TEST: Marantz SACD 30n

Netværksafspiller med DAC og CD-afspiller

Marantz’ nye CD-afspiller er også en netværksafspiller. Og en internetradio. Og en DAC. Og en forforstærker. Og en ...
Karakter
Marantz SACD 30n
Lyd & Billede mener
Fornem kvalitet i alle led og tiltalende design. Komplet afspiller med alle muligheder for tilslutninger. Pragtfuld åben, varm og fyldig lyd med fin detaljerigdom. Nem i brug.
Træg knaprespons ved CD-afspilning. Understøtter ikke MQA-format.
Specifikationer
 • Type: SACD/CD-afspiller
 • DAC: 32 bit/3945 kHz PCM via USB, 24 bit/192 kHz DSD/FLAC, 24 bit/96 kHz ALAC
 • Udgange: Variabel og fast ubalanceret, optisk/koaksial digital
 • Indgange: 2 x optisk, koaksial, USB, Ethernet
 • Hovedtelefonudgang: Ja
 • Trådløst: Wi-Fi, Bluetooth, AirPlay 2, HEOS Multiroom
 • Streaming-tjenester: Spotify Connect, Tidal, Deezer, TuneIn
 • Andet: Fjernbetjening, Roon Ready, HEOS-app
 • Finish: Champagne, sort
 • Mål og vægt: 44,3 x 42,4 x 13 cm / 13,5 kg
 • Web: marantz.com
Annonce
Annonce
forfatter

CD-afspillere er ikke, hvad de har været. Engang var de noget, alle bare skulle have, men så kom iPod, iTunes og Spotify og ændrede den måde, vi konsumerer musik på.

Tonsvis af CD’er røg på lossepladsen, CD-afspillere til elretur, og det gamle anlæg blev stuvet væk til fordel for f.eks. en soundbar. Det lyder måske som et mareridt for en musikentusiast, men er desværre en realitet.

Streaming af musik har for længst overtaget som den dominerende måde at høre musik på, men siden det ikke er alle, der har skrottet deres CD-samling, er der stadig behov for CD-afspillere. Udvalget af afspillere er ikke så stort som før, men for entusiaster findes der mange gode sager, som kan give CD-samlingen nyt liv.

Denon, Rotel, Esoteric, McIntosh og Marantz har f.eks. har afspillere fra øverste hylde, som garanteret lyder bedre end den gamle Sony CD-afspiller fra 1999. Men hvad hvis man vil kombinere CD med streaming? Så er udvalget af kvalitetsafspillere langt mere begrænset.

Der er selvfølgelig Technics SL-G700 – en af de bedste, vi har testet. Som både er en SACD- og CD-afspiller og en netværksafspiller med trådløs streaming, internetradio og digitale indgange til andre lydkilder.

Nu kan vi så føje Marantz SACD 30n til listen over de bedste kombinerede CD- og streaming-afspillere på markedet. Den meget attraktive afspiller er et af to nye produkter i Marantz’ nye 30-serie. Den integrerede forstærker Model 30 er det andet. Sidstnævnte har i øvrigt kun analoge indgange, ingen streaming, og på den måde kompletterer SACD 30n anlægget med CD-afspilning og streaming.

Med andre ord en CD-afspiller, der har et ben i begge tidsaldre: CD-alderen og streaming-alderen.

Champagne-finishen er klassisk Marantz. Det er lyden også. (Foto: Marantz)

Fuldgyldig streaming-maskine

SACD 30n har indbygget Bluetooth, der demokratiserer streaming, så alle kan koble sig til og streame fra mobilen. Med Wi-Fi og AirPlay 2 kan man streame i endnu bedre kvalitet over husets trådløse netværk, og med Ethernet kan man koble sig til routeren og streame via Wi-Fi for afspilning af lydfiler i fuld studieopløsning.

Den bedste lydkvalitet får man enten med Ethernet eller USB fra en laptop med musikfiler i høj opløsning, og afspillerens digitalkonverter understøtter musik i PCM-format op til 32 bit/384 kHz over USB og i FLAC med 24 bit/192 kHz.

Den har også Marantz og Denons HEOS-klient til multirums-streaming indbygget, med app-styring af bl.a. musiktjenester, som understøtter Spotify, Deezer og Tidal, men der er ikke understøttelse af MQA-filer i DAC’en på SACD 30n. Derimod understøtter den afspilning fra Roon, som har en musikafspiller til alle musikplatforme i én og samme enhed.

Med HEOS følger også muligheden for stemmestyring med Amazon Alexa eller Google Assistant.

Det lyder måske kompliceret, men er egentlig meget nemt i praksis. Når man har sluttet afspilleren til og gennemgået opsætningsmenuen med tilslutning til netværk, HEOS og valgt lydkilde med knapperne på siden af displayet eller med fjernbetjeningen, er det bare at spille løs.

Silkemat sort er også en mulighed. (Foto: Marantz)

MMM hvad for noget?

Indvendig sker der ting og sager med signalbehandlingen, der ikke er så almindelige i en CD-afspiller. SACD30n har noget, de selv kalder Marantz Musical Mastering (MMM) i stedet for en konventionel DAC. Den findes i forvejen i SA-10 og SA-12SE, og nu altså også i SACD 30n.

MMM-modulet konverterer PCM (CD 44,1 kHz) til DSD 11,2 MHz og bruger to system-clocks til at give så nøjagtig opsampling muligt, op til 384 kHz.

Konvertering af det digitale DSD-signal til analog sker med analoge HDAM-moduler på afspillerens udgange.

30n har også en indbygget, egenudviklet hovedtelefonudgang med et separat HDAM SA2-forstærkermodul med mulighed for at tilpasse gain på udgangen til de hovedtelefoner, man vil bruge.

Man kan også vælge imellem et skarpt og et langsomt filter (Sharp Roll-Off og Slow Roll-Off), som enten giver meget kort impulsrespons eller langsom afrulning af impulser. Her kan man trykke sig frem og tilbage, før man beslutter sig for, hvad man foretrækker.

Afspillerens støjsvage CD-mekanisme – SACDM-3L – er udviklet til SACD-afspilning og understøtter også DVD-ROM med PCM-filer op til 192 kHz og DSD 5,6 MHz.

De analoge udgange er ikke balancerede, men er separat og symmetrisk opbygget som to monokanaler med to sæt RCA-udgange. Én til tilslutning direkte i en forstærker og en til (variabel) volumenstyring på afspilleren, som så kan sluttes til f.eks. en aktiv højttaler eller en effektforstærker uden om en for- eller integreret forstærker.

Dermed kan man klare sig fint med en SACD 30n og et par højttalere.

Marantz SACD 30n har de fleste tilslutninger, man kan ønske sig, understøtter Roon og har USB-DAC og flere digitale indgange. (Foto: Marantz)

Klassisk Marantz-lyd

Marantz har i hvert fald de sidste 30 år haft en genkendelig lydsignatur. Det kan også høres på SACD 30n, men her er den mere forfinet, mere åben og afbalanceret, ikke så vældig varm og næsten ulden, som ældre Marantz-spillere – lidt uretmæssigt – er blevet beskyldt for.

Den grundlæggende lydsignatur hælder stadig mod varm fylde, men lyden bliver aldrig ulden, musikken lyder aldrig tilbagetrukket, og dynamikken aldrig anæmisk. Nej, lydbilledet er gennemsigtigt og rigt på detaljer, og på CD viser den, at Marantz er bedre til at tune digital lyd end de fleste.

Den lyder blødt og pænt, når det er det, den skal, men har bid og snert, når der er brug for dét. Den dynamiske kontrast er mærkbart bedre end fra en Blu-ray-afspiller fra Cambridge, som jeg har stående, og det store lydbillede, som SACD 30n præsenterer, minder mere om McIntosh MCD600 til tre gange prisen end en CD-afspiller i lavere prisklasse.

Dynamikken sprudler ikke på samme måde som på en Hegel Mohican, der i øvrigt hverken har digitalindgange eller streaming, men den matcher klart lydkvaliteten fra Technics SL-G700.

Streaming? Som netværksafspiller kan man styre den fra mobilen eller fjernbetjeningen, og med en god signalkilde – som Tidal HiFi over AirPlay kan være – eller via USB-DAC’en spiller Marantz frisk, medrivende og med en tiltalende varme og glød.

Streaming via Bluetooth giver ikke den samme snert, dynamik og dybde i lyden, så til kritisk lytning er det lossless eller bedre via netværk – eller SACD/CD – der gælder.

Konklusion

Den nye 30-serie fra Marantz med den integrerede forstærker Model 30 og SACD 30n er en herlig kombination, der tilbyder alt, hvad man har brug for af tilslutninger til signalkilder, og er en rigtig god kombination til musikentusiaster, der vil forkæle sig selv lidt ekstra.

De kan fint stå på egne ben hver for sig, men man må applaudere, hvor vellykket SACD 30n er blevet som kombineret CD- og netværksafspiller. Med den er man sikret god lyd i anlægget i lang tid fremover.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Annonce
Annonce

Læs også

I går havde den nye kompakt-SUV Mercedes-Benz EQA officiel verdenspremiere. Se video fra lanceringen her!
Kan det blive det næste store inden for billyd?
Renaults ikoniske minibil bliver elektrisk, men du må vente på den.
Audezes gaming-headset nyder godt af planar-teknologien fra firmaets luksushovedtelefoner.
Geneva er tilbage med en sprudlende stereohøjttaler i stilrent retro-kabinet.
Volvos første elbil har alt, hvad der skal til for at blive en bestseller, men der er et par ting, man skal være opmærksom på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blandt de bedste hybride bærbare, der kan købes for penge lige nu. Især skærmen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en hel del, men den tekniske ydelse gør, at prisen kan forsvares.
Så veludstyret og så rigtig. Primare I35 Prisma siger sandheden med stram lyd og flot klang. Og så kan den afspille, hvad det skal være af filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative professionelle på et skrabet budget. Skærmen er smart, men prisen er stram.
Sony har skrumpet deres bedste allround-kamera, og det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre højttalere. De er meget, meget federe!
Philips har kombineret deres farvestrålende OLED-TV’er med en potent soundbar fra Bowers & Wilkins. Resultatet er et ægte drømme-TV!
Ledvance har meldt sig ind i kampen om at levere smart lys til det smarte hjem. Det er let – og ikke særlig dyrt.