Search
Generic filters

: Como Audio Duetto

Vellykket radiodebut

Her er endnu en radioproducent, som ingen har hørt om, men som man bestemt burde låne ører til.

April 2017Como Audio Duetto

Lyd & Billede mener

Kompakt og praktisk alternativ til et stereoanlæg. Rigtig god lydkvalitet og veludstyret. Smart multirumsløsning og alsidige radio- og streaming-funktioner.
Visse betjeningsmæssige udfordringer samt besværlige menuer. Spiller ikke lige så høj som et par stereohøjttalere og en lille forstærker.
DAB+, FM, internetradio
Bluetooth-streaming, DLNA
Spotify Connect, Google Cast
Multirumsunderstøttelse
Line-, USB- og optisk indgang
Farveskærm, fjernbetjening
Pris: 4.499 kroner
Web: comoaudio.com

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 4499 kr

Man skal ikke besøge mange butikker for at finde et bredt udvalg af radioapparater. Mange af dem med navne, som ingen har hørt om. Men Tivoli har de fleste opdaget, og mange har også en Tivoli-radio, for den festligt klingende radioproducent har solgt rekordmange radioer i Skandinavien.

Det har banet vejen for mange mere eller mindre vellykkede konkurrenter, der pakker den samme teknik ind i farverige radioer og klistrer deres eget navn på fronten.

Den enkleste opskrift er ikke altid den bedste, i hvert fald ikke for Tom DeVesto, der sammen med Henry Kloss skabte den moderne radiosucces Tivoli Audio. Efter at have solgt sin andel af virksomheden begyndte han at kede sig. Manden, der tidligere havde solgt højttalere, spillet i band og været i gang næsten lige så længe som Rolling Stones, trængte til noget at lave.

Han kunne være fløjet til Kina og have sat sit navn på hvide, sorte og røde radioer og solgt dem dér. I dette næsten umættelige marked ville han have haft lige så gode muligheder som andre ukendte producenter.

Men Tom DeVesto valgte den tunge vej og startede på ny. Han valgte navnet på den tredjestørste sø i Italien og kaldte radioerne Como Audio. De første produkter, Solo og Duetto, minder så meget om hans tidligere succes, at de er i fare for at fremstå som kopier. Det er de nu ikke.

picture1 picture2 picture3
<
>
Duetto findes også i træfinér.

Streaming og multirum

Radioerne er ikke kun radioer, de er også Bluetooth streaming-højttalere med både Spotify Connect og Google Cast indbygget – og kan sluttes til Wi-Fi-netværket derhjemme eller til andre lydkilder. Med ledning.

F.eks. kan du plugge lyden fra tv’et ind via en optisk indgang på bagsiden og styre Como-radioen med den medfølgende fjernbetjening. Eller Como Control-app’en, der findes til Android- og iOS-telefoner.

De første to radioer eller – som de selv kalder dem – smart-højttalere er næsten identiske bortset fra antallet af højttaler-enheder. Den mindre Solo har to enheder, der leverer monolyd, mens den større Duetto har to pr. kanal for stereolyd. Ellers er de teknisk set næsten ens med stereomodtager til FM og DAB+ og stort set de samme tilslutninger. Begge fås i sort højglans, mat hvid eller valnød, eller i hickory-finér mod et tillæg til prisen.

De kan også anvendes i flere rum. Eller zoner, som Como kalder det. Antallet af zoner afhænger lidt af netværkskapaciteten, men hver zone kan have op til fem apparater.

Hvis man vil have en multirumsløsning, kan man styre flere fra app’en på mobilen og spille, hvad man vil, hvor man vil. Eller det samme på alle højttalerne. Den mindre Solo-radio kan i øvrigt udvides til stereo med en separat højttaler kaldet Ambiente. Der selvfølgelig fås med samme finish som Solo.

Farveskærm

Her har vi testet stereomodellen Duetto, der er lige så nem at bruge som de fleste radioer, vi har testet. Man kan gemme radiostationer uafhængigt af kilde – FM, DAB+ eller internetradio – og vælge de foretrukne i app’en, på fjernbetjeningen eller på de seks små knapper på fronten. Det eneste, der kan virke kompliceret, er at slutte den til Wi-Fi-netværket, hvilket kræver mange knaptryk. Men det er Como Audio ikke ene om.

Farveskærmen på fronten burde have været trykfølsom, men er ellers rar at have, da den viser en masse information om, hvad man hører. Den kan også vise albumcovers, billeder og video, hvor det understøttes.

Kanongod lyd

Inden i den 37 cm brede Como-radio – undskyld, anlægget – sidder der en 30 watt forstærker, som driver fire højttaler-enheder. En 76 mm bas/mellemtone og en 19 mm diskant-enhed pr. kanal. Der er ingen subwoofer her, men en basrefleksport på bagsiden løfter basniveauet lidt.

Ellers kan man grave sig ned i de alt for komplicerede menuer – og igen, det er Como Audio ikke ene om – og indstille bas og diskant efter behag. Ikke at jeg tror, mange vil finde det nødvendigt, for den lyder rigtig godt.

Faktisk er Duetto-modellen noget af det bedre, vi har testet af stereoradioer. Den er ikke lige så mægtig i bassen som den større og dyrere Revo SuperSystem, men lyder både klarere, sejere og mere raffineret end Tivoli Audios noget mindre Music System Three.

Find en radiostation, der ikke komprimerer signalet for meget (64 kbit er meget, 160 kbit er lidt), eller stream musikken fra mobilen via Bluetooth. Eller – for at få den allerbedste lyd – slut den bærbare eller en anden digital lydkilde til den optiske indgang på bagsiden. Alternativet er at streame med en Google Cast Audio til USB-indgangen på bagsiden.

Så kan man høre, hvorfor Tom DeVesto lykkedes med Tivoli. Men her er lyden renere og bedre balanceret, og ikke mindst diskanten er et vigtigt bidrag til, at lydbilledet virker friskere. Tydeligere og mere åbent, simpelthen.

Med et godt basfundament holder den engagementet oppe, og den fint definerede mellemtone giver ikke alene klarere tale, men også flot vokalklang. Den gør det i det hele taget rigtig godt af en bordradio at være.

Konklusion

Como Audio Duetto er både et god musikanlæg, en glimrende radio og fiks at se på. Prisen er ganske vist høj, men kan forsvares med, at du næppe får et så komplet anlæg i så lille en indpakning i samme prisklasse. Como Audio kan helt sikkert vise sig at være levedygtig i radiojunglen derude.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Denons jubilæumsafspiller kan tage sig kærligt af dine skiver i mange år frem. Men din streaming får den kolde skulder.
  Vi spurgte, læserne svarede. Med næsten 4.500 stemmer er iPhone 11 blevet kåret som vinder af kamerablindtesten.
  HW-Q950T er den nyeste topmodel fra Samsung, og den skuffer ikke. Denne soundbar er der krudt i!
  Med sin saftige kontrast og sit farvestrålende Ambilight-lys giver Philips OLED805 en virkelig heftig billedoplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromis. Derfor skal man holde tungen lige i munden, hvis man overvejer et køb. For de fleste vil OnePlus 8T være blandt de bedste mobiltelefoner på markedet, mens forbrugere med specifikke behov bør kigge efter noget andet.
  Endelig et Wi-Fi 6 mesh-netværk, som de fleste har råd til. Er det så bare at spænde sikkerhedsselen og gøre klar til super nethastigheder?
  Dyson Lightcycle Morph er noget helt for sig selv. Den kan det meste, men samarbejder dårligt.
  Hvis du er villig til at give afkald på Dolby Atmos og DTS:X, findes der næppe en bedre soundbar til prisen end Samsung HW-Q66T.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Denon PMA-A110

  Vejl.pris 25999 kr Jubilæumsforstærker med klassiske dyder

  Rega io

  Vejl.pris 3995 kr Miniforstærker med maksimumlyd

  Electrocompaniet ECI 6DX MKII

  Vejl.pris 41995 kr Analog forstærker med digitale tricks

  Pro-Ject X2

  Vejl.pris 8990 kr Analog vinylvinder
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!