TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: ASUS Zenbook UX305

Mere netbook end ultrabook

ASUS plus Intel Core M er ikke noget lykkeligt ægteskab.

Skrevet af / 26/05/2015 - 06:00
ASUS Zenbook UX305
Peter Gotschalk

Hvis jeg lige stod og havde 8.000 kroner tilovers og skulle købe en Windows-baseret bærbar computer, så ville jeg ti ud af ti gange vælge en Microsoft Surface Pro 3 frem for ASUS Zenbook UX305. Hvorfor? Fordi Surface Pro 3 giver langt mere rå muskelkraft for pengene end Zenbook UX305. Forklaringen kommer her:

Intel har lanceret en ny processortype ved navn Core M. En af hovedideerne bag Core M er, at processoren skal bruge mindre strøm og udvikle mindre varme end de Intel Core i-processorer, der ellers har siddet i de fleste bærbare, vi har testet de seneste år – inklusive de sidste mange Zenbook-modeller fra ASUS, senest Zenbook UX301LA.

Første gang vi stødte på Core M-processoren ude i det fri, var da vi testede Lenovo Yoga 3 Pro, som vi absolut ikke er store fans af. Den yder langt under, hvad forgængeren Yoga 2 Pro kunne præstere, men det værste var næsten, at den led under for meget blæserlarm, hvilket er lidt ironisk, al den stund at Core M-processoren netop skal gøre det muligt at bygge bærbare computere uden blæser. Den side i vejledningen havde Lenovo åbenbart ikke læst, men det har ASUS trods alt.

Annonce

Zenbook UX305 kommer altså uden blæser og med mindre batteri end fartdjævlen Zenbook UX301LA, hvorfor den også er slankere og lettere. Med sine 12,3 mm er den formentlig den tyndeste bærbare, vi nogensinde har testet, og den kan køre i op til ti timer på en opladning, selv om batteriet kun er halvt så stort som det, der sidder i UX301LA.

Asus-ZenBook-UX305-2

Men det har været en dyr slankekur. I hvert fald koster det mere ydelse at lade en Core M-processor drive værket, end vi synes er morsomt. I vores benchmark-test Geekbench 3 scorer Zenbook UX305 blot 1.976 point (single-core) og 3.479 point (multi-core), hvilket er ringere end selv Lenovo Yoga 3 Pro (som opnåede 2.553 og 4.454 point i samme test) og sågar ringere end en iPad Air 2, der i Geekbench 3 scorer henholdsvis 1.812 og 4.477 point.

De mange tal afslører, hvad almindelig brug af maskinen også viser: Den er fin nok til almindelige opgaver som at surfe på internettet og bruge Office-programmer, men tungere opgaver som billed- eller videoredigering skal man ikke byde den. Og dermed ender Zenbook UX305 med at være sin egen forgængers (Zenbook UX301LA) diametrale modsætning.

ASUS har altid været dygtige til at få så meget som muligt ud af enhver given konfiguration, og hvad deres maskiner ikke har haft af stil og ynde, har de til fulde kompenseret for med markedets største ydelse. Zenbook UX305, derimod, er let, slank og musestille, men at kalde den en ultrabook er næsten synd. I hvert fald hvis man forbinder ordet med høj ydelse i et slankt ydre. UX305 er tættere på, hvad vi i gamle dage kaldte en netbook. Lav ydelse i et slankt ydre.

Jo, den Zenbook UX301LA, som vi sammenligner med, koster næsten det dobbelte af UX305, og ASUS skal have ros for at have sendt en slank maskine i aluminium og med QHD+ opløsning på markedet til en så rimelig pris, men til præcis samme pris kan jeg altså købe en Surface Pro 3. Og den byder godt nok ikke på helt samme høje skærmopløsning. Men den er faktisk lettere og tyndere end Zenbook UX305, og så kommer den alligevel med Intel Core i-processor op til Core i7.

Jeg synes ikke, det er svært at vælge.

07900061-photo-asus-zenbook-ux305

Home mener

Lang batteritid kombineret med ultraslankt og ultralet design. Alligevel er maskinen robust bygget i aluminium og har sågar en fordelagtig pris. Ydelsen er på niveau med en tablet, og den høje skærmopløsning til trods er billedkvaliteten langtfra optimal. Det er med vilje, at skærmen er mat, og det er okay, men den er også lyssvag og en kende uskarp. Og Windows 8 uden touch-skærm bliver man ikke lykkelig af.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Nyhed

LB+ Total uge

Fuld adgang til alt indhold i en uge

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i en måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

25,- / for 1 uge
49,- / for 30 dage
93.25,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Moderne CPU - gammeldags skærm

Tæt på perfekt begynder-PC

Er PC’en blevet klogere?

Fin computer – sløv skærm

Fire headsets til dit nye kontorliv

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskærms-PC

MacBook Air er blevet lidt hurtigere men også dyrere

Vil du have ekstra skærm med din menu?

Køb en – betal for tre

To-i-en-PC med det hele

For syv.. den er hurtig!

Scroll to Top