Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

JVC DLA-X5000

Det allerbedste billede

Her er den bedste projektor til under 100.000 kroner. Uden diskussion!
Lyd & Billede mener
Klasseledende sortniveau og flot lysstyrke giver ekstremt smæld i billederne. Kalibreringen er automatisk og bedre end nogensinde.
Opløsningen er ikke ægte 4K.
Specifikationer
  • Teknologi: D-ILA
  • Opløsning: 4096 x 2160
  • Panelkontrast: (ikke opgivet)
  • Dynamisk kontrast: 350.000:1
  • Lysstyrke: 1800 lumen
  • Afstand til 100": 3,06 – 6,26 m

Selv om DLA-X5000 kan vise 4K-indhold, er det ikke den opløsning, du rent faktisk får. JVC bruger såkaldt e-shift, som simulerer 4K-opløsning fra en 1080p HD-billedchip, der vha. en optisk motor fordobles og forskydes en halv pixel diagonalt. Så har man to sammenlagte halvbilleder med 1920 x 1080 pixel hver, hvorpå originalbilledet gengives af det ene, mens processoren regner sig frem til, hvilke pixels der mangler, og sender dem til det andet.

Det sammenlagte billede opleves subjektivt som “næsten 4K”. Men ægte 4K-materiale vil ikke blive lige så skarpt, som hvis projektoren havde en rigtig 4K-billedchip.

JVC har faktisk lanceret deres første ægte 4K-projektor, nemlig laserprojektoren DLA-Z1 – et monster til over 250.000 kroner. Det siger noget om det kvalitetsniveau, som de mener man må lægge sig på for at gøre 4K rigtigt. Og med påstået uendelig kontrast kan den måske også få noget fornuftigt ud af HDR. Men tilbage til X5000 …

Brugervenlighed
JVC’s kalibreringssystem er blevet markedets mest brugervenlige. Alt, hvad man har brug for, er en Spyder5PRO lysprobe til under 2.000 kroner. Den placeres foran linsen, og så kører man bare projektorens indbyggede autokalibrering. “Det er noget af en game-changer,” siger Gorm.

Autokalibreringen kører 33 punkts måling over hele gråskalaen, på hver af farverne rød, grøn og blå, og den sætter farvekoordinaterne på de tre grundfarver plus cyan, magenta og gul. Resultatet en projektor, der er helt lineær over gråtoneskalaen.

I modsætning til Sony kan kalibreringen gemmes, og det samme kan linseindstillingerne, hvor man kan have to forskellige zooms til henholdsvis 16:9- og 21:9-indhold.

Billedkvalitet
Hvordan er billedet så efter en perfekt kalibrering? Med ét ord: Fantastisk! Skygger er sorte som kul, så der er ikke noget at bekymre sig om. Vi bruger her dynamisk iris i den moderate Auto 2-indstilling i stedet for Auto 1, der knuser de mørkeste gråtoner og gør dem helt sorte.

Annonce

Billedet er så skarpt, og der er så meget smæld i det, at vi aldrig har set bedre fra en projektor – inklusive Sonys dobbelt så dyre VPL-VW550ES. Årsagen er kort og godt, at sortniveauet er mere sort, og lysstyrken tilsvarende helt i top, så billeddynamikken er fuldstændig overlegen på JVC. Det gælder ikke alene almindelig 1080p Blu-ray, men faktisk også de fleste scener fra Ultra HD Blu-ray. De mørkeste scener i Deadpool får en fantastisk realisme.

Der er to ting, der påvirker det, vi oplever som skarphed: Opløsning og kontrast. I scener med dagslys er Sony bedst, men i halvmørke og mørke scener er JVC’s skarphed betydelig højere end Sonys. Her er det kontrasten, der tæller, og billedet fra JVC ser mere tredimensionelt ud end fra Sony.

Med andre ord er det ikke Ultra HD, det gælder om for enhver pris. Det meste andet ser nemlig blegt ud sammenlignet med JVC X5000.

Fuld adgang til Lyd & Billede for 3 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 1 uge.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?

Også i denne test:

Sony VPL-VW550ES

Knivskarp biografmaskine

Sonys projektor giver et barberbladsskarpt billede og fremragende kontrast. Men perfekt er den ikke.

Ægte 4K-opløsning giver klassens skarpeste billede. Både lysstyrke og kontrast er i top, og projektoren kan kalibreres perfekt.
Sortniveauet kunne være endnu bedre. Kalibreringen kan ikke gemmes, så det er let at skrue sig væk fra den.

BenQ W11000

Blodfattig

BenQ’s første 4K-kompatible projektor imponerer ikke.

Med højere panelopløsning end andre projektorer med optisk e-shift er billedet meget tæt på ægte 4K.
Sort er grå, og hvid mangler lys. Resultatet er en temmelig flad og kedelig oplevelse.

Epson EH-TW9300

Imponerende komplet

Den billigste 4K-kompatible projektor på markedet er i høj grad kapabel.

Godt sortniveau og super lysstyrke giver fantastisk kontrast. Fuldt motoriseret optik gør linsejustering, zoom og fokus til en drøm.
Der er meget at arbejde med i kalibreringen. Gammajusteringen er noget unøjagtig, og farvebalancen er svær at få helt rigtig.
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Redaktionen anbefaler

Læs også

Her er den bedste projektor til under 100.000 kroner. Uden diskussion!

Her er den bedste projektor til under 100.000 kroner. Uden diskussion!

Her er den bedste projektor til under 100.000 kroner. Uden diskussion!

Her er den bedste projektor til under 100.000 kroner. Uden diskussion!

Her er den bedste projektor til under 100.000 kroner. Uden diskussion!

Her er den bedste projektor til under 100.000 kroner. Uden diskussion!

Her er den bedste projektor til under 100.000 kroner. Uden diskussion!

Her er den bedste projektor til under 100.000 kroner. Uden diskussion!

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2020 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.