BLACK WEEK TILBUD PÅ LYD & BILLEDE. 30% BARE DENNE UGE! SE TILBUDET HER!

: DAB-radio i bilen

DAB-radio i bilen

Du behøver ikke at skifte den gamle øse ud for at få DAB-radio i bilen, bare en af disse adaptere.

DAB (eller rettere DAB+) har længe været fremhævet som efterfølgeren til analog FM-radio. Og selv om falddatoen, hvor FM-nettet slukkes endeligt, flere gange er blevet udskudt, kan der være god grund til at skifte til digitalteknik. Du får både frihed for støj og et langt større antal kanaler med i købet.

Der findes alternativer til DAB – bl.a. kan mobilen bruges til at streame internetradio. Men der er stadig områder i Danmark, der har dårlig mobildækning, især inde i en bil, der tilmed er i fart. Og hvis telefonen også skal kunne modtage opkald, skal den monteres i en håndfri holder.

Kan være dyrt
At skifte stereoanlægget ud med DAB+ kan blive en dyr omgang, der kan koste tusindvis af kroner. Det skyldes, at det kan være en større operation at få styretøj, navigation og bakkamera til at fungere efter udskiftning af ​​bilstereoen. Men spørg forhandlerens værksted: Måske har din bil mulighed for bare at montere et DAB-modul, og så er det en let sag.

Der findes også flere gode eftermarkedsprodukter. I 2015 blev vi f.eks. begejstret over Pioneer AVIC-F960 med indbygget CarPlay og navigation. Den seneste version hedder AVIC-F980.

Billigere løsninger
Hvis DAB-regningen bliver for dyr, findes der mere overkommelige løsninger. En af dem er at montere en lille adapter. Den kobles til din eksisterende bilstereo, enten med et AUX-kabel eller ved at konvertere radiosignalet til FM, som din gamle bilstereo kan modtage. Og – vips! – har du digitalradio i bilen!

Det er sådanne adaptere, vi tester her. Der er som regel tale om en lille boks, der sættes på instrumentbrættet, og som bliver din nye primære radioenhed. Du må altså finde dig i en ekstra enhed ud over anlægget.

Installation
Med adapteren følger en DAB-antenne, som skal klistres på forruden, langs stolpen i højre side. Stolpen i førersiden frarådes, da bilens elektronik potentielt kan forstyrre modtagekvaliteten. Hvis antennen har en lille sort flig, der stikker ud på siden, skal den have jordforbindelse, hvilket betyder, at den skal klistres på selve stolpen. Så må stolpedækslet af, hvilket dog er relativt let på de fleste biler.

En DAB-adapter har brug for strøm og skal sættes i cigarettænderen. Foto: Geir Gråbein Nordby

Antenneledningen trækkes ned langs stolpen, så den er skjult bag dækslet. Bare sørg for, at en eventuel airbag ikke bliver obstrueret af ledningen! Desuden skal adapteren sluttes til strøm, hvilket i praksis vil sige cigarettænderen. At lave skjult strømføring kan kræve lidt hovedbrud og opfindsomhed.

Hvis din bilstereo har AUX-indgang, sluttes den til DAB-adapterens tilsvarende udgang (endnu en ledning at skjule). Alternativt kan du vælge FM, hvilket dog giver lidt dårligere lyd. Så sender adapteren på en bestemt frekvens, som du indstiller din bilradio til. Har radioen RDS, vil du se kunne se info om station og musik samt trafikmeldinger på kontrolenheden, ligesom på en moderne DAB-radio.

Vær opmærksom på, at FM-frekvensen kan komme i karambolage med lokale radiostationer, der pludselig er inden for dækning, og du kan blive nødt til at sætte den til en ny frekvens. Det undgås med kabel.

Sådan testede vi
I denne test af DAB-adaptere har vi monteret alle fem på instrumentbrættet af undertegnedes bil (en Skoda Octavia 3). Af pladshensyn er begge frontstolper brugt til antenner. Ved problemer med DAB-modtagelsen havde vi måttet flytte dem for at dobbelttjekke, men det har heldigvis ikke været nødvendigt.

Fordi vi har installeret så mange adaptere på én gang, har skjult installation været umuligt, og bilen har i testperioden lignet kabelsuppe på fire hjul!

Adapterne blev tilsluttet både til FM og med kabel, hvor begge dele var muligt, og vi har kørt fra Oslo til Drammen for at tjekke, at Service Following fungerer, altså at adapteren skifter automatisk til den rigtige frekvens, hvis en station sender på forskellige frekvenser i forskellige områder. NRK P1 skifter f.eks. frekvens undervejs, og vi konstaterede, at alle adapterne skiftede til den rigtige.

Brugervenlighed og sikkerhed
Vi vurderer altid brugervenligheden på de produkter, vi tester. Men hvor det kan være et relativt ubetydeligt irritationsmoment i andre produktgrupper, kan det i en bil dreje sig om liv og død. Hvis du skal ændre indstillinger, så husk altid at finde et egnet sted at køre ind til siden og stoppe bilen, før du går i gang!

Billister er notorisk utålmodige, og derfor er det ekstra vigtigt, at DAB-adapteren er intuitiv. Ikke mindst at den har forvalgsknapper til foretrukne stationer. Hvis du skal ind i menuen for at skifte kanal, kan det betyde øget bremselængde, hvis der pludselig sker noget foran dig. På dette punkt er der desværre flere producenter, der svigter.

Tam lyd

Adapteren fra Clint er brugervenlig nok, men lider af generelt flad lyd.

Lyd & Billede mener

Den FM-frekvens, som bilstereoen skal indstilles til, står på skærmen, og der er store forvalgsknapper til gemte stationer. Håndfri samtale er muligt.
Lyden er flad. Da hver forvalgsknap dækker op til fire stationer, kræver det to tryk at gå til en gemt station.
 • Type: DAB+ biladapter
 • Tilslutning: Bluetooth, AUX-indgang, 12 V USB-opladning
 • Lydoverførsel: AUX, FM
 • Tjenester: DAB+ radio, Service Following, handsfree
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1400 kr

Clint CAD15 er en typisk DAB-adapter, idet kontrolpanel og hovedenhed er samme komponent. Den placeres på instrumentbrættet med dobbeltklæbende tape. Antennen klistres på forruden, og en del af den fæstnes til vinduesrammen for jordforbindelse. Enheden får strøm fra cigarettænderen.

Fordelen ved, at alt er integreret, er at alt tager strøm fra bilen, og man slipper for strømsparefunktioner, såsom at skærmen slukker. Det giver et godt overblik over radiostationen, hvilket nummer der spilles, og eventuelle trafikmeldinger.

CAD15 har fire store forvalgsknapper til dine eller familiens yndlingsstationer. Hver kan gemme fire stationer, så den samlet når op på 16. Det er fint, men betyder, at man først skal trykke på en forvalgsknap og derefter vælge, hvilken af de fire stationer man vil høre. Altså ekstra knaptryk, som bør undgås i trafikken.

Ellers er Clints adapter let at bruge, og vi kan godt lide, at man kan have håndfri telefonsamtaler og streame musik fra mobilen med Bluetooth. Desværre er lyden anæmisk. Sendt over FM kan det støje, og med AUX-kabel er lyden for lav og tam til, at den bliver et hit.

Mangler knapper

Alpines model er identisk med Pure Highway 400, så hvilken en du skal købe, afhænger af forhandleren.

Lyd & Billede mener

Lyden er rigtig god, og Bluetooth-streaming går som en drøm. Den kan også styres med app.
Ingen forvalgsknapper. Skærmen skal vækkes med et knaptryk, hvilket kan tage ens fokus væk fra vejen.
 • Type: DAB+ biladapter
 • Tilslutning: Bluetooth, 12 V USB-opladning
 • Lydoverførsel: AUX, FM
 • Tjenester: DAB+ radio, Service Following, Spotify, sang-tagging
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1399 kr

I lighed med den identiske Pure Highway 400 fæstnes kontrolenheden på instrumentbrættet med dobbeltklæbende tape og fungerer som fjernbetjening til hovedenheden. Også her bruges to AA-batterier, og skærmen slukker, efter at man har gjort, hvad man skal.

Ligesom Highway 400 lyder Alpine glimrende – allerbedst med AUX-kablet ind i bilstereoen – og automatisk tilføjelse af sange i Spotify er en fiks detalje.

EZi-DAB-GO er lækker at se på med sine få knapper. Men det sidste er også et problem, for hvis man skal skifte fra én station til en anden, må man bruge piletaster. Der er nemlig ikke nogen direkteknapper til gemte stationer.

Når man kører bil, er det vigtigt at have øjnene på vejen hele tiden, og at sidde og trykke på knapper og glo på en lille skærm er ikke særlig trafiksikkert. Man skal selvfølgelig stoppe bilen, når man laver indstillinger, men direkte knapper til yndlingsstationer er vigtigt, mener vi, da man bare må erkende, at visse ting fifler man også med i fart.

Hvis du vil have håndfri mobilsamtaler, er det i øvrigt snarere Alpine EZi-DAB-BT, du skal have.

Tiny Audio C10
Tiny Audio C10 giver den mest skjulte installation og har superb brugervenlighed.
Pure Highway 400
Pure Highway 400 giver glimrende lyd fra DAB og DAB+, og har nogle smarte funktioner. Men en vigtig mangel kan gøre den trafikfarlig.
Tiny Audio C5
Tiny Audio C5 har alt, hvad du behøver, i en brugervenlig indpakning.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Den integrerede Linn Majik DSM spiller som en drøm og har rumkorrektion plus alt, hvad man har brug for, indbygget.
  De kompakte JBL L82 Classic giver så meget sjov for pengene, at vi udråber dem til bedst i klassen.
  iPhone 12 Pro Max tørrer gulv med konkurrenterne og har det bedste kamera, vi har set hidtil.
  Sonys topspecificerede spilkonsol byder på lynhurtig ydelse og knivskarp grafik – skræddersyet til næste generation af avancerede spil.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i drabelig tvekamp.
  Denon har aldrig lavet en bedre surround-forstærker end jubilæumsmodellen AVC-A110.
  Hvis du skifter den gamle strømforsyning ud med en ny, kan det ske, at du bliver lige så overrasket, som vi blev.
  En digital notesblok er en meget bedre idé, end det lyder. Især når den er så god som reMarkable 2.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Sbooster BOTW MKII

  Vejl.pris 2650 kr Klippefast strømforsyning

  Linn Klimax DSM/2

  Vejl.pris 145000 kr Når musik er selve livet

  Marantz SACD 30n

  Vejl.pris 21499 kr Netværksafspiller med DAC og CD-afspiller

  Marantz Model 30

  Vejl.pris 21499 kr Vanedannende Marantz-forstærker
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.