TEST: Philips Momentum 558M1RY

Gaming-alter til stuen

Hvis du ikke vil nøjes med et virkelig godt TV til din gaming, så har Philips en løsning, der ikke er til at overse. Desværre har de selv overset et par vigtige detaljer.
Karakter
Philips Momentum 558M1RY
Lyd & Billede mener
Den er stor, den er skarp, den er gigantisk, og den er lysstærk. Fik vi nævnt, at den er stor?
Understøtter ikke HDMI 2.1. Ingen TV- eller smart-funktioner. Ingen USB-C.
Specifikationer
 • Størrelse: 55″ 16:9
 • Paneltype: VA LCD
 • Opløsning: 4K UHD (3840 x 2160)
 • Farverum: P3 95 %, sRGB 125 %
 • Responstid: 4 ms (grå til grå)
 • Opdateringshastighed: 120 Hz (DP) / 60 Hz (HDMI)
 • Kontrastforhold og lysstyrke: 4000:1 / 750 nit, 1200 nit HDR
 • Synkronisering: AMD FreeSync Premium Pro
 • Tilslutningsmuligheder: 3 x HDMI 2.0, DisplayPort 1.4, 4 x USB 3.0, USB-host
 • Mål og vægt (med fod): 123,2 x 83,4 x 30,8 cm / 26,5 kg
 • Web: philips.dk
Annonce
Annonce
forfatter

Spilkonsoller har alle dage været noget, som man koblede til stuealteret for at spille. Men der er sket en del siden Pong og Space Invaders, og i dag udfordrer PlayStation 5 og Xbox Series X TV’ets grænser med 4K-opløsning og billedhastigheder op til 120 Hz.

Philips Momentum 558M1RY er en 4K UHD (3840 x 2160 pixel) computerskærm specielt til konsolspil. Den kan selvfølgelig også bruges til PC-gaming, men størrelsen betyder, at den vil blive brugt i stuen til sofaunderholdning frem for på skrivebordet. Den er nemlig 55 tommer i diagonalmål!

Philips Momentum 558M1RY fylder som et fjernsyn, men den er uden nogen form for TV-funktioner. (Foto: Philips)

At stille Philips 558M1RY op er en tomandsopgave. Det fik jeg allerede bekræftet, da fragtmanden ringede på dørtelefonen: “Øh, du må nok hellere lige komme herned!” Hvor de fleste testemner leveres med bude, der tager turen til anden sal halvt i løb, ankom Philips-skærmen i en kæmpekasse på en europalle, der måtte bakses møjsommeligt op ad trapperne, hjulpet af den protesterende fragtmand.

Når kæmpen er stillet op, tager den sig ganske diskret ud. LCD VA-panelet er omgivet af en smal sort ramme, der holdes svævende over en aluminiumfod. En soundbar med front i det allestedsnærværende Kvadrat-møbelstof er indbygget. Den vender vi tilbage til. På bagsiden finder vi Philips Ambiglow “stemningsbelysning”, ligesom vi er vant til fra deres TV’er. Om det er en feature eller en distraktion, er en smagssag, men gaming må gerne være sjovt. Og ellers kan det slås fra.

Ligesom Philips’ TV’er har Momentum 558M1RY indbygget Ambiglow-tivolilys. (Foto: Philips)

Ingen TV-funktioner

Philips 558M1RY er på størrelse med et fladskærms-TV, og den vil fungere bedst på samme plads i stuen som et TV. Men et TV er den ikke. Den har ikke nogen indbygget modtager, hvilket dog kunne løses med en TV-boks til internetbåret TV (jeg har ikke selv brugt modtagerdelen af mine TV’er siden 2007).

Annonce

Der er imidlertid heller ingen Smart-funktioner. Philips 558M1RY er en ren monitor, der alene kan vise det signal, der kommer ind via dens tre HDMI-indgange og DisplayPorten. Fjernbetjening har den dog. Der er fire USB-porte og en USB-A-indgang, så skærmen kan fungere som USB-hub. Men ingen USB-C-porte.

Læs også
Nyt TV til PS5 og Xbox Series X Har du netop slået kløerne i en PlayStation 5 eller en Xbox Series X? Så vil du måske også gerne opgradere din skærm. Vi har testet de bedste TV’er til gaming!

Et andet punkt, hvor Philips-skærmen adskiller sig fra fladskærms-TV’er, men denne gang positivt, er lyden. Den er ikke tynd, men derimod forholdsvis fed. En soundbar med lyd fra Bowers & Wilkins er integreret i foden. Det er et 2.1-kanalers system med 2 x 10 watt til mellemtone og diskant og en fælles 20 watt bas-enhed.

Det giver ikke effekten fra en større soundbar eller for den sags skyld et komplet hjemmebioanlæg med surround-lyd. Men lyden er bestemt til at leve med – selv om den ikke matcher det overvældende billede.

En indbygget soundbar fra Bowers & Wilkins betyder, at lyden er helt okay. (Foto: Philips)

Husk solcremen!

Overvældende er det eneste dækkende ord. Både i kraft af oplevelsen af at se Spiderman: Miles Morales i stort format og 4K 60 fps. Og især på grund af lysstyrken. Philips 558M1RY understøtter DisplayHDR1000 og kan i HDR-tilstand svinge sig op på 1200 nit. Så husk solcremen! Responstiden er også, som den skal være: 4 millisekunder.

Den dårlige nyhed er, at Philips 558M1RY kun understøtter 120 Hz opdateringshastighed på DisplayPort-indgangen. HDMI 2.0-indgangene klarer kun 60 Hz i 4K-opløsning. Her bliver den flotte gaming-monitor slået på hjemmebane af de nyeste TV’er i samme prisklasse, der understøtter 120 Hz i 4K-opløsning på HDMI 2.1 og dermed er lige til at slutte til PlayStation 5 og Xbox Series X.

Annonce

En konsol-skærm, der ikke kan bruges til konsoller?!

Billedet er skarpt og formidabelt lysstærkt. Men manglen på HDMI 2.1 betyder, at skærmen fejler på det, som den burde være bedst til – nemlig konsolspil. (Foto: Philips)

Konklusion

Philips Momentum 558M1RY er en skærm, der ikke ligner noget andet! Den ligner godt nok et TV, men det er den ikke. Med sine 55 tommers 4K-opløsning kan den vise dine konsolspil på en måde, der blæser mere normale monitors af banen.

Billedet er lysstærkt og skarpt. Men først og fremmest er det enormt! Men du skal virkelig ville det for at bruge så mange penge på en skærm, der optager den bedste plads i stuen uden samtidig at være et fjernsyn. Du kan for de samme penge få et smart-TV, der er lige så hurtigt til gaming.

At HDMI 2.1 ikke er understøttet, giver et yderligere problem, da konsolspillere ikke kan udnytte den fine hastighed og dermed er bedre tjent med et TV af nyeste generation.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Annonce
Annonce

Læs også

HP Envy 17 og Envy x360 med 11. generations processorer og Nvidia-grafik til hjemmekontoret.
BlueParrott M300-XT giver op til 15 timers snak, og reducerer støj fra omgivelserne med 80 procent.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.
Du fortjener den bedste lyd ude på terrassen i påsken. Du skal have dig et par udendørshøjttalere!
Samsung Galaxy SmartTag er en lille Bluetooth-brik, som holder styr på dine ejendele.