Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Vera Audio P400/1000

Når sandheden skal frem

Vera Audio banker sandheden ind i hovedet på dig med en mursten – eller to.

Skrevet af / 29/08/2020 - 19:27
Vera Audio P400/1000
Geir Gråbein Nordby

Opdateret 31. august 2020 …

Hi-fi-producenter kan groft sagt inddeles i to lejre: Dem, der bruger ørerne i deres forsøg på at lave produkter, som de synes lyder så musikalsk som muligt, og dem, der prøver at lave komponenter, som måler optimalt. Forvrængningen skal ikke bare tunes til det mest ørevenlige område; den skal elimineres!

Norsk Vera Audio falder i sidstnævnte kategori, for med forstærkeren P400/1000 har de ønsket at reducere støjgulvet til et forsvindende lavt niveau. Den reducerer elektromagnetisk støj udefra meget effektivt, ikke mindst takket være fuldt balancerede kredsløb (ubalancerede indgange er der ikke nogen af her).

Desuden har producenten arbejdet hårdt på at holde egenstøjen forsvindende lav, så musiksignalet forbliver intakt hele vejen. Bl.a. ved at bygge forstærkeren op omkring det velprøvede Hypex Ncore NC500 klasse D forstærkermodul, signeret hi-fi-geniet Bruno Putzeys, der også er chefingeniør hos Kii Audio.

Vera P400-1000 front side
Vera Audio P400/1000 er lille og fiks, men har masser af kræfter. (Foto: Vera Audio)

Kraft

Samtidig er det vigtigt, at en forstærker kan drive alle højttalere med jernhård kontrol. Det kræver ikke mindst effekt, noget denne forstærker har masser af.

Med en heftig strømforsyning på 3 kW yder den 2 x 400 watt i 8 ohm, hvilket er tilstrækkeligt i stort set alle situationer. Hvis du alligevel ikke er tilfreds, kan du købe to styk og brokoble dem til 1000 watt! Eller faktisk er vi tættere på 1600 watt i 8 ohm, hvis vi skal tro Vera Audio. Og så begynder det at ligne noget!

Læs også Måske det bedste high-end-kup du kan gøre For dem, der virkelig har brug for mere kraft og vil have endnu bedre lyd, er Rotels nye Michi-serie måske det bedste køb i high-end-klassen.

Vær opmærksom på, at med højttalere, der har lavere impedans end 3 ohm (f.eks. elektrostater), giver det ikke nogen mening at brokoble, da effekten ikke øges. Der kan stadig være en idé i at bi-ampe med en forstærker til bas-enhederne og en til de andre enheder. Men det er måske ikke den dobbelte pris værd.

Blæsere

Vera Audio P400/1000 er altså en klasse D-forstærker med switchet strømforsyning. Det gør den meget mere effektiv end en klassisk, analog klasse AB-forstærker – deraf også den kompakte størrelse. Men med den effekt, vi taler om her, kan en klasse D-forstærker også blive varm, og derfor har Vera Audio monteret støjsvage blæsere i forstærkeren.

De er temperaturstyrede og begynder kun at køre, når de skal. Vi bliver lovet, at i et rum med 22 grader eller derunder, og hvis man ligger under 300 watt, vil blæserne ikke starte. Hvis man på den anden side tordner løs i lang tid ad gangen, vil blæserne gå i gang. Men selv hvis de går op i fuld hastighed på 1.000 omgange i minuttet, skal man nærmest lægge øret til ventilationsåbningen for at høre dem.

Vera P400-1000 front side2
(Foto: Vera Audio)

Justérbar gain

Forstærkeren har justérbar gain, som er en slags volumenkontrol. Det er rart at kunne justere dette afhængigt af, hvor vanskelige højttalere man har, så man kan spille højt nok med højttalere, hvor følsomheden er lav. Eller man kan skrue ned for gain, hvis de har meget høj følsomhed (tænk hornhøjttalere).

Desuden: Hvis man vil bruge et aktivt delefilter og slutte en forstærker direkte til hver eneste højttaler-enhed, kan man justere gain individuelt for hver af dem. Et velkendt trick i PA-branchen.

Vera P400-1000 front
(Foto: Vera Audio)

Topsejt

Hvis man ser bort fra den ret eksplicitte tekst på rapperen Cardi B’s seneste single, “WAP”, så har den et topsejt drive, især i bassen. Her er det bare at skrue op og mærke basrytmerne på kroppen.

Med forforstærkeren Hegel P30 i front har P400/1000 bedre kontrol over Sonus faber Olympica III end de fleste andre, og samtidig rammer Vera plet på stemmegengivelsen. Vokalerne er så distinkte og umiddelbare, at det føles, som om man kommer et skridt tættere på lydingeniørens kontrolrum.

Taylor Swifts “The 1” er en rolig ballade med et velklingende klaver, rytmiske klappe-samples og en blød stortromme. Og Swifts stemme står sårbar og afklædt midt i det hele. Det er virkelig lyden af hi-fi i al sin glans; forstærkeren har bestemt andet og mere end kraft at byde på.

P400/1000 mestrer også klassisk musik, og man behøver ikke store gulvhøjttalere for at værdsætte kvaliteterne. Dynaudio Evoke 20 er f.eks. en superb allround-standerhøjttaler, der mangler lidt hurtighed sammenlignet med Bowers & Wilkins 705 S2, men vinder det ind igen med større og mere saftig bas. Og meget velafbalanceret lyd.

Den holder højttalerne i nakkeskindet, når horn og strygere spiller op til fanfare på Händels Music for the Royal Fireworks, fremført af Academy of St. Martin in the Fields. Attacket i trompeterne er nærmest vanvittigt, og kontrabassen er stram og veldefineret, mens violinerne skinner i toppen. Forstærkeren formår at adskille instrumenterne meget overbevisende.

Sammenlignet med reference

Til sammenligning lyder Hegel P20 en tand varmere og mere frodigt, og har tilsyneladende mere energi i dybbasområdet. Den formår også at trække horisonten længere indad, så musikken opleves med mere dybde. På papiret er den ikke lige så kraftig med sine 200 watt. Men det er rigeligt i de fleste tilfælde.

Der er dog noget ved Vera Audio-forstærkerens umiddelbarhed, som tiltaler mig. Hegel er lidt mere bagtung, hvor Vera er længere fremme i skoene. En lilletromme lyder måske lidt tyndere, men også mere fremadlænet.

Vera P400-1000 P400 rear
P400/1000 kan brokobles i mono og dermed levere langt over 1000 watt i 8 ohm. Den har kun balancerede indgange samt justérbar gain på hver kanal. (Foto: Vera Audio)

Dobbelt så sjovt med to?

Jeg har faktisk fået to forstærkere til test, så jeg kan lege med brokobling. Og hvis vi ser bort fra, at man pludselig får over en kilowatt at rutte med pr. kanal i 8 ohm – hvilket ikke er nødvendigt hverken i vores testrum eller med nogen af de højttalere, jeg har testet med – så sker der alligevel ting og sager med lyden.

Jeg synes ikke, at jeg oplever noget slør foran musikken med én forstærker koblet i stereo. Men i forhold til brokoblet er det, som om der var et eller andet alligevel. For det føles, som om klavertoner lyder endnu mere nuanceret, med hvert anslag bedre differentieret fra det foregående. I specifikationerne er forstærkeren da også opgivet til at få yderligere 2 dB lavere støjgulv, men da det i forvejen var på -130 dB, skulle man ikke tro, at det var hørbart.

Musikken lyder lidt bedre over hele linjen, og så er det jo også fedt at kunne genere naboerne lidt! Men om det er den dobbelte pris værd, afhænger meget af ens udstyr, lytterum og behov.

Der er forskel, men hvis jeg selv skulle købe flere forstærkere, så var det nok enten fordi jeg ville køre højttalere med et aktivt delefilter, eller fordi jeg havde en hjemmebiograf med flere kanaler, der skulle drives.

I øvrigt: Hvis man kan øge budgettet med ca. 25 procent, er der råd til Rotel Michi S5, som både har den kontante lyd og endnu mere tyngde, stabilitet og luft omkring hvert instrument. Det er værd at overveje. Med andre ord er P400/1000 et større kup som én forstærker end to.

Vera P400-1000 Inside overview
Propfuld af gode sager. (Foto: Vera Audio)

Konklusion

Vera Audio P400/1000 er en sej lille krabat. En klasse D-forstærker, der kan slå fra sig og holder højttalerne i et jerngreb. Desuden har den en evne til at omfavne nerven i musikken som følge af forsvindende lav forvrængning, så musiksignalet kommer ud i sin helhed. Jo, den har en blæser, men den kører næsten aldrig og er nærmest ikke hørbar alligevel.

Selv om to forstærkere kan brokobles til at levere langt over 1000 watt i 8 ohm, vil det som regel være nok med én forstærker koblet i stereo. Så får man en vanvittig god forstærker, der mestrer al musik, næsten uanset lydniveau. To forstærkere lyder lidt bedre, men når prisen fordobles, gør konkurrencen det samme.

Om køb og forsendelse fra Norge

Vera Audio sælges kun gennem den norske online-butik Lyd & Akustikk. Der er ikke nogen måde at høre den på uden for Norge, men de 14 dages fortrydelsesret gælder også for udenlandske kunder. Hvis man fortryder købet, skal man dog selv betale fragten.

Prisen på P400/1000 er 32.000 norske kroner inkl. moms, altså ca. 23.000 danske. Forsendelse med TNT – ca. 350 kroner – kommer oveni.

(Foto: Vera Audio)

Karakter
Vera Audio P400/1000
Premium

Lyd & Billede mener

Lyden er så stram, så kontant og rå, og samtidig så sandfærdig, at det kan være den sidste forstærker, du får brug for. Der mangler måske lidt dybdefølelse indad i lydbilledet.

4 kommentarer til “Vera Audio P400/1000”

  1. Først: Klasse D er ingen digital forstærker! Klasse D er analog. Der flyder på intet tidspunkt “0” og “1” taller rundt i en Klasse D effektforstærker – eller ud af den for den sags skyld.
    Men ellers fin test der igen understreger de store fordele der er med kl. D.
    Og hvorfor ikke teste XTZ EDGE A2-300 nu hvor I er i gang? Det virker som om ICePower (Kl. D) er “Bad standing” pga. “State of the art” der sælges alt for billigt… VH Peter

    1. Hei! Ja, det er gråsone å omtale Klasse D som digital forsterkning. Men det gjøres ofte, og det er vel pga svitsjingen i utgangstrinnet:

      “Its output stage switches between the positive and negative power supplies so as to produce a train of voltage pulses.”

      Et digitalt musikksignal består også av spenningspulser, det med 0 og 1 er jo bare en matematisk illustrasjon, i virkeligheten dreier det seg om spenning på (1) og spenning av (0).

    2. Forresten, XTZ-forsterkeren gir mye lys for pengene. Jeg følte den var litt kald og klinisk, men jeg liker kontrollen den har på høyttalerne, spesielt til den prisen. Men det jeg har hørt av Hypex er i mine ører mye bedre enn ICE Power.

      1. Tak Geir! Vera P400 lyder som noget jeg kunne tænke mig at købe… Har dog længe ventet på at købe en Benchmark AHB2 Amp + Benchmark DAC 3 (den er i restordre) Kender du noget til den?
        VH Peter

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Pladespiller med startknap

Har du set noget lignende?

Hegel holder aldrig op med at overraske

Det enkleste er det bedste

Verdensklasse!

Scroll to Top