: NuPrime DAC-9

En DAC med det hele

Digitalkonverter med indbygget forforstærker eller forforstærker med indbygget DAC. Vælg selv.

Lyd & Billede mener

Varm og intim lyd. Håndterer alle aktuelle HD-lydformater og sample-frekvenser. Samme analogdel som sin dyrere storebror.
Rumfornemmelsen er hørt bedre – men den slags koster også. Ingen RIAA (pladespillerindgang) eller hovedtelefonudgang.
 • Indgange: Analog stereo RCA, digital optisk, koaksial, AES/EBU, USB
 • Udgange: Stereo RCA, balanceret stereo XLR, optisk digital
 • Mål og vægt: 23,5 x 5,5 x 28,1 cm / 2,3 kg
 • Opløsning, USB: PCM op til 24 bit/384 kHz, DSD op til DSD256
 • Opløsning, optisk/koaksial: PCM op til 24 bit/192 kHz, DSD op til DSD64
 • Finish: Sort, sølvanodiseret aluminium
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 6790 kr

NuPrime – der er et spin-off af NuForce – har gennem de sidste par år lavet flere interessante produkter i den bedre, men ikke ubetalelige ende af hi-fi-markedet. Første udspil var den integrerede forstærker IDA-16, som høstede roser for sin nøgterne, men magtfulde spillestil.

Siden da har NuPrime for alvor udvidet repertoiret, bl.a. med forstærkersættet DAC-9/STA-9, som vi tester her.

DAC-9 kan efter behag betegnes som en DAC eller en forforstærker med digitale indgange. Navnet antyder, at NuPrime ser den som en DAC, der kan drive en effektforstærker direkte.

Af ydre ligner DAC-9 til forveksling IDA-8, som vi testede i december 2015, men er uden indbygget effektforstærker. To drejeknapper til henholdsvis valg af indgang og lydstyrke, det er alt – ingen tonekontroller eller andet pjank. Et LED-display viser, hvilken indgang der er valgt. Der er en enkelt analog samt fire digitale indgange (USB, optisk, koaksial og balanceret).

Der er både balanceret og ubalanceret udgang til effektforstærker på DAC-9. Ligesom på NuPrimes andre forstærkere er volumenkontrollen opbygget som et netværk af tyndfilmsmodstande i spring på 0,5 dB, hvor man aldrig har mere end én modstand i signalvejen.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Kabinettet er det samme som på IDA-8, det vil sige et kompakt og smalt kabinet i omtrent halv bredde af “fuldvoksne” hi-fi-apparater.

Indeni er DAC-9 bygget over en 32 bit AK4490 EQ DAC-chip, der understøtter op til 384 kHz på PCM-signaler samt DSD-filer op til DSD256. Samme DAC-chip bruges i øvrigt i den langt dyrere Hegel HD30.

Ved siden af valget af digitalkonverter har NuPrime samme analoge elektronik som sin dobbelt så dyre storebror, DAC-10, som vi tester i et senere nummer.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Lyden

NuPrime beskriver selv lyden fra DAC-9 som røragtig og varm. Selv om dens hjerte er digitalt, og der ikke er skyggen af et radiorør i den, er der en kerne af sandhed i påstanden.

Lydbilledet hælder mod det varme og intime. Det er tillægsord, der ofte hæftes på klassiske rørforstærkere.

Der er også en vis nærhedseffekt i lyden, hvor instrumenter og stemmer kommer frem i lydbilledet, og hvor rumgengivelsen er lidt mindre udtalt. DAC-9 vil billedlig talt hellere flytte orkesteret hjem i stuen end flytte stuen hen i koncertsalen.

Impulsvilligheden er fin. Der er smæk på, når der skal være det. Ginger Baker og Jonas Hellborgs “Time Be Time” swinger fremad på en måde, som man kun møder på et album, der er produceret af en trommeslager og en bassist i fællesskab. Også de fine detaljer på bækkener og hi-hat kommer godt frem.

Også rock for fulde gardiner går fint. “Pestilence and Plague” med Judas Priest lyder både bredt og tungt, men stadig venligt og på ingen måde anmassende. Måske endda lidt for venligt. Her ville en tand mere vildskab være på sin plads.

Der findes masser af DAC’er og digitale forforstærkere, men de fleste er noget dyrere. En konkurrent til samme pris kunne være Marantz HD-DAC1, der desuden har hovedtelefonudgang.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Konklusion

NuPrime DAC-9 er en digital forforstærker til en forholdsvis overkommelig pris. Den giver et lydbillede, der er behageligt og let at lytte til, og med detaljer nok.

Man kan godt finde mere analyserende DAC’er til pengene (den lille, billige HiFime, som vi også tester i dette nummer, sprænger prisrammen totalt), men når man samtidig får en komplet og udmærket forforstærker med en glimrende analogdel med i købet, virker prisen særdeles rimelig.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 3 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Marantz’ nye CD-afspiller er også en netværksafspiller. Og en internetradio. Og en DAC. Og en forforstærker. Og en ...
  Der var engang, hvor Apples MacBook Air var det helt naturlige valg, hvis man skulle have sig en prisbillig og ultraslank bærbar computer. Er det stadig tilfældet?
  Marantz Model 30 er en pragtfuld forstærker for både øjne og ører, og byggekvaliteten overgår det meste.
  En netværksspecialist og et high-end lydfirma har sammen begået en smart-højttaler i hi-fi-kvalitet.
  For prisen på et par støjreducerende hovedtelefoner leverer Philips Fidelio X3 uendelig meget bedre lyd.
  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.
  Xperia 5 II er ikke alene lige så god som Xperia 1 II – på flere punkter er den faktisk bedre!
  Sonus faber Lumina III er det oplagte højttalervalg til mindre rum.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Marantz Model 30

  Vejl.pris 21499 kr Vanedannende Marantz-forstærker

  Denon DCD-A110

  Vejl.pris 21999 kr Til ære for dine CD-skiver

  Denon PMA-A110

  Vejl.pris 25999 kr Jubilæumsforstærker med klassiske dyder

  Rega io

  Vejl.pris 3995 kr Miniforstærker med maksimumlyd
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.