Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

ASUS Zenbook UX305

Mere netbook end ultrabook

ASUS plus Intel Core M er ikke noget lykkeligt ægteskab.
Lyd & Billede mener
Lang batteritid kombineret med ultraslankt og ultralet design. Alligevel er maskinen robust bygget i aluminium og har sågar en fordelagtig pris.
Ydelsen er på niveau med en tablet, og den høje skærmopløsning til trods er billedkvaliteten langtfra optimal. Det er med vilje, at skærmen er mat, og det er okay, men den er også lyssvag og en kende uskarp. Og Windows 8 uden touch-skærm bliver man ikke lykkelig af.
Specifikationer
 • ASUS Zenbook UX305FA-FB003H

 • Windows 8.1 64 bit
 • 1 GHz Intel Core M-5Y10 processor
 • 8 GB ram / 256 GB SSD
 • 13,3" IPS Matt QHD+, 3200 x 1800, 276 ppi
 • 3 x USB 3.0, Micro HDMI, SD-kort, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0
 • 324 x 226 x 12,3 mm
 • 1,2 kg
 • 45 Wh 3 Cell litiumpolymer-batteri, op til 10 timers levetid
 • Hvis jeg lige stod og havde 8.000 kroner tilovers og skulle købe en Windows-baseret bærbar computer, så ville jeg ti ud af ti gange vælge en Microsoft Surface Pro 3 frem for ASUS Zenbook UX305. Hvorfor? Fordi Surface Pro 3 giver langt mere rå muskelkraft for pengene end Zenbook UX305. Forklaringen kommer her:

  Intel har lanceret en ny processortype ved navn Core M. En af hovedideerne bag Core M er, at processoren skal bruge mindre strøm og udvikle mindre varme end de Intel Core i-processorer, der ellers har siddet i de fleste bærbare, vi har testet de seneste år – inklusive de sidste mange Zenbook-modeller fra ASUS, senest Zenbook UX301LA.

  Første gang vi stødte på Core M-processoren ude i det fri, var da vi testede Lenovo Yoga 3 Pro, som vi absolut ikke er store fans af. Den yder langt under, hvad forgængeren Yoga 2 Pro kunne præstere, men det værste var næsten, at den led under for meget blæserlarm, hvilket er lidt ironisk, al den stund at Core M-processoren netop skal gøre det muligt at bygge bærbare computere uden blæser. Den side i vejledningen havde Lenovo åbenbart ikke læst, men det har ASUS trods alt.

  Zenbook UX305 kommer altså uden blæser og med mindre batteri end fartdjævlen Zenbook UX301LA, hvorfor den også er slankere og lettere. Med sine 12,3 mm er den formentlig den tyndeste bærbare, vi nogensinde har testet, og den kan køre i op til ti timer på en opladning, selv om batteriet kun er halvt så stort som det, der sidder i UX301LA.

  Asus-ZenBook-UX305-2

  Annonce

  Men det har været en dyr slankekur. I hvert fald koster det mere ydelse at lade en Core M-processor drive værket, end vi synes er morsomt. I vores benchmark-test Geekbench 3 scorer Zenbook UX305 blot 1.976 point (single-core) og 3.479 point (multi-core), hvilket er ringere end selv Lenovo Yoga 3 Pro (som opnåede 2.553 og 4.454 point i samme test) og sågar ringere end en iPad Air 2, der i Geekbench 3 scorer henholdsvis 1.812 og 4.477 point.

  De mange tal afslører, hvad almindelig brug af maskinen også viser: Den er fin nok til almindelige opgaver som at surfe på internettet og bruge Office-programmer, men tungere opgaver som billed- eller videoredigering skal man ikke byde den. Og dermed ender Zenbook UX305 med at være sin egen forgængers (Zenbook UX301LA) diametrale modsætning.

  ASUS har altid været dygtige til at få så meget som muligt ud af enhver given konfiguration, og hvad deres maskiner ikke har haft af stil og ynde, har de til fulde kompenseret for med markedets største ydelse. Zenbook UX305, derimod, er let, slank og musestille, men at kalde den en ultrabook er næsten synd. I hvert fald hvis man forbinder ordet med høj ydelse i et slankt ydre. UX305 er tættere på, hvad vi i gamle dage kaldte en netbook. Lav ydelse i et slankt ydre.

  Jo, den Zenbook UX301LA, som vi sammenligner med, koster næsten det dobbelte af UX305, og ASUS skal have ros for at have sendt en slank maskine i aluminium og med QHD+ opløsning på markedet til en så rimelig pris, men til præcis samme pris kan jeg altså købe en Surface Pro 3. Og den byder godt nok ikke på helt samme høje skærmopløsning. Men den er faktisk lettere og tyndere end Zenbook UX305, og så kommer den alligevel med Intel Core i-processor op til Core i7.

  Jeg synes ikke, det er svært at vælge.

  Annonce

  07900061-photo-asus-zenbook-ux305

  forfatter

  (f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

  6 Comments

  Leave a Reply

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  Kontaktinformation

  Publish AS
  Billingstadsletta 19 B
  1396 Billingstad
  © 2020 Publish AS

  Nyhedsbrev

  Tilmeld dig vores nyhedsbrev
  © 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.