Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

MSI GT72S 6QE Dominator Pro G

Den hurtigste knallert på molen

I kampen om at have netpartyets hurtigste hardware har MSI taget føringen. Faktisk er GT72S den hurtigste computer, vi har testet.
Lyd & Billede mener
En af de kraftigste og hurtigste bærbare til storspillere lige nu. Indmaden – også grafikkortet – kan opgraderes, hvilket gør det til en langsigtet investering.
Maskinen er bærbar, men fylder godt i bagagen og er for tyk til at være behagelig at arbejde ved. Men den er heller ikke lavet til regneark!
Specifikationer
  • Processor: 2,7 GHz Intel Core i7-6820HK quad-core
  • Styresystem: Windows 10
  • Skærm: 17,3" FDH, 1920 x 1080
  • Hukommelse: 16 GB DDR4
  • Lager: 256 GB SSD + 1 TB harddisk
  • Grafik: Nvidia GeForce GTX980M med 4 GB DDR5
  • Mål og vægt: 42,8 x 4,8 x 29,4 cm / 3,8 kg
  • Andet: Integreret webcam, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, Gigabit Ethernet, 1 x USB-C, 6 x USB 3.0, 1 x Mini DisplayPort, HDMI, digital lyd ud, mikrofon, lyd ind/ud, kortlæser

 

Bærbare computere er praktiske at have med sig, og man har alting på ét sted. Til gengæld har de normalt noget mindre ydeevne end en stationær til samme pris, og opgraderingsmulighederne begrænser sig til at skifte harddisken eller sætte mere ram i.

De begrænsninger gælder ikke MSI GT72S Dominator Pro G, der har langt større ydeevne end de allerfleste skrivebordscomputere, især når det gælder 3D-grafik. Opgradering er også muligt ifølge MSI.

Bag en luge i bunden af maskinen er der adgang til elektronikken, og man kan udskifte ikke alene ram (der er plads til maksimalt 64 gigabyte), harddisk og SSD (plads til fire styk), men også det trådløse netkort og grafikkortet! Det sidste er det vigtigste, da generationerne inden for grafikprocessorer skifter lynhurtigt.

Muligheden for opgradering giver håb om længere produktlevetid i en verden, hvor vejen fra high-end til storskrald er kort og ublid. Om løfterne indfries, afhænger dog i sidste ende af, hvor længe MSI kan og vil levere opgraderingsmoduler med nye grafikprocessorer, der passer i maskinarkitekturen.

GT72S er ikke nogen lille computer. Med 43 cm i bredden og knap 5 cm i tykkelsen passer den ikke ned i ret mange tasker. Og med en vægt på næsten 4 kg er man aldrig i tvivl om, hvorvidt man har husket at tage computeren med.

Annonce
(Foto: Producent)

(Foto: Producent)

Vær klar til at blive nedkæmpet

Det store, kantede kabinet er holdt i matsort aluminium. Det ville se dystert ud, hvis ikke det var for det farveorgie af lys, som flertallet af gaming-laptops er udstyret med. Fra et program kan man indstille belysningen i tastatur og kanter i pulserende RGB-farver. Alt sammen med det formål at imponere rakket. I spilcomputernes univers gælder det nemlig om til enhver tid at vise, at man er stærkest.

En modelbetegnelse som Dominator Pro G lader således ingen tvivl om, at vi her har med hardware i herskerklassen at gøre, og at ejeren sandsynligvis vil flå sine modstanderes indvolde ud og fodre sin undulat med dem. Altså virtuelt.

Ligesom vi har set på tidligere modeller, er tastaturet leveret af danske Steel Series og højttalerne af Dynaudio. Begge dele borger for kvaliteten og holdbarheden.

(Foto: Producent)

(Foto: Producent)

Annonce

At dømme ud fra antallet af skilte på tastaturet er der ikke sparet på noget for at give ekstra hastighed. Processoren er naturligvis en i7 af nyeste generation, og GeForce 980M-grafikkortet er hentet fra øverste hylde hos Nvidia. Der er 16 gigabyte DDR4-ram og 4 gigabyte DDR5-grafikhukommelse.

En enkelt harddisk er ikke nok til at sikre monsterydelse, så der er både en 256 gigabyte SSD direkte på PCIe-bussen og en 1 terabyte fysisk harddisk. Og hvis det ikke er nok, er der plads til hele fire SSD-diske i RAID4-konfiguration i maskinen! Også netværkskort og det trådløse netkort er indrettet på at give maksimal hastighed til spil.

Skulle den indbyggede 17 tommers Full HD-skærm ikke være nok, kan man tilslutte to ekstra skærme, så man kan se mere af slagmarken.

(Foto: Producent)

(Foto: Producent)

Benchmarks

Det vigtigste ved en maskine som GT27S er 3D-grafikken, og den er mere end i orden. I 3DMark 11 opnåede den en score på 11.405. Det er det højeste, vi til dato har målt, og en lille smule over den monstrøse ASUS G751, der anvender samme grafikkort. I 3DMark 15 og 3DMark Vantage blev scoren henholdsvis 8.367 og 25.514.

Annonce

Multiplatformstesten Geekbench tester processorens ydelse. Også her blev resultatet flot: 3.841 i single-core og 14.816 i multi-core. Igen ny rekord. Browsermark-testen gav et resultat på 7.662, hvilket er hurtigere end 99 procent af verdens computere.

MSI praler af superhurtig diskhastighed, og det holder. Målt med HD Tach opnår SSD’en en overførselshastighed på 2,6 gigabyte i sekundet, og den tangerer i korte stød 4 gigabyte i sekundet. Den fysiske disk må dog nøjes med gennemsnitligt 120 megabyte i sekundet.

Batteritiden er ikke spilcomputeres stærke side, men med testværktøjet Peacekeeper klarede GT72S faktisk to timer og tre minutter med alle sparefunktioner slået fra, før batteriet gav op. Det er pænt, men hvis der lukkes op for de tunge 3D-spil, bliver funktionstiden mere end halveret.

Det koster noget at være med i computernes superklasse. For de samme penge kan du købe en iMac 27″ eller en ASUS Zen AiO, der også er testet i dette nummer. Begge byder på store, lækre skærme og bedre ergonomi (ASUS Zen har endda touch-skærm), men de har ikke halvt så mange kræfter, når det gælder 3D-grafik. Og de kan definitivt ikke tages med i rygsækken til et LAN-party.

Geekbench 3: 13.130 (multi-core), 3.783 (single-core)
Browsermark: 7.662
3DMark 11: 11.405
Cinebench R15: 74,50 fps
Futuremark Peacekeeper: 2:03 timer
(Foto: Producent)

(Foto: Producent)

Annonce

 

Konklusion

Hvis du har behov for en superstærk computer, som du kan tage med i tasken, og hvis du har pengene til at betale for det privilegium, så er MSI’s GT72S det stærkeste bud til prisen, hvad enten opgaven er 3D-spil i topklasse eller tung videoredigering.

Der er folk, der lever af 3D-spil, og langt flere, der lever og ånder for dem. For begge grupper er det et nødvendigt værktøj. Prisen på maskinen skal derfor ses i samme lys som anskaffelsen af kostbare racercykler. Og udsigten til at kunne opgradere, i takt med at der kommer ny teknologi, gør nærmest investeringen rimelig.

forfatter

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.