Test: Ortofon MC Anna

Annas sang

Ortofons MC Anna er en klangmester af rang med ekstreme kvaliteter.
Karakter
Ortofon MC Anna
Lyd & Billede mener
Fænomenalt fokus, eksplosiv dynamik og enestående gennemsigtighed. Tonal perfektion.
Får ikke de sidste 5 procent af dybbassen frem. Pebret.
Specifikationer
 • Type: MC-pickup
 • Vægt: 16 g
 • Anbefalet nåletryk: 2,6 g
 • Anbefalet tonearmsmasse: n/a
 • Udgangsspænding: 0,2 mV
 • Anbefalet modstand: >10 ohm
 • Compliance: 9 µm/dynamisk
 • Kanalbalance: 0,5 dB/1 kHz
 • Kanalseparation: 25 dB/1 kHz
 • Frekvensområde: 20 Hz – 20 kHz (+/-1,5 dB)
 • Web: ortofon.com
Annonce
Annonce
forfatter

Man skal aldrig spørge om en kvindes alder. Men jeg kan afsløre, at Anna Netrebko er langt yngre end Ortofon, som har beskæftiget sig med elektronik og pickupper længere, end de fleste har levet.

Relationen mellem den russiskfødte sopran og danske Ortofon er rent musikalsk, og denne pickup føjer sig ind i rækken af produkter, der er opkaldt efter kendte og mindre kendte personer.

Anna Netrebko har altså fået æren af at få sit blik og sit navnetræk på siden af en af Ortofons ædleste pickupper. MC Anna, som den hedder, er en eksklusiv MC-pickup i en høj prisklasse. Udviklet til kræsne ører og tilpasset de mere eksotiske pladespillerne på markedet.

Anna Netrebko kigger på dig fra titaniumhuset. Foto: Ortofon

Pickuppen er ikke helt ny. Den debuterede for syv år siden og er stadig tilgængelig.

Det kan skyldes, at den simpelthen er populær i high-end-kredse. Hvor den konkurrerer med eksotiske pickupper fra Van den Hul, Lyra, Audio-Technica og DS Audio, for nu at nævne nogle producenter med alternativer i samme prisklasse.

Annonce

Hvis man spørger Ortofon, er MC Anna udviklet til dem, der ønsker en kompromisløs pickup, som formår at gengive både mikro- og makrodynamik med tonalt flow og tekstur. En vanskelig balancegang. Kravene til præcis og neutral lyd medfører ofte en tyndere klang, men her har man forsøgt at få begge dele. Altså både præcision og musikalitet. Ofte betragtet som fyldigere klang.

Replicant 100

For at få det til at lykkes er der mange ting, der skal klappe. Ortofon har valgt deres egen slibning af den diamant, der følger rillerne. Det er en temmelig skarp slibning, der efterfølgende er poleret og monteret i en nålearm af boron.

Skarpslebet betyder også, at man skal være mere præcis under monteringen, og Ortofon anbefaler 23 graders hældninger på nålearmen, hvilket med 2,6 grams nåletryk skal give 90 graders vinkel bag på Replicant 100-slibningen.

Ortofon anslår en levetid på op til 2.000 timer før retipping af nålen, men en gradvis ændring i lyden fra ca. 1.000 timer må man regne med.

Magnetsystemet er udviklet med mere aktive komponenter for at få et mere uniformt magnetfelt, når spolerne er i bevægelse. Her har man forsøgt at optimere geometrien med neodymmagneter og et ikke-magnetisk ophæng i polymer.

Annonce
God plass til ledninger, og gjenget pickuphus betyr enkel montering. Foto: Ortofon

Montering

Pickuphuset er lavet af lasersmeltet titanium, og samlet vejer pickuppen 16 gram. Det er relativt meget for en pickup, men nåleophænget er relativt stift, så man stadig formår at holde resonansfrekvensen så lav, at den ikke påvirker lyden.

Med gevind i pickuphuset er første monteringstrin såre simpelt. Pickuppen kan monteres med nålebeskyttelsen på, hvilket er en fordel. Så langt, så godt.

Jeg vil sige, at det også er en fordel, hvis armen på pladespilleren har højdejustering. Selv om pickuppen er tung, er den ikke særlig høj, men det er en fordel med nøjagtig justering for optimal sporing under afspilningen.

Efter lidt frem og tilbage med lytning og justering samt en lup og en protraktor for at korrigere geometrien var jeg stærkt fornøjet med resultatet.

Krystalklar klang

Pickuppen trivedes fremragende på Technics SL-1000R og SL-1200g, og blev koblet sammen med phono-trinene Gryphon Sonett og Audio Research PH0 samt phono-indgangen på McIntosh C2600.

Annonce

En sammenligning med Audio Technica AT-ART1000 og DS-Audio DS-002 var uundgåelig, da jeg havde alle tre samlet i en periode. Selv om de alle tre stiller op i high-end klassen, lyder de slet ikke ens. MC Anna minder mere om ART1000, men uden dennes mægtige basdynamik og evne til at grave dybt ned i kælderen efter de laveste frekvenser.

MC Anna er den stramme her, med et yderst gennemført fokus og en enestående evne til at hente detaljer frem i musikken. Man kan mærke atmosfæren fra indspilningen på kroppen, og pickuppen er djævelsk god til at løfte små nuancer i lydbilledet frem.

Den stramme regi giver en lidt mere behersket dybbas sammenlignet med ART1000, men MC Anna lyder aldrig lyst, spidst eller betonet. Den er snarere endnu mere neutral i klangen, men mangler heller ikke varme eller fylde. I hvert fald ikke i mellemtonen.

Sopraner som Anna Netrebko og Maria Callas (der egentlig var koloratursopran) – eller tenorer, for den sags skyld – er ikke det eneste, MC Anna tackler med lethed. De mange lag i Mozarts Requiem kommer glimrende frem i lydbilledet, og solostemmerne står frem på magisk vis, foran koret.

Pickuppen henter de fineste teksturer og klange frem. F.eks. på Radka Toneffs Fairytales, hvor svaghederne i originalindspilningen kommer tydeligt frem. Klaverets varierende tonehøjde er opsigtsvækkende tydelig her. Men Radkas vokal er gribende i sin realisme. De små, næsten ikke hørbare ændringer i dynamikken er fænomenalt gengivet.

Annonce

På musik med mere dynamik i bassen, såsom Dire Straits’ Love Over Gold, er der mere bund i ART1000, og selv om dynamikken selv i bassen er lynhurtig, er tyngden i trommeslagene mere behersket her. Det fratager ikke musikken drive eller nerve, men rytmen er ikke så fremtrædende i lydbilledet som med ART1000.

Konklusion

Ortofon MC Anna er ikke en pickup udelukkende til opera eller kammermusik. Den behersker alle genrer, men er i sit es på kompleks musik, selv om den ikke helt har den dybbasdynamik, som man forventer i prisklassen. Pickuppen er alligevel i stand til at hente meget mere ud af rillerne, end de fleste tror er muligt, og den ekstremt raffinerede tekstur, den fornemt fokuserede mellemtone og den ubesværede klang gør det til en pickup for de allermest kræsne.

Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Annonce
Annonce

Læs også

Old school-teknologi har aldrig været bedre end i vor tid. McIntosh MC1502 er beviset for dem, der tvivler.
Technics SU-R1000 er noget af det mest unikke, vi har set – og hørt – i high-end-klassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.