: McIntosh MC301

Dobbelt så sjovt

Nogle gange er to bedre end én. Som med to McIntosh-forstærkere i stedet for én.
McIntosh M301
Lyd & Billede mener
Opsigtsvækkende dynamisk og kontrolleret på samme tid. Kan puste liv i selv de kedeligste højttalere.
Fylder dobbelt så meget som én.
Specifikationer
  • Mono effektforstærker
  • 1 x 300 W, 8 ohm
  • Balanceret Dual Mono-kredsløb
  • Nettovægt: 30,4 kg
  • Web: psaudio.dk
Annonce
Annonce
forfatter

De fleste klarer sig fint med én forstærker. Personligt kunne jeg købe en god effektforstærker som McIntosh MC152 og leve lykkeligt med den og et par gode højttalere.

Forudsat at jeg ikke havde hørt disse to.

For MC301, som de hedder, er monoudgaverne af MC152. Som er en af de mest prisgunstige effektforstærkere, vi længe har testet. Med bølleseje 150 watt og stopfuld af vellydende klangnuancer.

Læs testen af MC152 her.

MC301 leverer 300 watt, for her går al effekten til én, ikke to kanaler som på MC152. Teknisk set er de helt ens med samme afbalancerede topologi og McIntoshs autoformere, der gør forstærkeren mindre følsom over for højttaleres impedansvariationer.

Annonce

Den er lavet til dem, der har brug for mere effekt. F.eks. fordi højttalerne er mindre effektive og/eller står i et meget stort rum. Så i teorien burde de også lyde helt ens, bortset fra effekten.

Topsej dynamik

Men det gør de ikke. Det vil sige: Monoversion er lige så nuanceret, åben, detaljeret og befriende blottet for hårdhed eller hørbar forvrængning.

Men her kan man mærke, at der er flere muskler. Dynamisk set er der mere at hente med to stk. MC301, og det kan mærkes på den dynamiske kontrast. Som er på højde med meget dyrere forstærkere, vi har testet, f.eks. Ayre MX-R eller Mark Levinson No.534.

Den tager fat om højttalerne som en knibtang og kører musikken uanstrengt ud i rummet. Spekulerer du på, om du har brug for en subwoofer for at få mere dybbas? Prøv disse først. Måske har dine højttalere mere at hente i bassen, end du tror!

Forstærkerne er topseje, men ikke uden finesse eller raffinement. Du kan fint skifte fra Mastodon til Mozart og gå fra øredøvende dynamik til nuancerede klangfarver uden at miste noget undervejs.

Annonce

De folder også lydbilledet ud i bredden og i dybden, ikke kun som dynamisk kontrast. Et par McIntosh MC601 (600 watt pr. kanal) vil give dig endnu flere muskler og et større format. Dog til en anden pris.

Så massive forstærkere er selvfølgelig bedre egnet til at drive virkelig komplekse højttalere, såsom svære elektrostater eller højttalere med flere store bas-enheder i voluminøse kabinetter. Hvor delefiltrene har en tendens til at ligne noget, NASA bruger til at styre rumfærger med.

Så passer det fint med 600 watt pr. kanal.

Konklusion

For dem, der tænker, at lidt mere effekt ville være fedt, er to stk. McIntosh MC301 et meget velspillende alternativ til de fleste forstærkere, vi har testet. Jeg vil vove den påstand, at de er forholdsmæssigt billige. For der findes ikke mange lige så gode forstærkere, der er lige så kraftfulde og anvendelige som disse to.

picture1 picture2
<
>
Balancerede og ubalancerede indgange samt kabelterminaler til 2, 4 og 8 ohm højttalere.
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Annonce
Annonce

Læs også

Helelektrisk udgave af X1.
Helelektrisk med 1000 hk og 14 Bose-højttalere.
Kan få over 300 hk og firehjulstræk.
Vi kan kun håbe, at de sætter denne bil i serieproduktion.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.
Du fortjener den bedste lyd ude på terrassen i påsken. Du skal have dig et par udendørshøjttalere!