data-srcset
Epson EH-TW9300
Februar 2017Epson EH-TW9300

Imponerende komplet

Den billigste 4K-kompatible projektor på markedet er i høj grad kapabel.

Godt sortniveau og super lysstyrke giver fantastisk kontrast. Fuldt motoriseret optik gør linsejustering, zoom og fokus til en drøm.
Der er meget at arbejde med i kalibreringen. Gammajusteringen er noget unøjagtig, og farvebalancen er svær at få helt rigtig.
Bedste priser

Epson TW9300 er den billigste projektor, der understøtter Ultra HD-video. I stedet for et panel med 4K-opløsning har den en 1080p HD-chip, hvor en optisk motor forskyder hver pixel en halv pixellængde horisontalt og vertikalt. Derefter skiftes der – hurtigere, end øjet kan opfatte – kontinuerligt mellem de oprindelige og de forskudte pixels. Resultatet er et “næsten 4K”-billede, men med halvdelen af de 8,3 megapixel, der er i ægte 4K-billeder.

Brugervenlighed
TW9300 er fuldt motoriseret. Zoom, fokus og linsejustering gøres direkte fra fjernbetjeningen. Man kan gemme to separate zoomindstillinger. F.eks. en til 16:9-indhold og en anden til 21:9-indhold. Vældig praktisk at kunne skifte mellem linseindstillinger ud fra, hvilken slags film der lægges i skuffen!

Menusystemet er overskueligt, men for kalibratoren er det en pine, at nøjagtig gammaindstilling er umuligt. Gammakurven korrigerer forskellen mellem, hvordan videokamera og projektor gengiver billeder, og hvordan øjet opfatter dem, så vi ser billederne, som de oprindelig blev fanget. Derfor er det vigtigt, at gammaindstillingerne modsvarer standarderne 2,2 til tv’et og 2,4 til projektoren.

Det tætteste, vi kommer med TW9300, er en gamma på 2,3 – altså et sted midtimellem. Det er ikke noget stort problem og ikke noget, der kan ses med det blotte øje, men vores kalibrator, Gorm Sørensen, er ikke helt tilfreds.

Billedkvalitet
Vi lagde ikke mærke til nogen skævhed i farverne, selv når projektoren stod ved siden af andre, der har fået en – på papiret – mere korrekt kalibrering.

Sortniveauet er mørkt og endnu mørkere med dynamisk iris. Sort opleves som sort, selv om det ikke er helt så mørkt som den del af lærredet, der er uden for projektorbilledet. Projektoren er testens mest lysstærke og har godt med smæld i billederne. Vi målte kontrasten til 3800:1 uden dynamisk iris, hvilket er godt, selv om det kan være svært at tro, når man har set alle mulige oppustede tal bag på æsken.

Filmoplevelsen er rigtig god. I Deadpool står skyerne på himlen i flot kontrast til hovedpersonens mørkerøde dragt. Sværdene skinner, og der er i det hele taget ikke meget at udsætte på billedet. I forhold til den dobbelt så dyre BenQ W11000 har Epson både sortere sort og hvidere hvid, også i scener med både skygger og højlys, hvor BenQ’s DLP-teknologi burde have en fordel.

annonce

Det eneste punkt, hvor BenQ er bedre, er på pixelopløsning. Hvis man ser godt efter, er det fine rudemønster i Deadpools maske lidt skarpere tegnet med BenQ. Det er dog ikke noget, vi lægger specielt mærke til på 4 meters afstand af vores 140 tommers lærred; i praksis er kontrastomfanget langt vigtigere.

annonce

Den dynamiske iris er så hurtig, at man stort set ikke mærker, at den arbejder. Men man kan høre mekanikken tikke, så hvis du har projektoren lige over hovedet, kan det være en god idé at slå den fra.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
Log indfor at læse videre.

Test-abonnement
3 uger for 3 kr
Få fuld adgang på alle enheder.
6 måneder
Kun 44,- mnd
Få adgang til alle tests og nyheder på Lyd & Billede i 6 måneder
Få fuld adgang på alle enheder.
12 måneder
Kun 40,- mnd
Få adgang til alle tests og nyheder på Lyd & Billede i 12 måneder
Få fuld adgang på alle enheder.

Fakta

 • Teknologi: LCD
 • Opløsning: 1920 x 1080 (4K Enhancement)
 • Panelkontrast: 10.000:1
 • Dynamisk kontrast: 1.000.000:1
 • Lysstyrke: 2500 lumen
 • Afstand til 100": 3,00 – 6,30 m

Pris

23990 ,-

Bedste priser

Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
   data-srcset
  4K-PROJEKTORER Fire med 4K
  Også i denne test:
   data-srcset
  JVC DLA-X5000
  Her er den bedste projektor til under 100.000 kroner. Uden diskussion!
   data-srcset
  Sony VPL-VW550ES
  Knivskarp biografmaskine
  Sonys projektor giver et barberbladsskarpt billede og fremragende kontrast. Men perfekt er den ikke.
   data-srcset
  BenQ W11000
  BenQ’s første 4K-kompatible projektor imponerer ikke.

  Alternativer til Epson EH-TW9300

  (Foto: Producent)

  Du behøver ikke at have projektoren fem meter væk, for disse tre kan stå helt ind til lærredet! Brugervenligheden er i top, men hvad med billedkvaliteten?

  (Foto: Producent)

  Du behøver ikke at være hjemme for at se film. Du behøver ikke engang at være indendørs. Du skal bare bruge en lommeprojektor.

  (Foto: Producent)

  Den ene har markedets mørkeste sortniveau. Den anden har den højeste opløsning, der findes. Der er linet op til projektorduel i mesterklassen.

  (Foto: Producent)

  Skal det være på et virkelig skrabet budget, så er der intet tv i verden, der kan give dig den samme oplevelse.

  (Foto: Producent)

  Teknologi fra de bedste professionelle biografprojektorer i et produkt, der er kompakt nok til hjemmebrug. Mød verdens billigste 4K-laserprojektor!

  (Foto: Sony)

  Endelig får vi ægte 4K til under 50.000 kroner! Sony disker op med knivskarpe billeder, flot kontrast og fantastisk dybdefølelse.

  (Foto: JVC)

  Når det gælder hjemmeunderholdning, er der intet, der kan erstatte en ordentlig projektor. Og X7500 er en af de allerbedste!

  (Foto: Producent)

  IMAX kan godt pakke sammen. Hjemmebiografen er lige blevet meget bedre.

  (Foto: Producent)

  BenQ GS1 er et columbusæg af en projektor, der gør det muligt at tage de store filmoplevelser med ud i verden.

  Foto: JVC

  Måske den bedste projektor til under 100.000 kroner.

  Foto: Asus

  Asus’ miniprojektor fylder ikke mere end en gammeldags walkman, og den gør for hjemmebioen, hvad den bærbare kassettespiller i sin tid gjorde for stereoanlægget.