Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sennheiser Ambeo Soundbar

Verdens bedste soundbar

Det er lykkedes Sennheiser at lave verdens bedste soundbar – i første forsøg! Men hvem i alverden er den beregnet til?

Skrevet af / 23/12/2019 - 11:00
Sennheiser Ambeo Soundbar
Geir Gråbein Nordby

Ambeo Soundbar er Sennheisers første forsøg på en soundbar til hjemmebiografen. Og de fjoller ikke rundt, når de først har besluttet sig for noget. Det er simpelthen den største og mest bombastiske soundbar, jeg har set! Det er ganske vist ikke den længste, men når man lægger højden og ikke mindst dybden til, er der ingen over og ingen ved siden af.

Det lover godt for lyden. Men det gør den også meget lidt placeringsvenlig.

Soundbaren kan ikke vægmonteres. I så fald må du placere den på en hylde på væggen. Hvis du vil bruge den med et TV, bliver løsningen at vægmontere TV’et og så  placere soundbaren på TV-møblet. Ellers skygger den for det nederste af TV’et.

Vægbeslag koster ca. 400 kroner ekstra. (Foto: Sennheiser)

Surround-lyd

Ambeo Soundbar er Sennheisers forsøg på at skabe ægte surround-lyd – også i højden – uden brug af løse bag- og loftshøjttalere. Til formålet er 13 individuelle højttaler-enheder monteret rundt omkring i forskellige vinkler, med hver med sin dedikerede forstærker. En kraftig 500 MHz SHARC digital signalprocessor dirigerer det hele.

13 individuelle højttaler-enheder sørger for så realistisk 3D-lyd som muligt uden brug af separate baghøjttalere. (Foto: Sennheiser)

Der medfølger også en målemikrofon, som er høj nok til at komme op i ørehøjde, når man placerer basen på stolekanten. Dermed er den let at placere korrekt i forhold til siddepladsen. Bare sæt den der, hvor du har tænkt dig at sidde, og kør kalibreringen. Det optimale resultat får man i et symmetrisk rum, hvor man kan sidde mere end to meter fra soundbaren og mindre end 15 meter fra hver sidevæg.

Sennheiser Ambeo Soundbar giver det bedste resultat i et symmetrisk rum med over to meter fra dig til soundbaren, under 15 meter til hver sidevæg og en 20 graders vinkel mellem soundbaren og loftet. (Grafik: Sennheiser)

Start filmen!

Sennheiser har ikke lavet nogen subwoofer til Ambeo Soundbar, som er beregnet til at fungere uden. Den er opgivet til at gå så dybt som 30 Hz, så man burde ikke savne bas.

Det gør jeg heller ikke, når jeg sætter 4K Blu-ray-filmen Alien: Covenant med Dolby Atmos-lydspor på. Der er masser af bas i dialogerne, og en eksplosion på et strandet rumskib dundrer godt. Bassen er også meget hurtig og hænger helt sømløst sammen med resten af lydbilledet.

Men med et kraftig 250 watt soundbar som denne må målet jo være at spille med et lydniveau svarende til det, man er vant til fra biografsalen. Hvis man gør det, står det hurtigt klart, at bassen alligevel er lidt flad. DSP’en holder nemlig igen på basniveauet, når det bliver for højt, så bas-enhederne ikke overbelastes. Fysikkens love gælder nemlig også her.

Jeg kobler vores subwoofer Procella P15Amp til, som er alt for dyr i forhold til Ambeo Soundbar, men som til gengæld giver en optimal demonstration af, hvad soundbaren faktisk kan. Rumkorrektionen køres en gang til, så subwooferen også kalibreres, og vi starter filmen igen.

Det er straks noget helt andet. Her kan man tale en filmoplevelse med saft og kraft! Man får en helt anden oplevelse; eksplosionerne gennemryster lytterummets vægge, og det er unægtelig ret meget som at være i biografen. Hvis du vil købe Ambeo SB01, bør du derfor også investere i en subwoofer ved siden af. Vi kan f.eks. anbefale XTZ SUB 1X12 eller Arendal Sound 1723 Subwoofer 2, hvis du virkelig vil slå dig løs.

Ambeo-teknologien giver en overbevisende illusion af ægte surround-sound. (Foto: Sennheiser)

Surround-sound

Surround-lyden imponerer, selv uden separate baghøjttalere, takket være Ambeo-teknologien. Forskelligt testmateriale med Dolby Atmos overbeviser med lyd, der faktisk kommer fra loftet, og man får også et rigtig godt indtryk af lyd bagfra. Her får man en holografisk boble af lyd – større og mere sammenhængende, end jeg nogensinde har hørt det fra lydsystemer, der mangler baghøjttalere. For slet ikke at tale om loftshøjttalere!

Dialogerne i film er også store, fysiske og distinkte. Det lyder kort og godt som et rigtigt hjemmebioanlæg.

Musik

Soundbaren streamer musik via Chromecast eller Bluetooth. Det virker som lidt lidt, men vil dække de allerflestes behov. Og lyden i stereo er rigtig god. Ambeo Soundbar er ikke så finmasket og luftig i overtonerne som B&W Formation Bar, og jeg er heller ikke helt sikker på, om den er særlig meget bedre end Samsung HW-Q96R i dette register.

Men den har en strammere, bedre defineret bas – hvis man ser bort fra dybbassen, hvor den ikke formår at hævde sig uden ekstern subwoofer. Men kvalitativt har den god nok bas til at følge med selv en rigtig god subwoofer. Den har dermed et godt udgangspunkt for at blæse de andre af banen i basregisteret – hvis det er det, du vælger at investere i.

(Foto: Sennheiser)

Udfordringer

Et soundbar som Sennheiser Ambeo er ikke uden udfordringer. For hvis du skal have en subwoofer oveni, kommer du let op på 25.000 kroner i alt. Så nærmer vi os prisen for et rigtig godt, diskret surround-anlæg. Med en god surround-receiver og et ditto højttalersystem. Og uanset hvor imponerende soundbaren er, kan surround-effekten ikke konkurrere mod den fra separate komponenter.

For 25.000 kroner kan du f.eks. får en Klipsch-opsætning med gulvstående fronthøjttalere og en fed subwoofer – plus en kraftig surround-receiver.

Argumenterne for at købe en soundbar kontra separate komponenter er ofte pladsbesparelse, brugervenlighed og et pænere udseende. Men Sennheisers soundbar er ikke pæn, og den fylder en del. Ganske vist løser soundbaren et problem for folk, der har fyldt hele væggen med TV eller projektorlærred og derfor ikke har plads til højttalere på siderne. Men der er ingen, der køber Ambeo Soundbar på grund af udseendet.

(Foto: Sennheiser)

Konklusion

Sennheiser Ambeo Soundbar SB01 er den bedste soundbar, vi har testet. Nogensinde. Selv uden brug af eksterne bag- og loftshøjttalere formår den at tegne et så stort og tredimensionelt lydbillede op, at man ikke savner noget. Dynamikken er formidabel; især dialogerne har et format, der er få forundt. Sammenhængen er optimal, og det er fryd og gammen alt sammen. Næsten.

For den har brug for en ekstern subwoofer for at følge med i basregisteret. Her kan du frit selv vælge, men den samlede pris kommer hurtigt op omkring 25.000 kroner. Og til den pris kan du få et ret heftigt hjemmebioanlæg med separat centerhøjttaler og ditto baghøjttalere.

Ambeo Soundbar er en kompromisløs soundbar. Men selve konceptet soundbar er et kompromis. Så spørgsmålet er, hvem den er lavet til. Det er helt klart den bedste i testen. Men om man ligefrem skal løbe ud og købe den, er vi mere i tvivl om.

Karakter
Sennheiser Ambeo Soundbar
High End

Lyd & Billede mener

Vi har aldrig hørt bedre surround-lyd uden baghøjttalere! Lyden er stor og eksplosiv, og ved lav volumen har man slet ikke brug for en subwoofer. Men hvem gider lav volumen med sådan en soundbar? Det betyder, at du alligevel skal have en subwoofer, og pludselig kommer vi op i en ret ekstrem pris.

Også i denne test:

6 high-end soundbars

Bowers & Wilkins Formation Bar

Soundbar i musikkens tjeneste

Formation Soundbar gør et lige så godt stykke arbejde på musik som på film. Opløst, varmt og vanedannende.

Lyden er forførende varm, fyldig og indbydende. Især musik lyder vanedannende. Subwooferen tilfører den savnede slagkraft i bassen.
Mellemtonen slår aldrig gnister. Sangstemmer og dialoger kunne komme endnu bedre ud. Baghøjttalere bør afgjort overvejes.
Læs hele testen

Bang & Olufsen Beosound Stage

Luksus til folket

Beosound Stage giver seriøs premiumfølelse til en overraskende behagelig pris. Men den er ikke for alle.

Lyden er afbalanceret, og bassen fyldig nok på egen hånd til, at man ikke har brug for en subwoofer. Fungerer både vægmonteret og liggende på et bord.
Brugerfladen er forvirrende, begreberne i app’en er uforståelige, og lyden mangler dynamik.
Læs hele testen

LG SL10YG

En masse udstyr er ikke nok

Topmodellen fra LG krydser de fleste af felterne på tjeklisten af. Men lydmæssigt er vi kun mellemfornøjede.

Atmos-lyd giver “lyd fra himlen”, og soundbaren har kræfter nok til at fylde stuen.
Mellemtoneområdet er for dæmpet, så dialoger og instrumenter ikke kommer godt nok frem. Lidt grovkornet lyd.
Læs hele testen

Bose Soundbar 700

Topsejt fra Bose

Bose har lavet en meget vellykket soundbar, der lyder virkelig sejt på film og overrasker på musik.

Lyden er kraftfuld og medrivende, og rumkorrektionen tilpasser lyden godt til rummet. Brugervenligheden er i top, og vi kan godt lide den programmérbare fjernbetjening.
Lydbilledet er ikke så finmasket og opløst som på de allerbedste. Musik i stereo får en slags surround-effekt, som man ikke kan slå fra.
Læs hele testen

Samsung HW-Q96R

Stadig bedst i sin prisklasse

Til denne pris findes der fortsat ingen bedre soundbars.

Lyden er eksplosiv såvel som afbalanceret, og baghøjttalere giver seriøs hjemmebiograf! Og så har Samsung endelig løst det med Dolby Atmos ud af TV’et!
Subwooferen har ikke helt samme kvalitet og taktfasthed som resten af systemet. Begrænsede streaming-muligheder.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede

Vi tester B&O’s fedeste soundbar

Det bedste Sony-køb?

Laserskarpt biografbillede

Knivskarp 8K OLED fra LG

Devialets første soundbar på testbænken

Nu kan du få Google TV på alle dine skærme

Scroll to Top