data-srcset
5 surround-receivere med Dolby Atmos

Heftig hjemmebio med Atmos

Surround-receivere med Dolby Atmos og masser af power løfter hjemmebiografen til nye højder.

Følg Lyd & Billede på Twitter  og Instagram Instagram

Surround sound har altid været det fedeste i hjemmebiografen. Når man også får lyd bagfra, bliver man trukket mere ind i handlingen, og det kan gå så galt, at man sidder og dukker sig i sofaen, når helten pludselig falder i baghold, og skurkene skyder løs bagfra.

Fem højttalere i hjemmebiografen var det, der skulle til: To højttalere bagved, to foran plus en centerhøjttaler til dialoger. Og så en subwoofer til bas-effekter. Med tiden fik vi en ekstra centerhøjttaler bagved til at binde den bagerste del af lydbilledet bedre sammen. Det blev yderligere opgraderet til endnu en højttaler bagved. Og med i alt syv højttalere plus subwoofer besluttede undertegnede, at nu måtte det være nok. Kom der flere kanaler til, så betalte man bare for noget, der ikke var nødvendigt.

Men sørme om det ikke fortsatte, med både ni, ti og elleve kanaler på surround-receiverne med de højeste specifikationer. Cirklen omkring os skulle tegnes op med stadig flere højttalere. Efter at have testet forskellige konfigurationer med højttalere både her og dér har jeg dog for længst slået mig til ro med THX-opsætningen i vores testrum, som består af syv højttalere plus en subwoofer.

Atmos
Så kom Dolby Atmos. Og endnu flere kanaler. Men denne gang var de ekstra kanaler nogle, der rent faktisk kunne bruges til noget. Det handler om at sætte ekstra højttalere op i loftet, lige foran og evt. også lige bag sofaen. Disse højttalere fungerer som et lydmæssigt bindeled mellem frontkanalerne og det, der foregår bag os, og bidrager til at tegne en ægte sfære af lyd op rundt om og over os.

Hvis du har været i biografen for nylig og tænkt, at lydbilledet virkede usædvanlig stort og sammenhængende, så er der stor sandsynlighed for, at du har set en film med Atmos-lydspor. Og det med endnu flere kanaler – helt op til 64! Men til hjemmebrug er antallet nødvendigvis droslet lidt ned af hensyn til både plads og budget, og vi bruger enten to eller fire højttalere i loftet oven i det sædvanlige 5.1 eller 7.1 setup.

Udvalget af film med Dolby Atmos på Blu-ray er stadig magert, men på sigt er der planlagt en lang række udgivelser. I mellemtiden kan vi hygge os med Transformers: Age of Extinction.

annonce

Specifikationer i top
Atmos er dog ikke nok til at få de fedeste filmoplevelser i stuen. Forstærkeren skal også være af god kvalitet og have tilstrækkelig råstyrke, så i denne test ser vi på topmodeller med Atmos-dekodning fra de store receiver-producenter.

annonce

Der gælder selvfølgelig de samme krav som før til lydkvalitet i både to og flere kanaler, på musik såvel som film, og lad det være sagt med det samme: De nye receivere er stadig lige så gode til at gengive traditionelle surround-formater. Du behøver altså ikke at vente på flere Atmos-udgivelser for virkelig at nyde hjemmebiograf-oplevelser i særklasse.

Streaming og app-styring
Det er efterhånden blevet standard, at receivere har netværksfunktion, og det gælder også alle i denne test. Det betyder, at de kan streame musik – også højopløst – direkte via hjemmenetværket, enten fra en tilsluttet pc eller en netværks-harddisk. Eller du kan bruge streaming-tjenester som Spotify eller WiMP. Alle receiverne i denne test har indbygget Spotify Connect og desuden AirPlay, hvilket gør det let at streame musik fra iPhone eller iPad. Hvis du har WiMP HiFi, kan du streame i fuld cd-kvalitet via AirPlay.

Receiverne kan styres med mobiltelefon eller tablet via en app, så det ikke er nødvendigt at bruge den medfølgende fjernbetjening i det daglige.

Om priserne
Priserne på testens receivere spreder sig en del, og nogle vil måske mene, at andre modeller ville give et mere retfærdigt udgangspunkt prismæssigt. Men priser skifter, og her har vi besluttet, at vi simpelthen tager producenternes topmodeller og sætter dem op mod hinanden.

annonce

Det er således en test af, hvem der tilbyder den bedste surround-receiver lige nu, i stedet for at vi pinedød skal finde receivere, der koster nøjagtig det samme, og sætte dem op mod hinanden.

Sådan testede vi
Vi har testet med fire Dolby Atmos-kanaler. Med fire Atmos-kanaler er der lige forstærkertrin nok til et 5.1 setup ved siden af – altså 5.1.4 – mens et komplet 7.1.4 setup kræver en ekstra effektforstærker (hvilket Pioneer ikke understøtter). Undtagelsen er Onkyo, der med sine 11 forstærkertrin ikke behøver en ekstra forstærker.

Vi har dog prøvet begge opsætninger, og da med en Hegel H20 effektforstærker til de ekstra Atmos-kanaler. Lidt overkill måske, men man får i hvert fald et rigtig godt indtryk af, hvad de ekstra kanaler tilfører lydbilledet.

Receiverne fra Marantz og Denon kan opgraderes til Auro-3D, et konkurrerende format til Dolby Atmos. Det er beregnet til en anden højttalerkonfiguration, hvor højdehøjttalerne monteres i loftet lige over hver front- og baghøjttaler i et 5.1 setup. Dermed får man 9.1 kanaler i alt. Vi har også testet Auro-3D, men kun med et Atmos højttaler-setup. Ikke helt optimalt, men tidspres forhindrede ny højttalermontering.

Vi testede Atmos med filmen Transformers: Age of Extinction. Masser af action, store eksplosioner og godt med rum i lydbilledet. Musik i surround var Magnificat, et pragtfuldt klassisk værk fremført af Nidarosdomens kor og Trondheimsolistene. Her får du akustikken fra Trondheims domkirke helt ind i stuen, især hvis du vælger Auro-3D lydsporet med højdekanaler. Musik i stereo var meget forskelligt, fra pop og rock til mere rolige toner.

Tip!
Når du skal høre Dolby Atmos, så sørg for, at Blu-ray-afspillerens lydudgang er sat til bitstream og ikke PCM.
Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Produkter i testen
 data-srcset
Testens billigste receiver har ingen problemer med at tegne et meget stort lydbillede op. Brugervenlig er den også.

Denons topmodel er overkommelig, men har alligevel 11 kanalers processering, så man med en ekstra effektforstærker kan koble en 7.1 opsætning sammen med fire ekstra Atmos-loftshøjttalere. For et pristillæg kan AVR-X5200W også opgraderes til at understøtte Auro-3D.

AirPlay og Spotify Connect giver nem adgang til musikken over hjemmenetværket, og højopløst musik kan streames via en DLNA-app. Trådløs netværksforbindelse er integreret.

Brugervenlighed
Denons fjernbetjenings-app er simpel. Nem at bruge, men få funktioner, så man skal have fat i den medfølgende fjernbetjening for at lave avancerede indstillinger. Også den dedikerede iPad-version er temmelig ribbet for funktioner.

Opsætning af forstærkerkanaler og højttalere skal vælges, før man kører automatisk rumkorrektion, og her viser et billede på skærmen, hvor de forskellige højttalere skal tilsluttes.

Lydkvalitet
Audyssey rumkorrektionen giver en meget fin, sammenhængende boble af omsluttende lyd. Hvis man synes, at lyden bliver lidt for tynd, kan man vælge L/R Bypass, som slår korrektionen fra på fronthøjttalerne.

Tonerne er godt opløst, og lydbilledet stort. Dialogerne er fyldige og klare på én gang, og Dolby Atmos giver en stor, omsluttende sfære af lyd med fire loftshøjttalere. Det fungerer også godt med to – men allerbedst bliver det med fire loftshøjttalere og en ekstra effektforstærker til et sæt baghøjttalere mere (7.1.4). Det er dog ikke nødvendigt for at få fede filmoplevelser.

Når Megatron kaster en bombe fra et garagetag, og verdens mest irriterende menneske bliver forvandlet til aske, brager det løs i alle kanaler. Denon har ikke så meget råstyrke som de største i testen. Det er mere end fint nok, men både Onkyo, Pioneer og Yamaha trækker fra decibeldisciplinen.

annonce

Hvad musik angår, stortrives Denon med komplekse klangstrukturer som på den klassiske indspilning Magnificat. DTS + Dolby Surround lydindstillingen bruger faseinformation fra lydsporet til at aktivere de fire ekstra højttalere, hvilket giver en stor boble af lyd. Det føles, som om vores lytterum er vokset til 5 meters højde! Derimod lyder Pure Direct renere og er at foretrække, når der skal skrues op for lyden.

annonce

Med lydsporet i Auro-3D bliver det noget andet, et gigantisk og opløst lydbillede. For at få 3D-lyd skal receiveren omkalibreres, så man skal nærmest vælge på forhånd, om man vil have Auro-3D eller Atmos. Jeg har dog på fornemmelsen, at Atmos bliver mest udbredt.

Receiverens fylde og luft gør sig også rigtig godt med musik i stereo, med klare, tydelige stemmer i et stort og luftigt lydbillede. Ikke førstevalg for de værste ravere og rockfans – til dem anbefaler vi Yamaha eller Onkyo.

Konklusion
Denon AVR-X5200W er klassens billigste, men alligevel producentens topmodel. Den overbeviser med opløst og fyldig lyd, og er nem og intuitiv i brug med overskuelige menuer. Den er ikke helt så kraftig som de sejeste, men kan sagtens spille højt nok, og hvis du synes, det er vigtigere med et stort, holografisk lydbillede med masser af luft fordelt på mange højttalerkanaler, så går du ikke galt i byen her.

Se videopræsentationen af Denon AVR-X5200W.
https://www.youtube.com/watch?v=dmLvj1o4KxU

annonce
Fakta
 • HDMI: 8 ind, 3 ud
 • 3D og 4K-opskalering (HDMI 2.0)
 • HD-lyd og Dolby Atmos (7.1.4/9.1.2)
 • Mulighed for Auro-3D
 • 9 x 140 W (8 ohm, 2 kanaler)
 • Audyssey MultEQ XT32 højttalerkalibrering
 • Netværk: Wi-Fi, Ethernet og Bluetooth
 • AirPlay, DLNA og Spotify Connect
 • Phono-indgang
 • Fjernbetjenings-app til iOS og Android
Pris: 12499 kr
PlusMed 11 kanalers processering og rigtig god lydkvalitet får man meget for pengene her. Og brugervenligheden er i top.
MinusReceiveren har ikke så meget effekt som de kraftigste konkurrenter. Fjernbetjenings-app’en er lidt for simpel.
 data-srcset
Yamaha RX-A3040
Yamaha graver guldet frem fra lydsporet, hvad enten det er film eller musik, og byder på kraft og elegance i en brugervenlig indpakning.
 data-srcset
Marantz SR7009
Marantz laves på samme platform som Denon. Men der er gjort noget ekstra for at få endnu renere lyd.
 data-srcset
Pioneer SC-LX88
Pioneer har måske den mest neutrale klangkarakter i klassen. Her er godt med tryk og mange funktioner.
 data-srcset
Onkyo TX-NR3030
Ingen kan hamle op med Onkyos power i hjemmebiografen. Med 11 forstærkertrin har den også fuld kraft til samtlige kanaler.

  Alternativer til 5 surround-receivere med Dolby Atmos

  (Foto: Producent)

  Disse flagskibs-receivere har kraft og finesse nok til at overgå alt, hvad du har hørt i en biografsal.

  (Foto: Producent)

  Hvis du gyser ved tanken om en stor klods af en surround-receiver med en ormegård af kabler hen over gulvet, har Denon et mere diskret alternativ.

  (Foto: Producent)

  Den mest moderne teknologi og fantastisk lyd. Også fra oven! Her finder du den receiver, du bare MÅ have.

  (Foto: Producent)

  Selv efter mere end 20 år på markedet er biografhøjttalerne fra M&K Sound stadig blandt de bedste i deres klasse.

  (Foto: Producent)

  Disse surround-receivere giver meget sejere lyd, end nogen soundbar kan drømme om.

  (Foto: Producent)

  Pioneer bombarderer os fra alle sider!

  (Foto: Producent)

  Med lækkert design og masser af effekt løfter denne kraftkarl fra Onkyo hjemmebio-lyden til nye højder. Men den er ikke uden fejl.

   data-srcset

  Læg nogle ekstra kroner i en surround-receiver, og du får meget sejere lyd i din hjemmebio.

   data-srcset

  Hvis du ikke har plads til en stor, grim surround-receiver, kan du sagtens få glæde af en tynd model i hjemmebiografen.

   data-srcset

  Surround-receivere med Dolby Atmos og masser af power løfter hjemmebiografen til nye højder.

   data-srcset

  Få funktioner, men kanon lyd og suveræn rumkorrektion – Anthem MRX710 er en vinder.

   data-srcset

  Disse receivere kommer du ikke uden om. Med den nyeste teknologi er de klar til morgendagens formater.