Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Home’s julekalender: Låge 04Deltag

TEST: Samsung ATIV Tab

Operativsystemet er problemet

Samsung Ativ Tab er en ganske fornuftig tablet-computer, men på grund af Windows RT bør du ikke købe den.

Skrevet af / 11/03/2013 - 03:14
Samsung ATIV Tab
Peter Gotschalk

Samsungs bud på en tablet-computer baseret på Windows RT er hverken specielt meget bedre eller specielt meget dårligere end de konkurrenter – ASUS Vivo Tab RT og Microsoft Surface RT – vi allerede har testet. Men selvom der selvfølgelig er forskel på produkterne, og dem kommer vi tilbage til, så har de én ting til fælles, og det er operativsystemet Windows RT.

New-Samsung-Ativ-Tab-Wallpaper

Kort fortalt er RT tablet-udgaven af Windows 8, og i praksis vil det sige, at RT er en skrabet version af det komplette operativsystem. Det ser ud og opfører sig på samme måde, men kan kun køre på maskiner med ARM-processor og understøtter ikke x86-baserede desktop-programmer – hvilket beklageligvis vil sige langt størsteparten af den software, som findes til Windows-platformen. Og fordi Microsoft åbenbart ikke har gjort det store ud af at skaffe opbakning til RT-systemet blandt software-og indholdsleverandører, findes der alt for få apps i onlinebutikken under Windows RT. I flæng kan vi nævne, at vi savner apps som Dropbox, IMDB, Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube, TED, Google Earth og så videre. Listen over populære apps, som IKKE findes til Windows RT, er alenlang, og det er lige før, det er nemmere at nævne de få, som rent faktisk findes. Vi fandt Evernote, Kindle, Netflix og Skype og så ikke så meget andet, da vi ledte med lys og lygte i Windows Store på Ativ Tab efter de mest efterspurgte apps, og det er altså ikke så imponerende…

Selvfølgelig, vil Microsofts pr-afdeling nok indvende, når de læser denne test, understøttes både Twitter, Facebook og LinkedIn af Windows RT’s egne, sociale apps, og det er også korrekt, at man med Windows RT får nogle muligheder med i købet, som man ikke finder hos konkurrenterne iOS og Android. Her tænker vi primært på integration med Xbox Live samt en komplet Office-pakke – Office Home & Student 2013 RT – men det ændrer bare ikke på, at man som bruger føler sig bundet på hænder og fødder af det latterligt ringe udvalg af apps til Windows RT, og selvom det i skrivende stund efterhånden er et lille halvt års tid siden, at Windows RT blev lanceret, synes der ikke at være kommet mange flere apps til.

Er ikke klar, når den er klar
Som om det ikke var nok, så er brugeroplevelsen med Windows RT heller ikke særlig god. Før man for alvor kan komme i gang med Samsung Ativ Tab, skal den sættes op, og det involverer at få den på nettet, hvorefter den bruger 5-10 minutter på at installere apps og ”gøre sig klar”. Men når den så er ”klar”, så er den det bare ikke alligevel. Det første der sker, når vi går ind i Windows Store, er, at vi får en meddelelse om, at 19 af de præ-installerede apps skal opdateres! Og i mange tilfælde er det tilmed opdateringer, som er nødvendige for at app’en overhovedet kan køre. Det er bare ikke godt nok, Microsoft!

Samsung-ATIV-Tab-Product-Image-3

God lyd, lang batteritid
Microsofts svigt, når det gælder platformen, er dette produkts største problem, for ellers er Samsung Ativ Tab et gedigent produkt, som ikke gør noget stort væsen af sig, men som heller ikke falder igennem på ret mange punkter.

Ros skal Samsung have for at placere to eksterne højttalere på hver sin side af skærmen, så det faktisk bliver en god oplevelse af se film på tablet-computeren – også uden hovedtelefoner – og i det hele taget er lyden på Ativ Tab mere end godkendt, uanset om man ser film med de eksterne højttalere eller hører musik med et par hovedtelefoner af god kvalitet.

Ydelsen er også i orden. Vi oplever ingen lags, når vi navigerer rundt mellem programmerne, og browseren scorer da også en god karakter i browsermark 2.0 (1978 mod iPad minis 2051), ligesom batteritiden ligefrem er imponerende god. Der sidder også et 8200 mAH batteri i Ativ Tab, så her har Samsung ikke sparet. Selve kabinettet er bygget af plastic, men tablet-computeren føles robust og solid.

Samsung_ATIV_Tab_Product_Image_9 (1)

Ligesom Galaxy på godt og ondt
På mange måder er Ativ Tab en Windows-pendant til Samsungs to Android-baserede 10.1” tablet-computere, Galaxy Tab 2 10.1 og Galaxy Note 10.1, som den for eksempel også har TFT-skærmen til fælles med. Men ligheden strækker sig desværre også til kameraet, som ikke er noget at skrive hvem om på de to Android-modeller, og som om muligt er endnu værre på Ativ Tab.

Problemet er, at man simpelthen ikke kan fokusere med kameraet. Der er hverken en dedikeret kamera-knap på tablet-computeren ej heller en software-knap i kamera-app’en, så i stedet tager man sit billede blot ved at røre ved skærmen. Men hvordan man så skal fokusere, må forblive en gåde, hvorfor de fleste billeder bliver uskarpe og slørede.

Både iPad mini og Samsung Ativ Tab er udstyret med et 5 MP kamera, men at der er forskel på billedkvaliteten, kan man ikke være i tvivl om. Dette billede taget med Ativ Tab.
Både iPad mini og Samsung Ativ Tab er udstyret med et 5 MP kamera, men at der er forskel på billedkvaliteten, kan man ikke være i tvivl om. Dette billede taget med Ativ Tab.
Både iPad mini og Samsung Ativ Tab er udstyret med et 5 MP kamera, men at der er forskel på billedkvaliteten, kan man ikke være i tvivl om. Dette billede taget med iPad mini.
Både iPad mini og Samsung Ativ Tab er udstyret med et 5 MP kamera, men at der er forskel på billedkvaliteten, kan man ikke være i tvivl om. Dette billede taget med iPad mini.

Hvis Samsung Ativ Tab så bare kostede det samme som Galaxy Tab 2 10.1, nemlig i omegnen af 3.000 kroner, så kunne man måske leve med et dårligt kamera – ja måske endda med Windows RT! – men kendsgerningen er, at Samsung Ativ Tab koster 1.000 kroner MERE end selv Galaxy Note 10.1 (i WiFi-versionen med 32 GB hukommelse, hvilket gør den direkte sammenlignelig med Ativ Tab), og det gør Samsung Ativ Tab til et decideret dårligt køb!

Konklusion
Hvis du vil købe Samsung Ativ Tab, så skal du skynde dig, for faktisk er Samsung enige med os i, at Windows RT er en katastrofe, og derfor stoppes salget af Samsung Ativ Tab inden længe i hele Europa, ligesom det allerede er sket i USA. Men, tro os, du vil ikke købe Ativ Tab, for med Windows RT er du bundet på hænder og fødder af det ringe udvalg af apps, og under alle omstændigheder koster Ativ 2.000 kroner mere end det Android-baserede Samsung-produkt, Galaxy Tab 2 10.1, som kommer tættest på Ativ Tab, når det gælder kvalitet og ydelse.

Home mener

Lang batteritid God lydkvalitet Windows RT mangler apps Ret dårligt kamera

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Xiaomi har lyttet til kritikken

Google udfordrer Apple og Samsung på tid

Endelig et hurtigere Apple Watch

Huawei Watch GT 4: Smart-uret der forener stil og funktionalitet

Denne foldbare mobil er OnePlus’ svendestykke

Det bedste iPhone-valg

Grøn mobil for de fingernemme

Pixel Pro fortsætter med at imponere

Vildere tablet får du ikke

Lille og lynhurtig, men designet trænger til en opdatering

Til dig med Samsung-mobil

Farvel Lightning-stik!

Scroll to Top