: McIntosh D100

Morgendagens forstærker

Den digitale tidsalder har for længst indhentet det traditionelle stereoanlæg. Se bare McIntoshs digitale forforstærker – beviset på, at fremtiden allerede er her.
Lyd & Billede mener
Glasklart tredimensionelt lydbillede DAC i referenceklasse Potent forforstærker Fremragende hovedtelefon-forstærker
Mangler 110 ohm AES/EBU-indgang Ingen Wi-Fi
Specifikationer
  • 5 digitalindgange inkl. USB
  • Balancerede udgange
  • 8 kanals 32 bit/192 kHz DAC
  • Integreret hovedtelefon-forstærker
Annonce
Annonce
forfatter

Få kan skilte med en lige så lang tradition for high-end hi-fi som amerikanske McIntosh. Siden den første rørforstærker i 1949 har de lavet nogle af de mest anerkendte forstærkere. Såsom den legendariske MC275 med fire udgangsrør – en forstærker, der stadig er i produktion (se egen rubrik). Men fremtiden er som bekendt digital, og det er snart kun pladespillere, der serverer analoge lydsignaler.

Derfor har den separate digitalkonverter (DAC) fået en renæssance. Fra at have været et must for alle hi-fi interesserede i begyndelsen af 90’erne er den næsten gået i glemmebogen, for så at dukke op igen som et must-have de seneste år. Med en egen DAC i anlægget kan man nemlig få langt bedre lyd, og praktisk nok et sted at tilslutte alle digitale lydkilder.

Som den nye cd-afspiller: Pc’en.

For det er ikke bare den almindelige forbruger, der gradvis har ladet streaming-tjenesterne WiMP og Spotify servere musikken i stedet for – eller sammen med – cd’er. Lydfiler med bedre opløsning og ditto lydkvalitet breder sig i rekordfart, og det har high-end entusiasterne fået øjnene op for. Det er dem, der køber de dyreste DAC’er i håb om at klemme hver eneste nuance ud af musikken.

Men ikke alle er klar til endnu en boks i anlægget, og flere foretrækker at opgradere anlægget med forstærkere, som har DAC’en indbygget. Her er et enormt vækstmarked, og derfor har McIntosh lavet D100. En digital forforstærker med integreret DAC, hovedtelefon-forstærker og analoge lydudgange til effektforstærkeren.

Annonce

Helt digital
Den kan kobles til et eksisterende anlæg, enten som separat DAC, hvor volumenkontrollen kun bruges på hovedtelefon-udgangene, eller som forforstærker sammen med en separat effektforstærker. Så kobler man D100 til de udgange, som går gennem volumenkontrollen. Den eneste indgang, den mangler, er 110 ohm (AES/EBU) balanceret digitaltilslutning. Med USB kan man koble til computeren, mens de to koaksiale og optiske (S/PDIF) stik kan benyttes sammen med andre digitalkilder.

D100-Back

Nogen opsætning eller konfigurering er ikke nødvendig. D100 kobles sammen med de lydkilder, man har, og til resten af anlægget. Og så er det bare at vælge indgang og volumen med fjernbetjeningen. Den finder selv ud af, hvilket lydformat og hvilken sample-frekvens den tilsluttede kilde leverer, og viser bitfrekvens og sample-frekvens i det dæmpbare display.

Hvis man ikke får lyd, når computeren er tilsluttet via USB-indgangen, må man klikke sig ind på lydopsætningen i Mac’en eller pc’en og vælge McIntosh som lydkort til computeren. Så kan man også vælge bit- og sample-frekvens, som skal stilles til 24 bit og 192 kHz for optimale forhold for god lyd.

Når man tilslutter hovedtelefoner, kan man slukke lyden fra udgangene, så den bare leverer lyd i hovedtelefonerne.

Annonce

Analog lyd
Da D100 har en dyr hovedtelefon-forstærker indbygget, tilslutter jeg bl.a. Shures fantastiske SRH1840, et par åbne hovedtelefoner med et super opløst og enormt detaljerigt lydbillede. De tilsluttede lydkilder var en Mac mini via USB (24 bit/192 kHz), en tv-modtager via optisk, en McIntosh MCD500 SACD-afspiller via koaksial og en Ayre QA-9 analog til digital-konverter.

Selvfølgelig findes der bedre hovedtelefon-forstærkere, men så koster det. Den indbyggede er noget af det bedste, jeg har hørt. Og den spiller mere organisk og klangfuldt end det meste, jeg har lyttet til, der har siddet inde i en forstærker. Sammenlignet med Bursons og Musical Fidelitys separate hovedtelefon-forstærkere – til under 10.000 kroner – opfatter jeg D100 som mere balanceret, med større detaljerigdom og med absolut nul støj.

Langt over, hvad man kan forvente af en forforstærker eller integreret med hovedtelefon-udgang, med andre ord. Men selv var jeg mere optaget af, hvordan den fungerede som DAC og forforstærker. Koblet til anlægget, enten til en integreret eller en separat effektforstærker.

Et bredt udvalg af musik – fra Beethoven i Leif Ove Andsnes’ fortolkning til Bruce Springsteen live – gav mig det samme utvetydige indtryk af et gennemført high-end produkt. D100’s DAC kan selvfølgelig overgås; selv om den har otte 32 bit ESS Sabre digitalkredse (fire pr. kanal), findes der altid noget, der er “bedre”. Men som vi alle ved: Intet er bedre, end når summen af alle delene går op i en højere enhed.

Rumfølelsen er slående. Springsteen live-koncerterne er indspillet for længe siden; lydkvaliteten er varierende og sjældent særlig god. Men styrken fra D100 er et usædvanligt lydbillede med en fænomenal tredimensionalitet. Live-optagelsen fra New York lyder frisk og levende. Vokaler tilføjes ikke nogen klangfarver, som ikke er der, og klassisk pianomusik på gode optagelser lyder gnistrende dynamisk. Hvis der er nogen ulemper ved den måde, D100 spiller på, må det være fraværet af farvning. Måske lidt kedeligt for nogle, men så findes der altid alternativer.

Annonce

Nogle HD-filer i 24 bit opløsning bekræfter senere min opfattelse af D100 som en fremragende DAC. Den har ingen egenkarakter og er en ypperlig løsning for dem, der søger kombinationen af digitalkonverter i topklasse med forforstærker integreret. Og en god hovedtelefon-forstærker som bonus.

Glasklar klang og balanceret lydbillede
Hvis man har taget skridtet op i high-end sfæren og kun bruger digitale lydfiler, så melder behovet for en god DAC sig. Den kan man meget vel finde i D100, og har man samtidig brug for en god forforstærker, så er det her en både praktisk og vellydende løsning. Prisen er heller ikke afskrækkende, alt taget i betragtning, og hvis den havde understøttelse af DSD-filer og en Wi-Fi modtager integreret, ville den have været et fantastisk valg til prisen.

Alligevel er McIntosh D100 et attraktivt alternativ, som kombinerer digital bekvemmelighed med upåklagelig lydkvaltiet på næsten perfekt vis.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Annonce
Annonce

Læs også

Old school-teknologi har aldrig været bedre end i vor tid. McIntosh MC1502 er beviset for dem, der tvivler.
Technics SU-R1000 er noget af det mest unikke, vi har set – og hørt – i high-end-klassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.