Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: NuPrime DAC-9

En DAC med det hele

Digitalkonverter med indbygget forforstærker eller forforstærker med indbygget DAC. Vælg selv.

Skrevet af / 11/10/2016 - 06:00
NuPrime DAC-9
John Alex Hvidlykke

NuPrime – der er et spin-off af NuForce – har gennem de sidste par år lavet flere interessante produkter i den bedre, men ikke ubetalelige ende af hi-fi-markedet. Første udspil var den integrerede forstærker IDA-16, som høstede roser for sin nøgterne, men magtfulde spillestil.

Siden da har NuPrime for alvor udvidet repertoiret, bl.a. med forstærkersættet DAC-9/STA-9, som vi tester her.

DAC-9 kan efter behag betegnes som en DAC eller en forforstærker med digitale indgange. Navnet antyder, at NuPrime ser den som en DAC, der kan drive en effektforstærker direkte.

Af ydre ligner DAC-9 til forveksling IDA-8, som vi testede i december 2015, men er uden indbygget effektforstærker. To drejeknapper til henholdsvis valg af indgang og lydstyrke, det er alt – ingen tonekontroller eller andet pjank. Et LED-display viser, hvilken indgang der er valgt. Der er en enkelt analog samt fire digitale indgange (USB, optisk, koaksial og balanceret).

Der er både balanceret og ubalanceret udgang til effektforstærker på DAC-9. Ligesom på NuPrimes andre forstærkere er volumenkontrollen opbygget som et netværk af tyndfilmsmodstande i spring på 0,5 dB, hvor man aldrig har mere end én modstand i signalvejen.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Kabinettet er det samme som på IDA-8, det vil sige et kompakt og smalt kabinet i omtrent halv bredde af “fuldvoksne” hi-fi-apparater.

Indeni er DAC-9 bygget over en 32 bit AK4490 EQ DAC-chip, der understøtter op til 384 kHz på PCM-signaler samt DSD-filer op til DSD256. Samme DAC-chip bruges i øvrigt i den langt dyrere Hegel HD30.

Ved siden af valget af digitalkonverter har NuPrime samme analoge elektronik som sin dobbelt så dyre storebror, DAC-10, som vi tester i et senere nummer.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Lyden

NuPrime beskriver selv lyden fra DAC-9 som røragtig og varm. Selv om dens hjerte er digitalt, og der ikke er skyggen af et radiorør i den, er der en kerne af sandhed i påstanden.

Lydbilledet hælder mod det varme og intime. Det er tillægsord, der ofte hæftes på klassiske rørforstærkere.

Der er også en vis nærhedseffekt i lyden, hvor instrumenter og stemmer kommer frem i lydbilledet, og hvor rumgengivelsen er lidt mindre udtalt. DAC-9 vil billedlig talt hellere flytte orkesteret hjem i stuen end flytte stuen hen i koncertsalen.

Impulsvilligheden er fin. Der er smæk på, når der skal være det. Ginger Baker og Jonas Hellborgs “Time Be Time” swinger fremad på en måde, som man kun møder på et album, der er produceret af en trommeslager og en bassist i fællesskab. Også de fine detaljer på bækkener og hi-hat kommer godt frem.

Også rock for fulde gardiner går fint. “Pestilence and Plague” med Judas Priest lyder både bredt og tungt, men stadig venligt og på ingen måde anmassende. Måske endda lidt for venligt. Her ville en tand mere vildskab være på sin plads.

Der findes masser af DAC’er og digitale forforstærkere, men de fleste er noget dyrere. En konkurrent til samme pris kunne være Marantz HD-DAC1, der desuden har hovedtelefonudgang.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Konklusion

NuPrime DAC-9 er en digital forforstærker til en forholdsvis overkommelig pris. Den giver et lydbillede, der er behageligt og let at lytte til, og med detaljer nok.

Man kan godt finde mere analyserende DAC’er til pengene (den lille, billige HiFime, som vi også tester i dette nummer, sprænger prisrammen totalt), men når man samtidig får en komplet og udmærket forforstærker med en glimrende analogdel med i købet, virker prisen særdeles rimelig.

Lyd & Billede mener

Varm og intim lyd. Håndterer alle aktuelle HD-lydformater og sample-frekvenser. Samme analogdel som sin dyrere storebror. Rumfornemmelsen er hørt bedre – men den slags koster også. Ingen RIAA (pladespillerindgang) eller hovedtelefonudgang.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Musikstreameren gør alle fordomme til skamme

Sensationelt god netværksafspiller

Meget godt køb

Silkeblød og organisk lyd

Med lup i rillerne

Musikken flyder på en varm strøm af lyd

En fantastisk musikstreamer – men den koster!

Til stereoanlæg eller hjemmebio?

En CD-spiller for livet

Den bedste budgetstreamer bliver bedre

En helt speciel oplevelse

Hver en krone værd

Scroll to Top