TEST: SurfTab Xiron 10.1

Tegnebogsvenlig og solid tablet

TrekStor kan andet end at lave små, lækre tablets. Xiron 10.1 er en fuldstørrelses-model, der kan det meste – uden at koste kassen.
Lyd & Billede mener
En kvik og lækker fuldstørrelses-tablet med god råstyrke, lang batteritid og tillidsvækkende design.
Skærmopløsningen på 1280 x 800 er det eneste, der afslører prisen. Desuden kunne vi ønske os en bedre kamera-app.
Specifikationer
 • Processor: 1,6 GHz ARM Rockchip 30 quad-core
 • Grafik: Mali-400 MP
 • Hukommelse: 2 GB ram / 16 GB lager
 • Styresystem: Android 4.2.2 Jelly Bean
 • Skærm: 10,1″ IPS, 1280 x 800 pixel, multitouch, 160 dpi
 • Trådløst: Wi-Fi (802.11 b/g/n)
 • Kamera: 5 MP (bag) / 2 MP (front)
 • Tilslutninger: Lyd (3,5 mm mini-jack), Micro USB, Micro HDMI, microSDHC-kort
 • Vægt: 680 g
 • Batteri: 8000 mAh
 • Batteritid (opgivet): 10 timer uden Wi-Fi / 6,5 timer med Wi-Fi
Annonce
Annonce
forfatter

Vi har flere gange på det seneste stiftet bekendtskab med tablets fra tyske TrekStor, og de har imponeret med deres ydelse og design til rimelige priser. SurfTab Xiron 10.1 er en storebror til Xiron 7.0 HD, som vi testede i december. Som navnet antyder, er der tale om en fuldstørrelses-tablet på 10,1 tommer.

Processoren er en quad-core på 1,6 GHz. Der er 2 gigabyte ram og 16 gigabyte lager, som kan udvides med et microSD-kort. Mens mange økonomi-tablets er pakket ind i plastic, har Xiron en bagside af aluminium, hvilket ud over at give stilpoint både gør tabletten mere stabil og hjælper med kølingen. Xiron er slank, men ikke ultra slank som sine mindre brødre. 11 mm i tykkelsen og en vægt på 680 gram er forholdsvis gennemsnitligt.

surftab_xiron_101_front

Quad-core i både CPU og grafikprocessor samt 2 gigabyte ram gør SurfTab Xiron hurtig nok til at afryste de negative associationer ved ordet økonomimodel. Med en Geekbench 3 score på 1.238 er den tæt på at matche forrige iPad-generation (iPad 4 Retina), som sidste år klarede 1.400 point i samme test. AnTuTu Benchmark 4 giver en score på 18.262. Her er det især ydelsen i 2D- og 3D-spil, der trækker op. Browsermark 2 testen giver en score på 2.037, hvilket er glimrende til prisen.

Betjening og indgange ligner det, som man forventer af en Android-tablet: USB, HDMI og SD-kort (i micro-versioner). De obligatoriske knapper til tænd/sluk og volumen er suppleret med en tilbage-knap. En god detalje, som desværre ødelægges lidt af, at knapperne er anbragt på bagsiden i et hjørne, hvor man ikke naturligt ville placere sine fingre.

Annonce

surftab_xiron_101_back

Bagkameraet er på 5 megapixel, hvilket er udmærket, hvis man ikke orker at fiske sin smartphone op af lommen. Frontkameraet er på 2 megapixel og inviterer til HD-selfies. Det er alt i alt som forventeligt til prisen. Hvis bare ikke kamera-softwaren gjorde betjening stort set umuligt. Der er tydeligvis mange udmærkede finesser gemt i programmet, men de kræver en overnaturlig finmotorik at betjene.

Skærmen har en opløsning på 1280 x 800 punkter. Det er samme opløsning som TrekStors mindre tablets, og for en 10-tommer er det ved at være lidt skrabet. Men du betaler heller ikke for mere. I praksis er der faktisk plads til færre ikoner på skærmen end på 7-tommerne. Til gengæld er skærmen dejligt lysstærk.

surftab_xiron_1

Det større kabinet giver plads til et anseligt batteri på 8000 mAh – og dermed en brugstid, hvor man ikke nødvendigvis behøver at sikre sig, at laderen altid er inden for rækkevidde.

Annonce

Konklusion
Med den mere voksne størrelse er Xiron en behagelig tablet til sofa-surfing, læsning af digitale magasiner og film. Spil klarer den også glimrende, takket være en hurtig processor og ditto grafikprocessor. Du får ikke den nyeste teknologi, men en stærk, fornuftig tablet til en udmærket pris.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Annonce
Annonce

Læs også

Med trådløse baghøjttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlægget heftige lydoplevelser.
Det bliver muligt at afspille lyd fra LG’s TV’er og soundbars samtidig.
Du finder ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden, de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og sælges stadig.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.