At levere den bedste og hurtigste computer til spillere er en kamp om ære og prestige. Og der er aldrig våbenhvile. I Lyd & Billede #01 2016 kunne vi kåre MSI GT72S Dominator Pro G til at være den hurtigste computer, vi nogensinde har testet. Men konkurrenterne står i kø for at MSI rangen stridig.
ROG G752 er det nyeste skud på stammen fra ASUS’ ROG-serie (Republic of Gamers). Den er en direkte efterfølger til ROG G751, som vi testede for et års tid siden.
Ligesom forgængeren virker G752 visuelt mindre, end den i virkeligheden er. Skærmen på 17,3 tommer er ikke hængslet langs bagkanten af kabinettet, men nogle centimeter længere inde. Det giver plads til de knaldrøde udgangsmundinger til blæserne og får samtidig kabinettet til at virke kortere. Linjerne er desuden slankere end på G751, og ergonomien lidt bedre, da man ikke skal løfte hænderne helt så højt over bordet for at skrive på tastaturet.
Kabinettet er for en gangs skyld ikke kulsort, men med titangrå metal-finish på ydersiden. På indersiden er det dækket af et sort, fløjlsmat materiale, som giver et behageligt underlag, når man arbejder ved tasterne.
Skærmen er på 17,3 tommer og i Full HD-opløsning (1920 x 1080 pixel). Det er ikke højere end almindelige bærbare med samme skærmstørrelse, men fuldt tilstrækkeligt. Faktisk kan højere opløsning direkte være en ulempe på spilcomputere. Dels kræver flere pixels mere regnekraft i grafikkortet, og dels er ikke alle spil gearet til at håndtere 4K-opløsning. Det oplevede vi f.eks. på Acer Aspire V Nitro.
Under motorhjelmen ligner G752 typiske spilcomputere anno 2016 (og i øvrigt også sin forgænger): En Intel i7-processor på 2,6 GHz, som nu er opgraderet til Skylake-arkitekturen. Der er 16 gigabyte ram om bord og to diskdrev: Et 256 gigabyte SSD (Solid State Drive) til hurtig opstart og en 1 terabyte konventionel harddisk til store programmer.
Grafikkortet, der er den afgørende komponent i en spilcomputer, er (selvfølgelig) Nvidia GeForce GTX 980M. Det er det stærkeste kort i øjeblikket og er derfor standardudstyr i tunge gaming-laptops.
Computerspillere sidder måske ubevægelige ved skærmen i lang tid, men når de går ud, får de til gengæld ekstra motion ved at bære rundt på godt fire kg bærbar. Plus en solid mursten af en strømforsyning!
En gamer-bærbar med processor- og især grafikmuskler til 3D-spil samt et kølesystem til at slippe af med flere hundrede watts spil(d)varme bliver uundgåeligt både stor og tung. En måde at gøre selve computeren lettere på er at anbringe grafikprocessoren i en separat boks, som man kan efterlade derhjemme, når computeren bruges til mere dagligdags opgaver. Den løsning har Razer valgt i deres superlette Razer Blade Stealth.
Benchmarks
Der er ingen tvivl om, at G752 er en hurtig computer udstyret med noget af det bedste hardware, (mange) penge kan købe. Men den er ikke hestehoveder foran konkurrenterne.
I Geekbench 3 processortesten scorer den henholdsvis 12.591 i multi-core og 3.237 i single-core. Det er flot, men ikke uovertruffet. Det samme kan siges om 3DMark 15-scoren på 8.124. Det er bedre end de fleste computere på markedet, og du kan spille de fleste 3D-spil med høje indstillinger på grafikken.
I Cinebench-testen, der viser computerens evne til at behandle video, opnår G752 en hastighed på 73,17 fps. Det er i den høje ende af markedet. Til gengæld er det overraskende, at maskinen kun opnår 3.652 i Browsermark-testen. I praksis vil den dog ikke have problemer med at vise selv komplicerede websider.
Man skal være forsigtig med at tage benchmark-tests for at være den absolutte sandhed, og kører man den samme benchmark to gange på samme computer, vil talværdierne være forskellige. Af samme grund gentager vi altid vores målinger flere gange og vælger den bedste værdi. Og vi slår selvfølgelig alle game- og turbo-modes til og lukker alle sparefunktioner. Men det har vi også gjort for G752, og resultatet er stadig tydeligt: Den er hurtig, men der er flere derude, der er bedre.
Den nævnte MSI GT72S ligger 10-20 procent højere i de fleste tests. Det gør ikke ROG G752 til en dårlig computer, men nyere plejer at betyde bedre, og faktisk overgås G752 endda snævert af sin egen forgænger, G751.
Konklusion
ASUS ROG G752 er en lynhurtig og lækker spilcomputer, som de fleste gamere ville være stolte over at hive op af rygsækken til et LAN-party. Den befinder sig ydelsesmæssigt i topklassen af bærbare. Og så ser den tilmed drønflot ud!
Hvis målet er at have den bil, der kommer hurtigst over krydset, er forholdet mere problematisk, da der findes enkelte computere i samme prisklasse, der er en smule hurtigere. Herunder dens egen forgænger, ROG G571, som i øvrigt stadig kan købes – og det til en pris, der ligger nogle tusind kroner under den aktuelle model. Den er så til gengæld endnu tungere og sværere at have med.
Home mener
Lynhurtig hardware, der overgår det meste. Glimrende lyd og behageligt tastatur. For en bærbar i overstørrelse er den faktisk ret elegant. Stor og tung, og koster rigtig mange penge. For de fleste er det her overkill. Og så er den ikke hurtigere end sin forgænger.
Vejl. pris 18999 kr
Specifikationer
- Processor: 2,6 GHz Intel Core i7-6700HQ quad-core
- Skærm: 17,3" 1920 x 1080
- Hukommelse: 16 GB ram
- Harddisk: 256 GB SSD + 1 TB harddisk
- Grafik: Nvidia GeForce GTX980M med 4 GB ram
- Styresystem: Windows 10
- Mål og vægt: 41,6 x 4,9 x 32,2 cm / 4,3 kg
- Super-multi optisk drev, integreret HD-webcam, Wi-Fi 802ac, Bluetooth 4.1, Gigabit Ethernet, 1 x USB-C, 4 x USB 3.0, 1 x Mini DisplayPort, HDMI, digital lyd ud, mikrofon, lyd ind/ud, kortlæser, indbygget subwoofer
Benchmarks
- Geekbench 3: 12.591 (multi-core), 3.237 (single-core)
- Browsermark: 3.652
- 3DMark 15: 8.124
- 3DMark 11: 10.842
- Cinebench R15: 73,17 fps
- Futuremark Peacekeeper: 3:22 timer
Læs videre med LB+
LB+ Total uge
Fuld adgang til alt indhold i en uge
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i en måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer