: McIntosh MB50

Musik-streaming fra øverste hylde

Hvem skulle have troet, at McIntoshs billigste forstærker ville være perfekt til kræsne ører?
Lyd & Billede mener
Benhård basdynamik og raffineret lyd fra en af de mest alsidige streaming-forstærkere med indbygget DAC.
Mangler USB-indgang, og et display ville have gjort den mere brugervenlig.
Specifikationer
  • Type: Trådløs streaming-forstærker
  • Indgange: Ubalanceret analog, optisk, koaksial
  • Udgange: Ubalanceret/balanceret analog, optisk, koaksial
  • Mål: 29,2 x 8,9 x 39,4 cm
Annonce
Annonce
forfatter

For ikke så længe siden fandt jeg ud af, at jeg havde brug for en bedre løsning til at streame musik til referenceanlægget. Ikke fordi den eksisterende løsning ikke fungerer, men fordi man kan få bedre lyd end fra Apple Airport Express eller Chromecast Audio. Som er de to mest overkommelige løsninger, jeg som regel anbefaler, hvis folk spørger.

En ældre Mac Mini havde tidligere fungeret som server med en Apple TV til streaming – den med optisk lydudgang; ikke den nyeste udgave, der kun har lyd ud via HDMI-udgangen. Hvilket er ikke en optimal løsning, for de færreste forstærkere har HDMI-indgange.

Jeg ville gerne have en bedre, mere vellydende og fleksibel løsning, og blikket faldt på Auralics Altair, en billigere, men trådløs udgave af deres Vega. Som er noget af det mest vellydende, man kan bruge til at få lyd i et high-end anlæg. Altair er en kombineret DAC, streaming-forstærker og forforstærker med en række digitale lydindgange. Perfekt, tænkte jeg.

Så kom McIntosh med MB50.

Digitalkonverter og Play-Fi
Den skiller sig ud ved, at den både har analoge og digitale udgange. Man kan altså vælge, om den skal kobles til et eksisterende anlæg med eller uden DAC, altså som ekstern lydkilde, eller bruges som forforstærker. Koblet til et par aktive højttalere eller en effektforstærker.

Annonce

Den har også indgange til andre digitale lydkilder og en enkelt indgang til analog lyd. Med andre ord kan man tilslutte både kabel-tv-modtager, tv og cd-afspiller, og samtidig streame til anlægget over Wi-Fi. Mange muligheder, hvilket gør MB50 ret fleksibel.

Den understøtter selvfølgelig højopløste musikfiler op til 24 bit/192 kHz via den optiske og den koaksiale indgang. Man kan streame op til 24 bit/96 kHz med DTS’ Play-Fi app, som man downloader til sin smartphone. Så får man også adgang til Spotify, Tidal og Deezer plus tjenester som Amazon Prime Music.

MB50 kobles trådløst til netværket ved at vælge Play-Fi-enheden, der dukker op i netværksindstillingerne på mobilen. Husk at markere “Husk tilsluttet enhed”, hvis valget dukker op. Så finder mobilen MB50 på netværket, hver gang du åbner Play-Fi app’en på telefonen.

Fordelen ved at bruge DTS Play-Fi er tabsfri lydoverførsel uden nedsampling, så man kan streame musikken ukomprimeret til anlægget. Det giver langt bedre lyd, end man kan drømme om at få fra f.eks. Bluetooth, men har allermest at sige, når man streamer musik i cd-kvalitet (PCM) fra Tidal HiFi eller andre tjenester med højopløste filer.

Annonce

Big, Bold and Brutal
Man kan koble flere MB50 sammen trådløst, så man kan streame musik samtidig til flere rum. Det skulle også være muligt at koble flere Play-Fi-enheder sammen i et netværk, men det har jeg ikke prøvet.

Varierende lydkvalitet er blandt de erfaringer, vi har haft med streaming-enheder. Glasklar lyd med total gennemsigtighed og mængder af detaljer, men lidt strammere og mere behersket i bassen, end vi inderst inde bryder os om. Tynd lyd, kort sagt.

Det kan også læses som kedeligt eller, som andre kalder det, neutralt. Personligt jeg hælder jeg til det første, og derfor var det glædeligt at høre, hvordan Leonard Cohens “You Want It Darker” fik solen til at gå ned og gardinerne til at sænke sig i rummet. Magen til kælderdyb stemme skal man lede længe efter.

Cohen lyder, som om han står med det ene ben i graven (hvilket han desværre også gjorde), og det er svært at tro, at lyden kommer streamet fra Tidal HiFi på en iPhone 7 Plus. Havde jeg fortalt hvem som helst, at nu skulle de høre Leonard Cohen på et masterbånd i højopløst format, vil jeg gætte på, at de fleste var hoppet på limpinden.

Annonce

Solange er måske verdens mest undervurderede søster, men i år har hun været mere interessant end sin mere berømte storesøster, Beyonce. Bassen og trommerne på “Where Do We Go” føles som knytnæveslag i maven, når jeg skruer op til festniveau.

McIntoshs streaming-forstærker får også de komplekse nuancer med. “See Her Out” og “Friends” fra albummet Farewell Starlite med Francis and the Lights er en nydelse af klangfarver og vokalharmonier. Det føles, som om musikken står klippefast på et massivt basfundament, og lydbilledet er rumligt og bredt og smækfuld af detaljer. Kort sagt herligt forførende.

Næsten perfekt
McIntosh MB50 placerer sig helt i top blandt de streaming-forstærkere, vi har testet. Den har alle de indgange, man normalt har brug for, men USB-stikket er kun beregnet til opdateringer. Det kan ikke bruges som lydindgang, men kan dog fungere som Ethernet-tilslutning i et kablet netværk, med en adapter.

Jeg havde foretrukket en skærm, der viste, hvad der er tilsluttet. I stedet skifter en lysdiode farve for at indikere valgt kilde. Men alt dette overskygges af lyden. Som er pragtfuld.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Annonce
Annonce

Læs også

Old school-teknologi har aldrig været bedre end i vor tid. McIntosh MC1502 er beviset for dem, der tvivler.
Technics SU-R1000 er noget af det mest unikke, vi har set – og hørt – i high-end-klassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.