Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender: Låge 04Deltag

: Quad Artera Stereo

Diskret forstærker

Kompakt Quad-forstærker, der spiller overraskende sejt.

Skrevet af / 22/03/2016 - 06:00
Quad Artera Stereo
Lasse Svendsen

Quad laver deres forstærkere lidt anderledes end mange andre. De har siden modellen 405 fra 1975 brugte noget, de kalder Current Dumping. En teknik, som også Artera Stereo benytter. Det er kort sagt en måde at bevare effektiviteten af klasse B forstærkere på uden den forvrængning, der opstår i overgangen til transistorernes halvperioder.

Forestil dig en sinuskurve. I overgangen mellem plus og minus i signalet skabes der forvrængning. Den er som regel højere i klasse B-forstærkere end i klasse A, som har en mere lineær overgang. Quads Peter Walker mente, at det måtte være muligt at hente effekt nok ud uden denne overgangsforvrængning, og skabte Current Dumping-kredsløbet.

 

Mere effektiv

Artera Stereo anvender en klasse A-forstærker med lav effekt og minimal overgangsforvrængning koblet med strømstærke udgangstrin (Current Dumpers), som skal give effekt nok uden et almindeligt klasse B-trins forvrængning.

I Quad Artera betyder det potent og kontrolleret lyd, også når man spiller højt. Der er selvfølgelig grænser for, hvor højt man kan spille med 140 watt effekt, men så længe højttalerne ikke er tungtdrevne med lave impedansfald, kan den sagtens følge med på selv temmelig massive bastransienter, når man spiller højt. En McIntosh- eller Hegel-forstærker kan spille endnu mere kontrolleret, men koster også det mere.

I overgangen mellem plus og minus på et analogt signal opstår der forvrængning. Det har Quad forsøgt at undgå med deres Current Dumping-kredsløb.
I overgangen mellem plus og minus på et analogt signal opstår der forvrængning. Det har Quad forsøgt at undgå med deres Current Dumping-kredsløb.

Lyd & Billede mener

Dynamisk og kontrolleret effektforstærker med få begrænsninger. Lidt tør diskant.

2 kommentarer til “Quad Artera Stereo”

 1. Hvis du skulle sammenligne denne effektforstærker med Emotiva basX A-300 som også har fået rigtig god anmeldelse hvad ville du så sige?

  effektforstærken skal sættes sammen med en NAD T748 sorround receiver og et par QUAD Z-3 højtalere som skal afløse mine gamle Dali koncept 8 fronthøjtalere

 2. Det var godt nok en meget kortfattet beskrivelse af lyden fra denne Quad forstærker. Og ja …. det er gået op for de fleste – tror jeg at Hegel laver gode forstærkere. Men hvad med produkter fra mæker som Exposure eller Simaudio, det kunne være sjovt at høre om hvad de kan !

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

 • Prøv LB+ i 30 dage
  Kun 29,-

  Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

 • LB+ Total i 12 mnd
  93.25 kr/mnd

  Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Moderne nostalgi

Musikstreameren gør alle fordomme til skamme

Sensationelt god netværksafspiller

Meget godt køb

Silkeblød og organisk lyd

Med lup i rillerne

Musikken flyder på en varm strøm af lyd

En fantastisk musikstreamer – men den koster!

Til stereoanlæg eller hjemmebio?

En CD-spiller for livet

Den bedste budgetstreamer bliver bedre

En helt speciel oplevelse

Scroll to Top