: Onkyo TX-NR636

Atmosfærisk lyd

Onkyo varter op med et stort og luftigt lydbillede. Det er også den eneste i klassen med surround-formatet Dolby Atmos.
Lyd & Billede mener
Lydbilledet er stort og flot med klare dialoger og god kontrol over kampscener. Receiveren er fremtidssikret med HDCP 2.2, og Dolby Atmos giver ægte sfærisk surround-lyd.
Rumkorrektionen er en simpel sag, og EQ-indstillingerne får den til at lyde lidt anæmisk. Slå EQ fra.
Specifikationer
  • HDMI: 7 ind (1 m. MHL), 2 ud
  • Effekt: 7 x 95 W (8 ohm, 2 kanaler)
  • Opløsning: 4K-opskalering, 60 fps, 3D
  • Rumkorrektion: AccuEQ
  • Netværk: Wi-Fi, Ethernet, Bluetooth
  • Streaming: Spotify Connect, DLNA
  • App-styring: Onkyo Remote 2 (iOS, Android)
  • Multikanal pre-out: Nej
Annonce
Annonce
forfatter

Onkyo TX-NR636

Lydmæssigt er Onkyo er en flot receiver. Smaugs stemme er stor og pompøs, og når den spyer ild, ryster det dejligt i kroppen. Den dybe stemme er lidt svulstig nederst i bassen, ligesom med Yamaha, men Onkyo er klarere i det øvre basregister, hvilket gør, at bassen opleves som mindre farvet. Lydbilledet bliver dermed endnu mere naturligt.

I mere afdæmpede scener med luftig musik og rolige dialoger er Onkyo et lille hak mere åben end Yamaha, og når det klinger af sværd i kampscenerne, skingrer det mere fra stålet.

Film bliver virkelig underholdende, da Onkyo lyder både klart og opløst, samtidig med at den har godt med punch. Lyden er noget varmere end Pioneer og lidt lysere end Yamaha. Af samme grund har et klaver mere snert end med Yamaha. Onkyo minder mere om Sony og Pioneer i den henseende. Lidt rundere i mellemregisteret end Pioneer og lidt mere opløst i overtonerne end Sony.

Udstyr
Onkyo er godt rustet til fremtiden med TX-NR636. Hvis kommende Hollywood-film i 4K-opløsning bliver kopibeskyttet med den nye HDCP 2.2 standard, er Onkyo indtil videre den eneste producent, der understøtter det. Ulempen er, at chippen fra Silicon Image ikke understøtter fuld 12 bit farvedybde (4:4:4), men må nøjes med almindelig 8 bit (4:2:0). Det samme, som Blu-ray-formatet har i dag.

Annonce

TX-NR636 er den eneste receiver i sin prisklasse med lydformatet Dolby Atmos. Ved hjælp af et ekstra par højttalere i loftet genskabes ægte 3D-lyd. Forskellen i forhold til andre højdeformater som Audyssey DSX og Yamaha Presence er, at Dolby Atmos foreligger på selve filmen og derfor kan gengives langt mere nøjagtigt.

Brugervenlighed
Onkyo-receiveren er enkel og intuitiv i brug. Men jeg savner AirPlay, som alle konkurrenterne har nu. Spotify Connect er der derimod, og DLNA eller Bluetooth kan bruges til alt andet.

Onkyo har erstattet Audyssey rumkorrektion med deres egen AccuEQ. Den korrigerer ikke fronthøjttalerne, men forsøger i stedet at få de andre højttalere til at lyde ligesom dem. Sandsynligvis fordi Atmos-formatet sammen med Audyssey kræver for meget processorkraft. AccuEQ virker kun sådan på det jævne.

Selv om systemet ikke gør noget ved fronthøjttalerne eller subwooferen, synes jeg, at lydbilledet mister en del punch i rytmerne, når EQ er på. Når jeg slår EQ-indstillingerne fra, strammes lydbilledet op og bliver mere livligt. Måske er der et faseproblem her. Jeg foretrækker i hvert fald EQ slået fra.

Konklusion
Onkyo TX-NR636 er med HDCP 2.2 den mest fremtidssikrede receiver i sin prisklasse. Ulempen er, at den ikke understøtter fuld 12 bit farvedybde, men er begrænset til 8 bit. Det samme som dagens Blu-ray. Receiveren er også udstyret med Dolby Atmos, som giver superstor surround-lyd med kompatible film.

Annonce

Til film er Onkyo meget underholdende med både kraft og klarhed. Musik fungerer fint af samme grund. Alt i alt er det denne receiver, vi ville vælge.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her

Også i denne test:

Pioneer VSX-924

Spækket med funktioner

Denne vellydende receiver har flere funktioner, end du nogensinde får brug for.

En veludstyret receiver med flere indstillingsmuligheder, end du kan drømme om. Dialoger lyder klokkeklart takket være en god, neutral tonegengivelse helt ned til basområdet. Det gavner selvfølgelig også hele lydbilledet.
Pioneer kan lyde lidt hårdt, når den bliver presset. Fjernstyring fra mobilen bærer præg af de mange funktioner, så man er nødt til at scrolle en masse og mister lidt overblikket.

Sony STR-DN1050

Brugervenlig og potent

Receiveren fra Sony er let at bruge og adskiller elementerne i lydbilledet godt.

Sony varter op med klar og dynamisk lyd, og skiller fint de forskellige stemmer og instrumenter ad. Special effects på film kommer godt frem. Det er også en meget brugervenlig receiver.
Bør matches med højttalere med en varm og fyldig klang, ellers kan det blive lidt hårdt i toppen.

Yamaha RX-V677

Fart og tempo

Yamaha har altid ment, at det er sjovere med flere muskler i hjemmebiografen. I dette tilfælde mangler der bare en lidt mere delikat hånd.

Med fokus på stor baslyd og en fyldig mellemtone bliver det aldrig kedeligt med Yamaha. Brugervenligheden i denne lille krudttønde er også god.
Overtonerne mangler lidt opløsning, så dialoger og klirrende sværd mister lidt luftighed og snert.

Opsummering

Små forskelle

Surround-receiverne i denne prisklasse er blevet så fintunede, at det er svært at høre forskel på dem. Udstyrslisten er også temmelig ens. Ingen er perfekt, men én skiller sig ud.

Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Annonce
Annonce

Læs også

Med trådløse baghøjttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlægget heftige lydoplevelser.
Det bliver muligt at afspille lyd fra LG’s TV’er og soundbars samtidig.
Du finder ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden, de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og sælges stadig.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.