Search
Generic filters

: Syv streaming-forstærkere

Trådløs lyd – uden kompromiser

Disse forstærkere gør dit gamle anlæg trådløst, smartere og sjovere at lytte til.

Musik-streaming fra net og mobil har på få år vendt hi-fi-markedet på hovedet. Når musikken ikke længere behøver at ligge på en fysisk disk, men kan streames trådløst fra tjenester som Spotify og Tidal, får det også konsekvenser for, hvordan det traditionelle stereoanlæg ser ud. Mange vælger at erstatte det gamle rack med en trådløs højttaler eller to, som i mange tilfælde kan fungere glimrende. Men der er undtagelser!

Ikke alle er lige imponeret over lyden fra de trådløse plastichøjttalere. Nogle af os er simpelthen for godt vant med god stereolyd hjemme i stuen. Vi vil bruge vores egne højttalere og har samtidig andre lydkilder, vi gerne vil tilslutte. Når det er sagt, så kunne vi godt tænke os de trådløse systemers brugervenlighed – uden at gå på kompromis med lydkvaliteten.

I den situation kan det være en god idé at kigge på en ny forstærker i stedet. Flere af de førende streaming-producenter tilbyder nemlig også trådløse forstærkere, som du kan bruge til at drive dine nuværende højttalere. Samtidig tilbyder flere af de traditionelle hi-fi-producenter nu også receivere med indbygget streaming.

 

Både store og små

Prisklassen omkring 5.000 kroner er fuld af spændende forstærkere i forskellige størrelser og prisniveauer. Du kan købe små, pæne bokse fra streaming-specialisterne eller gå efter en mere traditionel receiver med fuld 43 cm bredde, hvor streaming kun er én af mange funktioner. Spørgsmålet er, hvilken en der giver bedst lyd for pengene.

Mange vil nok umiddelbart tænke, at de store hi-fi-forstærkere med bedre plads til strømforsyning og køling har de bedste forudsætninger. Samtidig ved vi, at der også kan opnås rigtig god lyd med små, moderne forstærkere, bare signalbehandlingen er god nok. Hvis hovedformålet er at spille musik, og du alligevel ikke har brug for DAB-radio, pladespiller eller andre tilslutningsmuligheder, kan en dedikeret streaming-forstærker faktisk være mere kosteffektiv.

I denne test ser vi på fire moderne stereo-receivere med indbygget streaming fra Yamaha, Onkyo, Pioneer og Marantz, og sætter dem op mod tre dedikerede streaming-forstærkere fra Sonos, HEOS og Bluesound.

 

Hvordan fungerer streaming-forstærkere?

Fælles for alle forstærkerne i testen er, at de har trådløs netværkstilslutning (Wi-Fi) og mulighed for at styre musikafspilningen via en app til smartphone eller tablet. Opsætning og indstillinger varierer, men det handler i det store og hele om at slutte dem til hjemmenetværket og indtaste det rigtige password.

Ud over Wi-Fi giver nogle af forstærkerne også mulighed for at spille musik trådløst via Bluetooth eller AirPlay. Det kan være smart, når du har venner på besøg, eller hvis forstærkeren ikke understøtter den ønskede musiktjeneste.

Så vidt det er muligt, anbefaler vi at bruge Wi-Fi (eller endnu bedre: Ethernet-kabel direkte i forstærkeren) frem for Bluetooth. Det giver bedre lydkvalitet, bruger mindre batteri på telefonen, og du slipper for at miste musikken, hver gang nogen ringer.

 

Brugerflade, software og tjenester

Et anlæg med streaming skal være let at bruge for hele familien. Og da det styres fra mobilen eller tablet’en med en app, er det i høj grad den, der bestemmer brugervenligheden. Er det nemt at slutte produktet til netværket? Kan man let gruppere flere rum sammen og sende musik til flere enheder? Styres spillelister og streaming-tjenester i samme app, eller er man nødt til at hoppe frem og tilbage mellem flere?

Jo enklere og mere intuitiv app’en er, jo mere sjov og jo mindre hovedbrud vil anlægget give dig. Desuden er det vigtigt, at systemet understøtter den musiktjeneste, du bruger. Alle forstærkerne understøtter Spotify, nogle i form af Connect, som lader dig afspille musik direkte fra Spotifys egen app. Nogle understøtter også Tidal HiFi, som giver musik i cd-kvalitet.

 

Sådan testede vi

I denne test har vi lagt mest vægt på lydkvaliteten. Forstærkerne er testet med et varieret musikudvalg på forskellige typer højttalere. De mest brugte har været KEF Reference 1. Med trevejs konfiguration og en meget neutral, afslørende lydkarakter er de perfekt til at skille fårene fra bukkene rent lydmæssigt.

De er også meget tungtdrevne, hvilket let vil afsløre, om nogen af forstærkerne får problemer ved høj volumen. Evnen til at tackle krævende musikindspilninger og kunne spille højt med lav forvrængning er trods alt en vigtig målestok for forstærkerens kvalitet.

Desuden har vi testet med standerhøjttalerne Tannoy Mercury 7.1, som befinder sig i en mere passende prisklasse.

 

Her er noget af den musik, vi har brugt (link til Tidal-spilleliste)

tidal.com/playlist/eb96b134-1f92-4bfa-a608-c2221fa71373

 

Husk: Sørg for god Wi-Fi!

Selv om alle forstærkere i denne test har trådløs netværkstilslutning, vil du få den bedste stabilitet med kabel. Hvis du har routeren placeret i nærheden af forstærkeren, kan du simpelthen trække et Ethernet-kabel imellem dem.

Ved trådløs tilslutning vil hjemmenetværket blive ekstra belastet af en trådløs forstærker – og i endnu højere grad, hvis du udbygger til multirum (hvis forstærkeren understøtter det). Så kan det hurtigt blive nødvendigt med en dyr router af høj kvalitet.

En ordentlig router er vigtigt. Netgear R8500 Nighthawk X8 har aktive antenner og tre radiobånd, og giver automatisk tilsluttede produkter det bedste bånd. Foto: Netgear
En ordentlig router er vigtigt. Netgear R8500 Nighthawk X8 har aktive antenner og tre radiobånd, og giver automatisk tilsluttede produkter det bedste bånd. Foto: Netgear

Kraft og finesse

Denne forstærker fra HEOS er måske lille af udseende, men sikke en slagkraft!

Lyd & Billede mener

HEOS Amp er nem at sætte op og lyder fortræffeligt lige fra starten. Her får du et spændstigt lydbillede med fyldig bas, som heller ikke skjuler detaljerne. Desuden har den rigeligt med kræfter.
Vi savner bare lidt mere dynamisk kontrast og flere detaljer i overtonerne.
 • Type: Streaming-forstærker
 • Streaming-tjenester: Spotify, Tidal, Deezer, SoundCloud
 • Tilslutning: Wi-Fi/Ethernet, Bluetooth, USB, analog RCA ind, digital optisk ind, subwoofer ud
 • App-styring: HEOS til iOS og Android
 • Mål: 22,2 x 9,3 x 21,4 cm
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 4399 kr

HEOS er japanske Denons multirumssystem, der ligesom Sonos består af en række forskellige højttalere samt HEOS Amp, som er beregnet på at drive fritstående stereohøjttalere. HEOS-forstærkeren er en af de nemmeste at sætte op til at spille trådløs musik. Tilslutningsmulighederne er rigtig gode: Med både analog og digital indgang samt Bluetooth og USB plus Ethernet og Wi-Fi kan du nemt bygge et helt stereoanlæg omkring HEOS-forstærkeren.

Denon har lavet en rigtig god app til at styre HEOS-systemet. Den grafiske brugerflade er både lækker og brugervenlig, og gør det nemt at styre højttalere i flere zoner. Og ligesom med Sonos og Bluesound er der musiktjenester indbygget i app’en. Det gør det nemt at blande flere kilder i én og samme spilleliste. Undtagelsen er Spotify, der skal bruge sin egen app.

 

Lydkvalitet

De, der kan lide den varme og fyldige Denon-lyd, vil sikkert også sætte pris på HEOS’ lydsignatur. Her er der generøs tyngde i bassen og et stort lydbillede, som formår at få både store og små detaljer frem.

London Grammar lyder stort og sejt, og vokalistens brede stemmeregister kommer tydeligt frem. Lyden opleves som fremadlænet, så både stemmer og instrumenter kommer tættere på. Sammenlignet med Sonos’ lidt tilbagelænede præsentation er det som at stå helt oppe ved scenekanten!

HEOS-forstærkerens sprælske spillestil gør den perfekt til pop, hiphop og R&B. Canadiske Drake får godt med energi i sine lines, mens synth-bassen rusker i stoleryggen.

HEOS Amp har heller ikke noget at skamme sig over i forhold til de større stereo-receivere. Der er godt med kræfter her, og forstærkeren har meget råderum, før lyden bliver spids eller forvrænget. Vi kunne fint komme op over 90 decibel med klokkeren lyd i lyttepositionen fra vores temmelig tungtdrevne KEF-højttalere. Den kan du sagtens bruge, når du skal holde fest!

Ud over solide højttalerterminaler har HEOS både analog og optisk digitalindgang samt USB-tilslutning og subwoofer-udgang. (Foto: Producent)
Ud over solide højttalerterminaler har HEOS både analog og optisk digitalindgang samt USB-tilslutning og subwoofer-udgang. (Foto: Producent)

Det er først på de virkelig krævende audiofile indspilninger, at HEOS viser sine begrænsninger. Lars Danielssons “II Blå” lyder meget organisk og ægte med et godt samspil mellem kontrabas og trompet, men basgengivelsen kan indimellem virke lidt ulden og ukontrolleret – især når vi sammenligner med Bluesound og Yamaha. Desuden mærkes det, at diskanten skærmer for de mest finkornede detaljer.

Alligevel er der ingen tvivl om, at HEOS leverer fremragende lydkvalitet og overgår både Sonos og Marantz på de fleste områder.

Orkesterplads

Glem konkurrenternes diffuse og anæmiske lyd. Her er streaming-forstærkeren, der kan slå Sonos i gulvet.

Lyd & Billede mener

Powernode 2 byder på en dynamisk, krudtstærk og præcis musikgengivelse på niveau med langt dyrere forstærkere. Brugervenligheden er også god.
Lidt højere pris end de andre testdeltagere. Men den er det værd!
 • Type: Streaming-forstærker
 • Streaming-tjenester: Tidal, Spotify Connect, Deezer
 • Tilslutning: Bluetooth, Wi-Fi, analog RCA, digital optisk, USB, subwoofer ud
 • App-styring: Bluesound app til iOS og Android
 • Mål: 22 x 7 x 19 cm
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 5999 kr

Bluesound er NAD’s våbendrager i kampen mod Sonos, Samsung og andre multirumsproducenter. De er nu ude med deres anden generation af trådløse højttalere og forstærkere, og der er mange forbedringer at spore både med hensyn til design og brugervenlighed. Sammenlignet med forgængeren er Powernode 2 en kompakt sag med afrundede kanter og knapper på toppen.

Opsætningen af Bluesound er lidt mere omfattende end med f.eks. Sonos eller HEOS, i og med at du er nødt til at åbne en browser for at få adgang til de første indstillinger. Den nemmeste måde er at bruge enheden som Wi-Fi hotspot og slutte mobilen til for at dele netværksindstillinger.

Brugerfladen er til gengæld blevet vældig fin. Udbuddet af musiktjenester er godt, og her har du (i modsætning til Sonos) mulighed for at afspille højopløste 24 bit musikfiler fra USB-harddisk eller netværk.

 

Lydkvalitet

Sandt at sige var vi lidt skuffede over den matte lydkvalitet fra en del af forstærkerne i testen. I den sammenhæng er Bluesound-forstærkeren et mere festligt bekendtskab. Prøv bare at høre “Hey Now” med London Grammar: Her er der et ordentligt fundament og tyngde bag klavertonerne, guitarspillet får tydeligere snert, og Hannahs Reids stemme er større og mere følelsesladet.

Det mærkes også, at forstærkeren har større opløsning og adskiller forskellige tonehøjder bedre. Lydbilledet er både stort og præcist, og betydelig mere nærværende, end vi har oplevet med Sonos, Marantz og resten af kandidaterne.

“Got a lotta people tryna drain me of this energy,” rapper Drake. Men det er i hvert fald ikke Bluesound, der holder ham tilbage! Han lyder seriøst vred, og hans lines er virkelig skarpe, uden at det er højttalerne eller forstærkeren, der vrænger. Powernode-forstærkeren har rigeligt med dynamisk overskud og kan spille højt uden antydning af åndenød.

Powernode 2 har en kombineret digital og analog indgang via mini-jack samt subwoofer-udgang på bagsiden. (Foto: Producent)
Powernode 2 har en kombineret digital og analog indgang via mini-jack samt subwoofer-udgang på bagsiden. (Foto: Producent)

“Det her lyder supersejt!” udbryder Geir begejstret. Den krævende indspilning af Ave Maria får mere luft mellem tonerne, og stemmen kommer tydeligt frem. Der er også en øget stilhed mellem tonerne, der gør musikoplevelsen mere engagerende.

Lars Danielsson og Mathias Eicks “II Blå” er et af de mest krævende sangvalg på vores liste, men Bluesound tager den komplicerede indspilning i stiv arm. Her kan vi høre de overtoner, vi savnede hos de andre testdeltagere, mens kontrabassen anslås stramt og præcist. Det lyder som ægte hi-fi på højt niveau!

Yamaha R-N602
I sej 70’er-stil varter Yamaha op med underholdende musik og multirum på den nemme måde.
Marantz M-CR511
Forstærkeren fra Marantz har klar og tydelig lyd, men mangler muskler og ikke mindst streaming-tjenester.
Pioneer SX-N30DAB
Pioneer lyder fint og har mange tilslutningsmuligheder. Streaming-tjenester er der lige så få af som på Onkyo. Af en indlysende grund.
Onkyo TX-8150
Stereo-receiveren fra Onkyo lyder godt, og den har både DAB-radio og mange tilslutningsmuligheder, også til pladespiller. Men streaming er begrænset.
Sonos Connect:Amp
Med Sonos Connect:Amp får du adgang til markedets mest brugervenlige multirumssystem. Problemet er bare, at den ikke lyder specielt godt …
2 kommentarer

Skriv et svar

  Læs også

  Panasonics topmodel er guf for de virkelig kræsne TV-entusiaster: HZ2000 giver superlækre billeder i ægte studiekvalitet!
  HP Sprocket Select har absolut ingen nytteværdi. Og den mobile fotoprinter leverer faktisk halvdårlige billeder. Alligevel er den ret fantastisk.
  Efter en tur i Honda e virker det meste andet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lækker og stilfuld maskine, der vil være perfekt til studier eller som arbejds-laptop på farten.
  Shure Aonic 50 har måske den bedste lyd, vi har hørt fra støjreducerende hovedtelefoner.
  Nikons billigste full-frame Z-kamera er bedst i sin klasse på ét område, men har nogle mangler og koster stadig for meget.
  Samsungs topmodel Q950TS byder på rålækkert design, knivskarp billedkvalitet og imponerende lyd. Men det koster!
  Asus er rykket helt op i high-end-klassen med en sværvægtsmobil, der kan konkurrere på lige fod med de bedste på markedet. Et dette Asus’ øjeblik?

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Vera Audio P400/1000

  Vejl.pris 23000 kr Når sandheden skal frem

  Electrocompaniet ECI 80D

  Vejl.pris 18967 kr Varm og dejlig klang

  NAD M33

  Vejl.pris 36999 kr Sjov, klog og stærk

  Technics SL-1210GAE Limited Edition

  Vejl.pris 35995 kr Legendarisk pladespiller
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.