Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Test: Line Magnetic Audio LM-805iA

Glødende klangmester

Fordomme står for fald med en af de bedste rørforstærkere, vi har testet.

Skrevet af / 08/03/2019 - 14:30
Line Magnetic Audio LM-805iA
Lasse Svendsen

Når det grønne lys tændte, vidste jeg, at der kom musik ud af radioen. Så var rørene bag stofgitteret varme, og radioen fyldte stuen med lyd. Varm, blød og behagelig lyd.

Mine forældres rørbaserede radioapparat blev senere skiftet ud med en japansk transistorradio, som selv med to højttalere og stereolyd aldrig spillede lige så flot og fyldigt som den gamle Philips.

Dengang var vakuumrør en nødvendig komponent i radiomodtagere, forstærkere og fjernsyn, men udviklingen har givet os transistorer, integrerede kredsløb og digitale moduler, der er langt mere effektive. Og mere pålidelige.

Så rørforstærkere gik af mode, men de er aldrig forsvundet, og kendte producenter som McIntosh, Audio Research, Conrad Johnson, Jadis og Air Tight laver dem stadig.

Der er nemlig noget ved rør og den måde, de fremstiller musikken på, som gør, at mange stadig sværger til rørforstærkere.

Det gør brødrene Zheng i Zhuhai i Kina også, som står bag højttalerne og forstærkerne med det klingende navn Line Magnetic Audio.

De får lavet vakuumrør efter gamle opskrifter og bygger forstærkere med fra 3 watt effekt og opefter.

Læs testen af Line Magnetic LM-34iA her

Variabel feedback

Såsom LM-805iA. En integreret forstærker med tre analoge line-indgange, uden pladespillerindgang, men med 48 watt effekt pr. kanal.

Ikke særlig mange indgange og kun line-indgange. Foto: LM Audio

 

Forstærkeren anvender kun ét rør pr. udgang; her er det 805 drevet af et 300B-rør, der giver en såkaldt single-ended løsning, i modsætning til push-pull, hvor to rør pr. udgang bruges til at få effekten op.

Tre rør er placeret foran udgangstrinnet (6SL7, 6SN7), og brugeren kan selvjustere bias-strømmen til udgangsrørene og “brummedæmpningen” med en lille skruetrækker.

Men det sejeste ved LM-805iA er muligheden for at justere negativ feedback i fire trin. Negativ tilbagekobling bruges til at dæmpe potentiel forvrængning i udgangstrinet, og man kan høre effekten af det i højttalerne, når man vælger mængden af tilbagekobling.

Jeg fik den bedste balance med tilbagekoblingen på trin 2. På trin 1 blev lydbilledet flyttet langt frem, mens bassen blev løsere i det. Trin 2 strammede lydbilledet op, og bassen og balancen blev bedre, mens trin 3 og 4 dæmpede den dynamiske kontrast mere. Bemærk, at det vil variere med højttalerbelastningen, så erfaringerne kan skifte fra højttaler til højttaler.

Negativ tilbagekobling kan justeres i fire trin, hvilket har en hørbar virkning på lyden. Foto: Lasse Svendsen

Klasse A

Den integrerede forstærker virker meget vellavet. Stål, aluminium og tillidsvækkende knapper og omskiftere giver et solidt kvalitetsindtryk. Blandt komponenterne i LM-805iA finder vi ikke alene kraftige transformatorer og rør, men også Mundorf N-Cap kondensatorer og et ALPS-potentiometer.

De to 805-rør, der drives af hver sit 300B-rør, leverer 48 watt pr. kanal i såkaldt klasse A-drift. Det er mindre effektivt end den almindelige AB-løsning, men undgår switch-forvrængning på signalet.

Line Magnetic opgiver også respektable specifikationer med et signal/støj-forhold på 87 dB, en båndbredde på op til 50 kHz og én procent forvrængning. Selv om det sidste ikke virker særlig imponerende, handler det om tredjeharmonisk forvrængning, som ørerne ikke er så følsomme over for.

Kraftfuld og varm

Kombinationen af rør i en meget lineær kobling, klasse A-drift og en relativt stor båndbredde giver forstærkeren nogle tiltalende lydmæssige kvaliteter.

Den passede som hånd i handske med Klipsch Cornwall III, men tacklede også vores referencemonitorer aldeles glimrende. De mindre Dynaudio Contour 20 er langtfra lige så effektive som de letdrevne Klipsch-højttalere, men det lod rørforstærkeren sig ikke påvirke af.

Glem tallene; forstærkeren opleves som langt kraftigere, end specifikationerne indikerer. Den har også et godt greb om højttalerne, når man spiller højt. Sammenlignet med f.eks. McIntosh MA252 med 100 watt effekt er der intet, der afslører, at 805iA har mindre effekt.

Den skaber et enormt lydbillede på Bob Dylans Oh Mercy. Basresponsen er forbløffende kraftfuld, og forstærkeren har stålkontrol over Klipsch-højttalernes enorme 15 tommers basser. Hvis man foretrækker at se verden gennem gyldne brilleglas, er det måske ikke den rigtige forstærker. Den klæder ikke lyden i velour eller smører honning på, selv om den har en varm og fyldig klangsignatur, men det bliver heller aldrig tungt eller indpakket.

Ulden lyd må man lede andetsteds efter, for klangene på Keith Jarretts Köln-koncert er godt bevaret, og forstærkeren skaber en fremragende dybde og et klangrigt lydbillede på den 40 år gamle optagelse.

Vokaler er faktisk lidt tyndere gengivet, end jeg personligt foretrækker, men det klæder forstærkeren ganske godt. Fordi den relativt runde bas stort set kompenserer for det, men det giver også koncertflyglet lidt mindre klangbund. Her er matchet med højttalerne vigtigt for at få optimale betingelser for de mange klangfarver, som forstærkeren kan gengive.

Et genhør med Dire Straits’ Love Over Gold fra 1982 gav mig meget fornøjelse, for den glohede rørforstærker (rørene bliver vældig varme, men der medfølger et gitter) gav Pick Withers’ trommer en fænomenal tyngde. På “Private Investigations” troede jeg, at basserne ville rive sig løs fra kabinetterne, for rørforstærkeren satte virkelig fuld tryk på i bunden. Men havde samtidig god kontrol over basdynamikken.

Den dynamiske kontrast er sprudlende, og forstærkeren virker lynhurtig på transienter. Diskanten ruller pænt af i de øvre oktaver, og trods den enorme potens i bassen går den ikke helt ned i kælderen. Men det er ikke så vigtigt, for i modsætning til eventuelle fordomme, man måtte have om rørforstærkere, spiller Line Magnetic stort set som en moderne transistorforstærker.

Rørene bliver meget varme, men der findes et gitter, som beskytter både fingre og rør. Foto: Lasse Svendsen

Konklusion

Line Magnetic LM-805iA er en blytung, glødende varm rørforstærker med få indgange, som skal varmes op, før den yder sit bedste. Men så spiller den også røven ud af bukserne på det meste, vi har hørt i prisklassen. Den har forbavsende eksplosiv dynamik, især i bassen, og netop så meget varme i klangen, at balancen ikke tipper over i det parodiske.

LM-805iA tager livet af nogle fordomme og fremstår som et spændende alternativ til de mere etablerede producenters forstærkere i samme prisklasse.

Karakter
Line Magnetic Audio LM-805iA

Lyd & Billede mener

Enormt åbent lydbillede, stopfuld af klangfarver og eksplosiv dynamik. Få indgange, ingen pladespillerindgang eller hovedtelefonudgang.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Kraftigere lyd, end man skulle tro

Referencelyd i premium-klassen

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Pladespiller med startknap

Har du set noget lignende?

Hegel holder aldrig op med at overraske

Lyd & Billede
Scroll to Top