TESTGeneva DeCon

Dekonstrueret hi-fi

Geneva er tilbage med en sprudlende stereohøjttaler i stilrent retro-kabinet.
Karakter
Geneva DeCon
Lyd & Billede mener
Mægtigt og krystalklart lydbillede i stereo. Spiller højt med fuld kontrol. Pænt udførte kabinetter. Fod inkluderet i prisen.
Ingen Ethernet-indgang, og prisen er høj.
Specifikationer
 • Type: Trådløs højttaler
 • Trådløst: Wi-Fi, Bluetooth, AirPlay 2, Chromecast, multirum
 • Streaming-tjenester: Netradio
 • Tilslutninger: HDMI m. eARC, AUX, optisk og koaksial ind
 • Bas: 2 x 13 cm
 • Diskant: 2 x 25 mm
 • Subwoofer: 25 cm
 • Effekt: 6-kanals klasse D, i alt 500 W
 • Lydtryk: n/a
 • Frekvensområde: 20 Hz – 35 kHz
 • Mål og vægt: 45 x 40 x 78 cm / 40 kg
 • Finish: Sort wengé, hvid finér, valnød
 • Andet: Geneva Music app, fjernbetjening, stativ
 • Web: eu.genevalab.com
forfatter

Man trækker på smilebåndet, når man læser i pressemeddelelsen, at Geneva har dekonstrueret hi-fi- begrebet med den nye DeCon-højttaler. Deraf navnet. Men så sætter man på det første musikstykke på, og efter tre takter er smilet tørret grundigt af fjæset.

Det, der ligner en fancy monohøjttaler, er i praksis et stereoanlæg i én boks med i alt 500 watt forstærkereffekt og fem indbyggede højttalere. Som tørrer gulv med de fleste af de bokshøjttalere, vi har testet.

Geneva DeCon er den formmæssige efterfølger til den enorme XL-højttaler, der stod på en fod og havde CD-afspiller under “brevsprækken” foran samt Genevas karakteristiske konvekse metalgitter på fronten.

Her har Geneva forladt den oprindelige form og hentet inspiration fra skandinaviske møbelkataloger fra slutningen af 1960’erne. Stramme linjer uden dekoration eller staffage. Ikke så meget som en LED-lampe – endsige et display – var med, da tegningerne blev færdige. I stedet er man endt med et asketisk ydre, der mere antyder end fortæller, hvad det her er.

DeCon fås også i hvid. Alle tre versioner kommer med en solid fod i metal.

Kabinettet – som måler 45 x 40 x 78 cm – er udført i enten sort wengéfinér med en kobberfarvet aluminiumliste, i hvid lak med sortanodiseret aluminiumliste eller lys valnød med anodiseret aluminiumliste. Alle versioner kommer med en fod, sort til de to første, anodiseret aluminium til den sidste.

Uden display kan man ikke se, hvad man har valgt af lydkilde, men meningen er, at man skal bruge den fjernbetjening, der følger med.

Så skal man først konfigurere og klargøre højttaleren til brug, hvilket er ret let. Man skal bruge en iPhone eller en Android-mobil med enten AirPlay 2 (iOS) eller Google Home for at koble højttaleren til netværket og lægge playlister og op til seks forudindstillede netradiostationer ind.

Annonce
Med app’en kan man tilføje flere højttalere i flere rum og streame musik fra Spotify, Tidal og internetradio.

Hvis man har flere højttalere, der understøtter AirPlay 2 eller Chromecast, kan de sluttes til samme netværk, og man kan spille musik i flere rum.

Første trin, efter at højttaleren er skruet fast på foden, er at parre fjernbetjeningen med højttaleren via Bluetooth. Derefter at koble den til netværket via app’en på mobilen og så lægge sine præferencer ind.

Hvis man vil afspille musik fra Spotify eller Tidal, sker det via Bluetooth – eller Wi-Fi – fra mobil eller tablet. Højttaleren har ikke et Ethernet-stik, som kunne have gjort det lettere at streame højopløst musik over netværket.

Ud over HDMI-indgang med ARC til TV-lyden har den en koaksial digitalindgang og en analogindgang til andre lydkilder, men man kan ikke tilslutte en bærbar via USB, og der er ingen optisk digitalindgang.

Hvilket er underligt, for lyden fra DeCon er formidabel. Ikke alene kan den spille højt som et lille PA-anlæg, den gør det også bedre end det meste andet.

Den sorte version af DeCon-højttaleren skiller sig ud med en messingfarvet ramme omkring fronten.

Mægtig bas og krystalklar lyd

I det daglige kan man bruge fjernbetjeningen til alt, hvad der ikke involverer sekundære indstillinger. Eller man kan bruge Genevas All-in-One Music Player-app på mobilen, hvilket er mere praktisk, når man streamer musik fra telefonen.

I app’en findes der også færdige EQ-indstillinger for lyden, men man kan selv justere bas og diskant i app’en eller på fjernbetjeningen.

Inde i DeCon er der i alt 500 watt forstærkereffekt fordelt på en 10 tommers subwoofer i bunden samt en diskant og en mellemtone-enhed for hver kanal, placeret bag det perforerede metalgitter.

Annonce
Fjernbetjeningen har LED-lys, der viser indstillingsvalg.

Det fungerer over al forventning. Højttaleren går meget dybere, end vi er vant til fra trådløse højttalere, og den har jernhård kontrol, selv når man spiller højt. Subwooferen ryster støvet af gardinerne på James Blakes “Limit to Your Love”, og basrytmerne på “Wasted Energy” med Alicia Keys, Diamond Platnumz og Kaash Paige lyder mægtigt og sejt, når jeg skruer op for volumen.

Der er snert i kantslagene på lilletrommen, vokalerne er krystalklare, og bassen gengives med en autoritet, som jeg ikke har hørt fra selv Naim Mu-so 2. Der har været vores reference blandt større trådløse bordhøjttalere.

Lyden er bestemt heller ikke uden finesse. Strygere på optagelser af klassisk musik gengives med en varm og fyldig klang, og der er meget substans i klaverlyden på Keith Jarretts trio-optagelser fra ECM. Mærkeligt nok formår DeCon at gengive rumakustik med uvant overbevisning, men stereoperspektivet er bedre, når man sidder tættere på end et stykke væk fra højttaleren.

“Wasted Energy” med Alicia Keys, Diamond Platnumz og Kaash Paige.

Konkurrenter

Til det sidste er KEF LS50 Wireless II et bedre valg. Den spiller helt fantastisk og giver et langt mere overbevisende stereoperspektiv, men er ikke så praktisk at placere, som en DeCon kan være.

Læs også
Trådløst mirakel i stereo Trådløs musik i stereo bliver ikke bedre end med KEF’s små højttalere.

Førnævnte Naim Mu-so 2 tilbyder meget af det samme, men er en mindre bordhøjttaler, der ikke spiller med samme autoritet i bassen og mangler lidt af det raffinement i lydbilledet, som DeCon har.

Annonce

Konklusion

Manges bønner bliver hørt med Geneva DeCon. For dem, der vil have den bedst mulige lyd på lidt plads uden kabelrod, er det denne højttaler, man skal have. Man kan slutte den til TV’et og bruge den i stedet for en soundbar, og man kan styre streamingen fra mobilen.

Med lidt flere indgange og en fjernbetjening med skærm i stedet for LED ville den være endnu mere anvendelig. Men der er ikke meget at udsætte på lydkvaliteten, som sætter referencepunktet for andre trådløse højttalere i denne klasse.

Den høje pris kan virke afskrækkende, men hvis det er bekymringsfri og møbleringsvenlig hi-fi, man er ude efter, så er det Geneva DeCon, man skal have.

Skandinavisk look med lys valnøddefinér og aluminium.

Læs alle artikler i én uge for 19 kr

Få adgang alle +artikler samt til hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Allerede abonnent?
Har du dette produkt?
Giv din karakter.
0 / 6

Your page rank:

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Læs også: