkommelig billedkilde, der gør det let at få adgang til film i 4K HDR-kvalitet.

Oktober 2017Apple TV 4K

Lyd & Billede mener

Bedre ydelse til mere komplekst indhold. Endelig 4K-opløsning og HDR.
Dårlig understøttelse af lydformater. Video-opskaleringen kunne være bedre. Har endnu ikke Siri i Danmark.
Operativsystem: tvOS 11
Processor: Apple A10 quad-core
Lager: 32-64 GB
Tilslutning: HDMI 2.0a, Gbit Ethernet
Trådløst: Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5.0
Fjernbetjening: Bluetooth, IR, berøringsfølsom
Mål og vægt: 98 x 98 x 35 mm / 425 g
Web: apple.dk

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1500 kr

For to år siden blev Apple TV endelig opdateret, så man kunne få en tv-oplevelse ligesom den fra iPhone og iPad. Man fik adgang til et stort udbud af apps i App Store og en smart fjernbetjening med touchpad. Pludselig var der apps til streaming fra tv-kanalerne og alle de store nettjenester. Men det var, som om den bare var lavet til at afspille datidens indhold. Den understøttede kun HD-opløsning og få moderne standarder. Det er slut nu med ankomsten af Apple TV 4K.

En helt ny tv-dimension. (Foto: Lyd & Billede)

Høj opløsning og HDR

Ikke nok med at opløsningen er øget til Ultra HD, der er også kommet understøttelse af HDR (højt dynamisk omfang). Det betyder, at man kan vise flere farvenuancer, større kontrast og højere maksimal lysstyrke. Og ikke kun efter den gratis HDR10-standard, men også med licens til Dolby Vision, som har endnu bedre dynamisk kontrast.

Betydelig bedre understøttelse af moderne tv’er. (Foto: Lyd & Billede)

Det er et stort løft for dig med et fint nyindkøbt 4K-tv, der understøtter HDR. For virkelig at udnytte det fine billede på skærmen har du hidtil været nødt til at købe en Ultra HD Blu-ray-afspiller og derefter fysiske Blu-ray-skiver med film. Både besværligt og dyrt, da HDR-film typisk koster 300 kroner. Eller du har måttet nøjes med Netflix’ begrænsede udbud.

Med Apple TV 4K får du en væsentlig billigere billedkilde med lettere adgang til et større filmbibliotek. Apple har indgået aftale med alle de store filmselskaber – bortset fra Disney – om at gøre deres 4K-film tilgængelige i iTunes Movies. De første er allerede begyndt at dukke op, og Apple lover, at hvis man allerede har købt en film i HD, kan den gratis opgraderes til 4K. Nyere film koster typisk 169 kroner.

Eksempel på 4K HDR-indhold på iTunes ved lanceringen.

Derudover er der Netflix’ hovedsagelig egenproducerede 4K-materiale, hvis man betaler lidt ekstra. Amazon Prime er også på vej med aggressivt prissatte film.

Blandt Netflix’ 4K HDR-indhold er den nye Star Trek Discovery.

Billed- og lydkvalitet

Vi testede billedkvaliteten på et LG OLED55B7V, da LG er en af de få producenter, der har et bredt udvalg af Dolby Vision-certificerede tv’er. Bare det, at man endelig får et højopløst billede, er et stort løft, hvor man kan se detaljer, der tidligere var for gnidrede. Og med al den nye farveinformation opdager man pludselig detaljer, der før var skjult i skygger, solnedgange har ikke længere rande, og snedækkede områder ser ikke længere todimensionelle ud. Selv Apples remasterede screensavere er fortryllende flotte!

Eksempel på forskellen mellem SDR og HDR. (Foto: Apple)

Men uanset hvor god Apple TV er blevet på billedsiden, så er den stadig bagud, når det gælder en vigtig dimension – lyden. Med kun Dolby Digital som surround-lyd er man fortsat på samme HD-niveau som med den gamle model.

Apple hævder dog, at der ikke er nogen begrænsninger på lydformater i hardwaren. Det er altså meget muligt, at de i en kommende opdatering tilføjer formater, der passer bedre til 4K, f.eks. Dolby Atmos.

Hurtigere og lettere

Udvendig ser dimsen ud præcis som før, bortset fra at USB-porten – hvis anvendelighed alligevel var begrænset – er forsvundet. Netværksudgangen er derimod blevet opgraderet til megabit-hastighed, og det trådløse netværk er også den nyeste standard, så det kan klare 4K-overførsler.

Processoren er blevet opdateret fra den gamle A8, som sad i iPhone 6, til den firekernede A10, der sad iPhone 7. Dermed er der tilstrækkeligt med hestekræfter til selv 4K-opløsning.

Udseendet er velkendt. (Foto: Apple)

Fjernbetjeningen er den samme som før, med den minimale forskel, at det er blevet nemmere at finde hjemknappen med fingeren. Derimod er det med iOS 11 blevet endnu lettere at bruge sin iPhone eller iPad til at styre Apple TV. Man kan nu lægge Remote-app’en direkte i kontrolcentret, så man får fjernbetjeningen frem med et swipe op fra bunden. Det er væsentlig nemmere at indtaste søgninger eller adgangskoder med touch-tastaturet på skærmen.

Nem betjening med iOS 11. (Foto: Lyd & Billede)

Danmark overset

Stemmeassistenten Siri findes desværre ikke p.t. i den danske udgave af Apple TV 4K, selv om den både findes i den norske og den svenske. Den ville ellers have gjort det lettere at søge efter ikke bare filmtitler, skuespillere og genrer, men også f.eks. 4K- eller HDR-film.

En af de mere interessante apps, vi også må vente på, er TV-app’en. Tanken er, at man skal kunne finde indhold fra så mange kilder som muligt i samme app og slippe for at springe rundt mellem flere forskellige. Den holder f.eks. styr på, hvilket afsnit du er nået til i en serie, og om der kommer en ny sæson af noget, du tidligere har set.

App’en udsendes i Norge og Sverige sidst på året, men det er endnu uvist, hvornår den kommer til Danmark. Øv.

TV-app’en, som forhåbentlig kommer snart. (Foto: Apple)

Konklusion

Med Apple TV 4K får vi ikke alene et højopløst billede – hvilket var på tide – men også større farvedybde med understøttelse af High Dynamic Range. Dermed er HDR ikke længere bare et modeord til at sælge tv-apparater, men noget, alle kan få adgang til.

Med indhold fra iTunes, Netflix og Amazon Prime kan man nu sidde hjemme i sofaen og klikke sig frem til film, som kommer til deres ret på ens flotte nye tv, der understøtter ny teknologi til at give fantastisk billedkvalitet.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Freelancejournalist. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Den integrerede Linn Majik DSM spiller som en drøm og har rumkorrektion plus alt, hvad man har brug for, indbygget.
  De kompakte JBL L82 Classic giver så meget sjov for pengene, at vi udråber dem til bedst i klassen.
  iPhone 12 Pro Max tørrer gulv med konkurrenterne og har det bedste kamera, vi har set hidtil.
  Sonys topspecificerede spilkonsol byder på lynhurtig ydelse og knivskarp grafik – skræddersyet til næste generation af avancerede spil.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i drabelig tvekamp.
  Denon har aldrig lavet en bedre surround-forstærker end jubilæumsmodellen AVC-A110.
  Hvis du skifter den gamle strømforsyning ud med en ny, kan det ske, at du bliver lige så overrasket, som vi blev.
  En digital notesblok er en meget bedre idé, end det lyder. Især når den er så god som reMarkable 2.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  LG SN8YG

  Vejl.pris 6490 kr LG har oppet sig

  Samsung HW-Q950T

  Vejl.pris 11935 kr Soundbar med biografambitioner

  Samsung HW-Q66T

  Vejl.pris 4999 kr Den mest afbalancerede lyd

  Sony HT-G700

  Vejl.pris 3490 kr Næsten ægte surround-lyd
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.