: Resumé

Stor eller lille?

Efter vores erfaring er det ikke givet, at en stor streaming-forstærker lyder bedre end en lille. Det er andre hensyn, der gælder, når du skal vælge ud fra størrelsen.

Traditionelt har vi set, at størrelsen af en forstærker tæller. Det giver plads til større strømforsyning, bedre køling og bedre separation af interne komponenter. Men med digitale forstærkere åbnes der for at komprimere fodaftrykket en hel del, da de er meget mere driftseffektive. Vi oplevede f.eks. ikke i denne test, at de store forstærkere var kraftigere end de små (med undtagelse af den lidt for pjevsede Marantz-receiver).

 

Musiktjenester

Så gælder det dér med “skidt ind, skidt ud” jo altid. Altså hvor kort signalvejen er fra musikoptagelsen i den ene ende, til lyden kommer ud gennem forstærkeren i den anden. Streaming-forstærkere, der har indbygget understøttelse af streaming-tjenester, kræver ingen ledninger mellem lydkilder og forstærker, og har derfor en meget kort signalvej. En så kort afstand vil du aldrig få med en kildekomponent, der er sluttet til en forstærker med kabel.

I vores ører lød det også bedre med indbyggede streaming-tjenester end de samme tjenester streamet fra mobil eller tablet via AirPlay. Og det til trods for, at der på papiret er tabsfri signaloverførsel.

 

Størrelsen betyder ikke så meget

Efter denne test sidder vi tilbage med indtrykket af, at inden for et givet prissegment har størrelsen ikke nødvendigvis så meget at sige, når det gælder ren lydkvalitet. For mens alle testens forstærkere i fuld størrelse gav os solide musikoplevelser – ikke mindst Yamaha R-N602 – så veg Bluesound Powernode 2 aldrig en tomme!

Også HEOS Amp havde mange flotte kvaliteter og røbede kun lejlighedsvis, at vi her havde med en lille, kompakt boks at gøre.

Det, en stor forstærker har, er mere plads. Både til tilslutningsmuligheder og flere knapper og funktioner på frontpanelet. Med de små er man ofte låst til at tilslutte tv’et med optisk kabel og koble alle sine kilder til via det. Men så optager den også mere plads. Og hvem er ikke villig til at ofre nogle tilslutningsmuligheder for muligheden for at skjule anlægget helt – mens lydkvaliteten stadig er i top?

Det er kun dig, der ved, hvad der er rigtigt for dig. Det, vi har fundet ud af, er at du kan få rigtig god lyd, uanset hvilken størrelse du vælger.

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Kommenter

Skriv et svar

  Også i denne test:
  Yamaha R-N602 - Moderne retro
  I sej 70’er-stil varter Yamaha op med underholdende musik og multirum på den nemme måde.
  HEOS Amp - Kraft og finesse
  Denne forstærker fra HEOS er måske lille af udseende, men sikke en slagkraft!
  Marantz M-CR511 - Mangler punch
  Forstærkeren fra Marantz har klar og tydelig lyd, men mangler muskler og ikke mindst streaming-tjenester.
  Bluesound Powernode 2 - Orkesterplads
  Glem konkurrenternes diffuse og anæmiske lyd. Her er streaming-forstærkeren, der kan slå Sonos i gulvet.
  Pioneer SX-N30DAB - Åben musik
  Pioneer lyder fint og har mange tilslutningsmuligheder. Streaming-tjenester er der lige så få af som på Onkyo. Af en indlysende grund.
  Onkyo TX-8150 - Klare toner
  Stereo-receiveren fra Onkyo lyder godt, og den har både DAB-radio og mange tilslutningsmuligheder, også til pladespiller. Men streaming er begrænset.
  Sonos Connect:Amp - På bagerste række
  Med Sonos Connect:Amp får du adgang til markedets mest brugervenlige multirumssystem. Problemet er bare, at den ikke lyder specielt godt …

  Læs også

  Premium-soundbaren LG SN8YG har, hvad man har brug for af udstyr, og lydmæssigt har LG oppet sig. Men hvad pokker har de tænkt på med app’en?
  Marantz’ nye CD-afspiller er også en netværksafspiller. Og en internetradio. Og en DAC. Og en forforstærker. Og en ...
  Der var engang, hvor Apples MacBook Air var det helt naturlige valg, hvis man skulle have sig en prisbillig og ultraslank bærbar computer. Er det stadig tilfældet?
  Marantz Model 30 er en pragtfuld forstærker for både øjne og ører, og byggekvaliteten overgår det meste.
  En netværksspecialist og et high-end lydfirma har sammen begået en smart-højttaler i hi-fi-kvalitet.
  For prisen på et par støjreducerende hovedtelefoner leverer Philips Fidelio X3 uendelig meget bedre lyd.
  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.
  Xperia 5 II er ikke alene lige så god som Xperia 1 II – på flere punkter er den faktisk bedre!

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Marantz Model 30

  Vejl.pris 21499 kr Vanedannende Marantz-forstærker

  Denon DCD-A110

  Vejl.pris 21999 kr Til ære for dine CD-skiver

  Denon PMA-A110

  Vejl.pris 25999 kr Jubilæumsforstærker med klassiske dyder

  Rega io

  Vejl.pris 3995 kr Miniforstærker med maksimumlyd
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.