HP Omen 15

Et varsel fra HP

HP har set tegn i sol og måne, og de er kommet frem til, at gaming er en del af deres fremtid.
Lyd & Billede mener
Nydelig maskine til både spil og civil brug. Lækker 4K-skærm.
Grafikprocessor og processor er forrige generation. Prisen er i den tunge ende i forhold til lignende maskiner.
Specifikationer

HP Omen 15-ax009no
Processor: 2,6 GHz Intel Core i7-6700HQ (quad-core, 8 tråde)
Skærm: 15,6” UHD (3.840 x 2.160 pixels) IPS
Hukommelse: 16 GB
Grafik: Nvidia GeForce GTX 965M m. 4 GB RAM
Styresystem: Windows 10
Harddisk 512 GB SSD
Mål og vægt: 38,5 x 2,5 x 25,3 cm (BxHxD), 2,1 kg.
B&O-tunet lyd, Wi-Fi 802n, Bluetooth 4.4.2, 2 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, HDMI, hovedtelefonudgang/mikrofonindgang, SD-kortlæser.

 

Benchmarks:
GeekBench 3: 12.596 (multi), 3.308 (single)
Basemark 3.0: 312,59
3DMark 15: 5.185
3DMark 11: P8.033
CineBench R15: 87,68 fps
HD Tach: 851 MB/s
Futuremark Peacekeeper: 2 t. 54 min.

forfatter

Imens markedet for traditionelle pc’er generelt er faldende, sælger computere til spil bedre end nogensinde. Det har fået (undskyld!) nye spillere på banen, som vil tage kampen op med Asus, Alienware, Razer og MSi. Acer har gennem det seneste års tid opbygget deres Predator-serie af spillemaskiner, og nu har også HP annonceret en serie af spillecomputere, kaldet Omen.

Omen 15 er med sine 15 tommers skærmformat den fysisk mindste maskine i serien. Der findes også en 17-tommers udgave, samt en stationær maskine med væskekøling og GeForce GTX1080-kort. Under motorhjælmen på Omen 15 finder man dog kun et GeForce GTX 965M-kort med 4 GB grafikhukommelse. Processoren er en Intel Core i7-6700HQ med 16 GB RAM. Harddisken er en 512 GB SSD – altså en “disk” uden bevægelige dele, bygget af hukommelseskredse.

 

Transportvenlig
Omen 15 er blandt gaming-pc’er en letvægtsmodel på blot 2,5 cm i tykkelsen og godt to kilos kampvægt. Det gør den let at have med til LAN-parties eller til hverdagsbrug på arbejdet eller til studier, men det sætter sine begrænsninger på ydeevnen. Det vender vi tilbage til.

Kabinettet er i matsort plast med en denim-lignende struktur. Alt er, gaming-traditionen tro, holdt i sort, bortset fra det metallic-røde tegn (”Omen” betyder ”varsel” eller ”tegn”) på låget. Tasterne har røde kanter, og rød tekst, der lyser op, når maskinen er tændt. Det ser sejt ud uden at være tilnærmelsesvis så blæret som de RGB-farveorgier, man ser på konkurrenternes maskiner. Alt i alt er Omen 15 en forholdsvis ”civil” og ganske nobel maskine at se til. Men ikke tilnærmelsesvis så lækker som samme producents Spectre x360, der udløser et gys af misundelse, når man tager den frem.

Der er det, der skal være af porte – og kun det: Tre USB-porte, HDMI-udgang, SD-kortlæser, samt Ethernet-port og en enkelt 3,5 mm minijackbøsning til højttaler/mikrofon.

 

Annonce

For skarp skærm til spil
Hvor de fleste gaming-computere har gammeldags Full HD-opløsning (1.920 x 1.080 pixels), har HP Omen 15 knivskarp 4K-opløsning (3.840 x 2.160 pixels). Det ser lækkert ud til video- og billedredigering, men er ikke nogen fordel til spil. Her tæller framerate nemlig mere end superhøj opløsning, og de fire gange så mange billedpunkter trækker tænder ud på grafikprocessoren. Nogle spil, f.eks. Civilzation IV, bliver desuden næsten ulæselige, når beskeder og dialogbokse på grund af opløsningen skrives med mikroskopisk myreskrift på skærmen.

HP Omen 15 er prydet af Bang & Olufsens navnetræk, og lyden er for en slank bærbar i den pæne ende. Det er dog ikke B&O-højttalere, der er at finde i kabinettet, men lyden på den færdige maskine er tunet af B&O. Det er i øvrigt helt normal praksis for bærbare med kendte navne.

Kabinettet er i matsort plast med en denim-lignende struktur. Foto: HP
Kabinettet er i matsort plast med en denim-lignende struktur. Foto: HP

Benchmarks
Det var med spænding, jeg lagde HP’s første udspil på en rendyrket spillemaskine på testbænken. Men også med en god portion skepsis, eftersom grafikprocessoren, GeForce GTX965M tilhører den forrige generation, hvor den ikke engang er topmodellen.

3D Mark 15-testen ender med et resultat på 5.185, imens den lidt lettere 3D Mark 11-test ender på 8.033. Det er udmærket, uden at være imponerende, og kan bedst sammenlignes med Asus Strix GL502V, der også er en letvægtsmodel. Asus’en er dog lidt hurtigere til samme pris.

GeekBench 3-testen, der måler processorydelsen, ender med henholdsvis 3.308 i single-core og 12.596 i multicore. Det er fuldt ud på højde med de bedste maskiner med 6. generations Core i7-processorer.

Som det efterhånden er standard på spille-pc’er, er harddisken en SSD, hvilket sætter fart på opstart og indlæsning af programmer. En dataoverførselshastighed på 851 MB/s er rigtig pænt uden på nogen måde at være rekord.

Batteritiden er ikke gaming-pc’ers livret. I batteritesten Peacekeeper kørte Omen 15 i 2 timer og 54 minutter, før batteriet var tomt. Den klarer sig givetvis længere ved almindeligt kontorarbejde – og endnu kortere med krævende 3D-spil.

Et er benchmarks, noget andet er dagligdags praksis. HP Omen 15 er en letvægtscomputer, og som sådan en den næppe tænkt til de tungeste spillere. Den klarer de fleste af dagens spil med en grafikkvalitet, der er fuldt ud acceptabel og uden lagging. Spiller du alene, er der ingen problemer, og den klarer også et raskt online-spil med rimelige overlevelseschancer. Så længe du ikke skruer alting op på maksimum, for så falder frameraten. Hvis du netop nu går og venter på udgivelsen af Crysis 4, der givetvis vil sætte ny rekord for processorkrævende spilgrafik, er dette til gengæld ikke maskinen for dig.

Annonce

 

Konklusion
Der er som sådan ikke noget galt med HP Omen 15, men da den blev sendt på markedet umiddelbart før lanceringen af Nvidias GeForce GTX10xx-serie og 7. generation af Intels Core-processorer, er den teknisk set forældet allerede ved ankomsten. Omen 15 har derfor kun sin lave vægt og den ellers glimrende 4K-skærm at leve højt på. Det er en situation, som HP selv er klar over, og der er nye og opdaterede modeller på vej inden for få måneder, lover HP, men i mellemtiden vil kun en nedjustering af prisen kunne hjælpe på forholdet. I praksis kan maskinen da også allerede findes på nettet noget billigere. Skulle jeg købe en bærbar computer fra HP netop nu, ville jeg vælge den fotomodellækre og noget billigere Spectre x360, der dog retfærdigvis på ingen måde er en grafik- eller spilcomputer.

Læs alle artikler i én uge for 19 kr

Få adgang alle +artikler samt til hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Allerede abonnent?
Har du dette produkt?
Giv din karakter.
0 / 6

Your page rank:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Læs også: