: Hegel HD12

DAC med næsten alt

For første gang har Hegel en konverter med hovedtelefon-udgang. HD12 lyder også forrygende.
Test af Hegel_HD12 i Lyd & Billede
Lyd & Billede mener
Usædvanlig potent og dynamisk lyd kombineret med flot dybde og åbenhed. Hovedtelefon-udgang lyder rigtig godt, og DAC’en kan også bruges som digital forforstærker.
Den lille, kedelige fjernbetjening bliver let væk mellem sofapuderne. Lydstyrken kan ikke styres på selve DAC’en, hvilket begrænser brugervenligheden på skrivebordet. Der findes kraftigere hovedtelefon-forstærkere.
Specifikationer
  • Digital ind: Koaksial, 2 x optisk, USB
  • Analog ud: XLR, RCA
  • Opløsning USB: 24 bit/192 kHz + DSD64
  • Opløsning S/PDIF: 24 bit/192 kHz
  • Variabel volumen, fjernbetjening
  • Hovedtelefon-udgang
Annonce
Annonce
forfatter

Hvis man studser over, at prisen er steget med en tusindkroneseddel i forhold til forgængeren, HD11, så er det, fordi HD12 har fået variabelt lydniveau, og for første gang ser vi hovedtelefon-udgang på en Hegel-DAC, specielt udviklet til at kunne håndtere alle hovedtelefon-belastninger. Desuden understøtter den nu DSD-filer (SACD-format), som enkelte vil få glæde af. Og endelig er der kommet et displayet på fronten, som viser, hvad der foregår.

Chassiset er ikke lige så eksklusivt som YBA WD202. Heller ikke fjernbetjeningen; en fesen plastic-remote, der ofte forsvinder mellem sofapuderne. En bedre fjernbetjening kan købes. Hvad værre er, så kan lydniveauet ikke styres på selve enheden, og det savner man, når man lytter med hovedtelefoner ved skrivebordet.

Hegel_HD12_bakside

Lydkvalitet
Lydmæssigt er der derimod kun gode ting at sige. Især balanceret tilslutning giver et dybt og åbent lydbillede. Hør f.eks. den flotte klangbund på et klaver sammen med de dansende anslag på de lyse tangenter. Et a cappella-kor får god plads, så man kan fokusere på hver enkelt stemme i et meget velordnet og opløst lydlandskab. HD12 udmærker sig ved højopløst musik, der får et ekstra løft i dimensionerne.

Rock og metal har også mere power end med YBA, fordi DAC’en får flere kontraster frem i basregisteret. Det her er en konverter, som selv high-end stereoanlæg kan få glæde af!

Annonce

Hovedtelefon-udgangen lyder også rigtig godt. Bassen virker lidt tyndere end på YBA, men mere opløst. Hegel har dog ikke så meget kraft, så hvis du vil høre musik på høj volumen med tungtdrevne hovedtelefoner, får du mere ud af en Burson Conductor, der skyder hele 2 x 4 watt lige ind i øret.

Konklusion
Hegel HD12 minder lydmæssigt meget om forgængeren, HD11. Det er muligt, at den lyder endnu bedre, for musikken kommer virkelig godt frem med både opløsning og dynamik i særklasse. Den vigtigste forskel er, at HD12 har fået volumenkontrol og en avanceret hovedtelefon-udgang samt display, og den understøtter nu DSD for dem, der har musik i dette format.

Det eneste, vi mangler, er en mere tillidsvækkende fjernbetjening, og med hovedtelefoner i et skrivebords-setup savner vi muligheden for at betjene enheden fra frontpanelet.

Også i denne test:

YBA WD202

Harmoniske toner

Denne DAC kombinerer et lækkert ydre og mange funktioner med musikalsk topkvalitet.

Lyden er rigtig god, især med balanceret tilslutning. Konverteren kan anvendes som digital forforstærker, og der er både hovedtelefon-udgang og fjernbetjening. Desuden er vi forelsket i udseendet.
Konverteren lyder ikke lige så godt med ubalanceret tilslutning. Hovedtelefon-udgangen er okay, men heller ikke mere.

Musical Fidelity V90-DAC

Silkelyd til bomuldspris

Musical Fidelity har haft held med det kunststykke at give en antydning af high-end lyd i en yderst overkommelig indpakning.

Tættere på lydmæssig pose og sæk kommer man næppe i denne prisklasse. Konverteren har en opløsning, som vi til prisen næppe har set magen til, og musikken præsenteres befriende luftigt.
Dyrere konvertere har som regel mere power og dynamik.

Arcam airDAC

Streamer gennem luften

Arcams airDAC griber lydsignalet ud af den blå luft og omdanner det til musik.

Når man først er begyndt at streame lyden trådløst, vil man nødig tilbage til kabler. Konverteren håndterer de trådløse lydsignaler godt, og musikken lyder neutralt og ærligt.
Vi savner lidt gnist og engagement. Intet skiller sig ud, og musikken lyder i det hele taget lidt fladt. Vi savner også USB-indgang til pc og Mac.
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Annonce
Annonce

Læs også

Nye smart-låse, som du kan snakke til - og som kan tale med dine andre smart-enheder.
Den trådløse dørklokke genkender, hvem der ringer på døren.
Samsung har annonceret et partnerskab med Google, der nu tilføjer virksomhedens portefølje af Nest-produkter til SmartThings.
ASUS PA32UCX med Mini-LED er til professionelle og er kort sagt den bedste PC-skærm, jeg har set. Men heller ikke den er perfekt.
Det har aldrig været lettere at filme i 4K fra luften.
For enkelte vil Yamaha-forstærkeren mangle noget væsentligt, men det er ikke lydkvaliteten, vi tænker på.
Mola Mola Kula er et unikum af en forstærker. Vi har sandsynligvis aldrig hørt sådan en overflod af detaljer før!
Dette års Samsung Galaxy S21-serie er tilgængelig i tre forskellige udgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra. Her kan du læse, hvilken model der passer bedst til dine behov.
Bang & Olufsen har lånt inspiration fra 1970’erne og skabt en tillidsvækkende musikmaskine, man kan tage med sig.
Med Samsungs nye projektorer kan man få et enormt billede direkte på væggen hjemme i stuen.
Her er den moderne surround-forstærker til dig, der vil have rigtig god lyd i hjemmebiografen, men som er fornuftig med pengepungen.
Med absolut alle de funktioner, man har brug for, giver Marantz NR1711 store hjemmebio-oplevelser fra et slankt og lækkert format.
Philips ultrabrede skærm placerer dig midt i handlingen, hvad enten det er spil, film eller regneark.
Den elektriske Volvo XC40 er en fabelagtig bil, specielt i denne udgave.
JBL Bar 5.0 er en enkel og elegant soundbar, som ikke har brug for en subwoofer for at give bas nok.