Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

TEST Samsung ATIV Tab

Operativsystemet er problemet

Samsung Ativ Tab er en ganske fornuftig tablet-computer, men på grund af Windows RT bør du ikke købe den.
Lyd & Billede mener
Lang batteritid God lydkvalitet
Windows RT mangler apps Ret dårligt kamera
Specifikationer
 • Operativsystem: Windows RT
 • Skærm: 10,1″ TFT, 1366 x 768 HD
 • Processor: 1,5 GHz dual-core Snapdragon
 • Hukommelse: 2 GB ram
 • Lager: 32 GB + microSD (op til 64 GB)
 • Kamera: 5 MP (bag), 1,9 MP (front)
 • Trådløst: 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC
 • Tilslutning: Micro USB 2.0, HDMI
 • Mål: 265,8 x 168,1 x 8,9 mm
 • Vægt: 570 g
 • Batteri: 8.200 mAh

Samsungs bud på en tablet-computer baseret på Windows RT er hverken specielt meget bedre eller specielt meget dårligere end de konkurrenter – ASUS Vivo Tab RT og Microsoft Surface RT – vi allerede har testet. Men selvom der selvfølgelig er forskel på produkterne, og dem kommer vi tilbage til, så har de én ting til fælles, og det er operativsystemet Windows RT.

New-Samsung-Ativ-Tab-Wallpaper

Kort fortalt er RT tablet-udgaven af Windows 8, og i praksis vil det sige, at RT er en skrabet version af det komplette operativsystem. Det ser ud og opfører sig på samme måde, men kan kun køre på maskiner med ARM-processor og understøtter ikke x86-baserede desktop-programmer – hvilket beklageligvis vil sige langt størsteparten af den software, som findes til Windows-platformen. Og fordi Microsoft åbenbart ikke har gjort det store ud af at skaffe opbakning til RT-systemet blandt software-og indholdsleverandører, findes der alt for få apps i onlinebutikken under Windows RT. I flæng kan vi nævne, at vi savner apps som Dropbox, IMDB, Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube, TED, Google Earth og så videre. Listen over populære apps, som IKKE findes til Windows RT, er alenlang, og det er lige før, det er nemmere at nævne de få, som rent faktisk findes. Vi fandt Evernote, Kindle, Netflix og Skype og så ikke så meget andet, da vi ledte med lys og lygte i Windows Store på Ativ Tab efter de mest efterspurgte apps, og det er altså ikke så imponerende…

Selvfølgelig, vil Microsofts pr-afdeling nok indvende, når de læser denne test, understøttes både Twitter, Facebook og LinkedIn af Windows RT’s egne, sociale apps, og det er også korrekt, at man med Windows RT får nogle muligheder med i købet, som man ikke finder hos konkurrenterne iOS og Android. Her tænker vi primært på integration med Xbox Live samt en komplet Office-pakke – Office Home & Student 2013 RT – men det ændrer bare ikke på, at man som bruger føler sig bundet på hænder og fødder af det latterligt ringe udvalg af apps til Windows RT, og selvom det i skrivende stund efterhånden er et lille halvt års tid siden, at Windows RT blev lanceret, synes der ikke at være kommet mange flere apps til.

Er ikke klar, når den er klar
Som om det ikke var nok, så er brugeroplevelsen med Windows RT heller ikke særlig god. Før man for alvor kan komme i gang med Samsung Ativ Tab, skal den sættes op, og det involverer at få den på nettet, hvorefter den bruger 5-10 minutter på at installere apps og ”gøre sig klar”. Men når den så er ”klar”, så er den det bare ikke alligevel. Det første der sker, når vi går ind i Windows Store, er, at vi får en meddelelse om, at 19 af de præ-installerede apps skal opdateres! Og i mange tilfælde er det tilmed opdateringer, som er nødvendige for at app’en overhovedet kan køre. Det er bare ikke godt nok, Microsoft!

Annonce

Samsung-ATIV-Tab-Product-Image-3

God lyd, lang batteritid
Microsofts svigt, når det gælder platformen, er dette produkts største problem, for ellers er Samsung Ativ Tab et gedigent produkt, som ikke gør noget stort væsen af sig, men som heller ikke falder igennem på ret mange punkter.

Ros skal Samsung have for at placere to eksterne højttalere på hver sin side af skærmen, så det faktisk bliver en god oplevelse af se film på tablet-computeren – også uden hovedtelefoner – og i det hele taget er lyden på Ativ Tab mere end godkendt, uanset om man ser film med de eksterne højttalere eller hører musik med et par hovedtelefoner af god kvalitet.

Ydelsen er også i orden. Vi oplever ingen lags, når vi navigerer rundt mellem programmerne, og browseren scorer da også en god karakter i browsermark 2.0 (1978 mod iPad minis 2051), ligesom batteritiden ligefrem er imponerende god. Der sidder også et 8200 mAH batteri i Ativ Tab, så her har Samsung ikke sparet. Selve kabinettet er bygget af plastic, men tablet-computeren føles robust og solid.

Samsung_ATIV_Tab_Product_Image_9 (1)

Annonce

Ligesom Galaxy på godt og ondt
På mange måder er Ativ Tab en Windows-pendant til Samsungs to Android-baserede 10.1” tablet-computere, Galaxy Tab 2 10.1 og Galaxy Note 10.1, som den for eksempel også har TFT-skærmen til fælles med. Men ligheden strækker sig desværre også til kameraet, som ikke er noget at skrive hvem om på de to Android-modeller, og som om muligt er endnu værre på Ativ Tab.

Problemet er, at man simpelthen ikke kan fokusere med kameraet. Der er hverken en dedikeret kamera-knap på tablet-computeren ej heller en software-knap i kamera-app’en, så i stedet tager man sit billede blot ved at røre ved skærmen. Men hvordan man så skal fokusere, må forblive en gåde, hvorfor de fleste billeder bliver uskarpe og slørede.

Både iPad mini og Samsung Ativ Tab er udstyret med et 5 MP kamera, men at der er forskel på billedkvaliteten, kan man ikke være i tvivl om. Dette billede taget med Ativ Tab.

Både iPad mini og Samsung Ativ Tab er udstyret med et 5 MP kamera, men at der er forskel på billedkvaliteten, kan man ikke være i tvivl om. Dette billede taget med Ativ Tab.

Både iPad mini og Samsung Ativ Tab er udstyret med et 5 MP kamera, men at der er forskel på billedkvaliteten, kan man ikke være i tvivl om. Dette billede taget med iPad mini.

Både iPad mini og Samsung Ativ Tab er udstyret med et 5 MP kamera, men at der er forskel på billedkvaliteten, kan man ikke være i tvivl om. Dette billede taget med iPad mini.

Hvis Samsung Ativ Tab så bare kostede det samme som Galaxy Tab 2 10.1, nemlig i omegnen af 3.000 kroner, så kunne man måske leve med et dårligt kamera – ja måske endda med Windows RT! – men kendsgerningen er, at Samsung Ativ Tab koster 1.000 kroner MERE end selv Galaxy Note 10.1 (i WiFi-versionen med 32 GB hukommelse, hvilket gør den direkte sammenlignelig med Ativ Tab), og det gør Samsung Ativ Tab til et decideret dårligt køb!

Annonce

Konklusion
Hvis du vil købe Samsung Ativ Tab, så skal du skynde dig, for faktisk er Samsung enige med os i, at Windows RT er en katastrofe, og derfor stoppes salget af Samsung Ativ Tab inden længe i hele Europa, ligesom det allerede er sket i USA. Men, tro os, du vil ikke købe Ativ Tab, for med Windows RT er du bundet på hænder og fødder af det ringe udvalg af apps, og under alle omstændigheder koster Ativ 2.000 kroner mere end det Android-baserede Samsung-produkt, Galaxy Tab 2 10.1, som kommer tættest på Ativ Tab, når det gælder kvalitet og ydelse.

Fuld adgang til Lyd & Billede for 39 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 3 uger.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
forfatter

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

4 Comments

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.