: Sony FDR-X3000R

For dyrt og for bøvlet

Sony er gode på billedkvalitet, men overkomplicerer med ekstern søger og besværlig navigation.

Lyd & Billede mener

Optisk billedstabilisering er bare bedre end digital, og Sonys kamera skyder nogle utrolig flotte videoer.
I betragtning af prisen er det svært at se, hvorfor man skulle vælge Sony frem for konkurrenterne. De positive sider kan ikke opveje de dårlige.
 • 1080p/60 fps, 1080p/30 fps, 720p/30 fps, 720p/120 fps, 480p/240 fps, 2160p/30 fps, 1080p/120 fps, 720p/240 fps, 1080p/60 fps
 • BSI Exmor R CMOS-sensor
 • Optisk billedstabilisering
 • Zeiss Tessar-objektiv
 • Vandtæt ned til 60 m med medfølgende etui
 • Maks. bithastighed 100 Mbit/s
 • Wi-Fi, NFC, Bluetooth
 • Micro HDMI, microSD
 • Vægt: 114 g
 • Batteri: 1240 mAh
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 4111 kr

Sonys kamera med det mundrette navn FDR-X3000R skiller sig noget ud fra konkurrenterne. I stedet for en lille kasse med en stor farveskærm skærm på bagsiden er Sonys model aflang og har et lille gråtone-display på siden. Der er kælet for det tekniske, men har de glemt brugervenligheden i farten?

En aflang sag
Som sagt er designet på Sony-kameraet noget anderledes i forhold til Garmin og GoPro. Måden, det betjenes på, skiller sig også ud. Der sidder ganske vist fysiske knapper på siden, og der er et indbygget display – som desværre ikke er bagbelyst – men navigationen er simpelthen for bøvlet. Man skal bladre igennem alt for mange punkter for at komme frem til simple funktioner, og det går meget langsomt.

Ekstern søger
Som de eneste har Sony valgt ikke at indbygge nogen søger i deres kamera. I stedet er den opgave udliciteret til en ekstern enhed, som kobles til kameraet via Bluetooth. Ideen er, at du herved altid kan se, hvad kameraet optager, samt let starte og stoppe optagelser. Søgeren har du så monteret på f.eks. din arm eller direkte på cykelstyret.

Umiddelbart en god idé, men jeg synes ikke, det fungerer godt i praksis. Den eksterne skærm er ikke touch-følsom, og knapperne på siden er træge at trykke på. At man altid skal holde to enheder med strøm, er ligeledes et kritikpunkt. Vi skal heller ikke glemme, at Bluetooth sluger strøm.

Optisk billedstabilisering
Et punkt, hvor Sony dog hiver point hjem, er for deres optiske billedstabilisering. Hvor de to andre klarer denne del digitalt, hvilket skærer en del af billedet væk, har Sony bygget det direkte ind i sensoren. Det kan ses på billedkvaliteten, og det er fedt, at man dermed også kan bruge billedstabiliseringen, når man optager i 4K, hvilket ikke er muligt på de to andre.

Hvad den rå billedkvalitet angår, er japanerne også godt med. Billederne er utrolig flotte og detaljerede, og virker knap så overstyrede i farverne som på f.eks. GoPro. Med alle tre kan det dog tilrådes at lege lidt med farveprofilerne og evt. efterjustere i redigeringsfasen.

Da det er små kameraer, vi har med at gøre, er dårlige lysforhold ofte et problem. Her skiller Sony sig igen positivt ud og klarer umiddelbart mørke scener bedre.

Tam lyd og batteritid
Desværre kan du til gengæld ikke optage ret lang tid af gangen, før du skal lade batteriet op igen. Ca. en time og 20 minutter blev det til, hvilket var i den helt lave ende i forhold til konkurrenterne. Det kan dog justeres ved at slå nogle af de smarte funktioner fra.

Et andet punkt, der bør nævnes, er det medfølgende kamerahus. Med FDR-X3000R monteret heri er lyden ærlig talt alt for hul og indelukket.

Konklusion
Sonys FDR X3000 skiller sig ud på flere fronter. Desværre er det hele ikke positivt. Hvis vi starter med det gode, så er billedkvaliteten på optagelserne utrolig god. Sony har mange års erfaring med kameraer, og det kan ses. Den optiske billedstabilisering er et kæmpe plus, og farverne virker ikke så overstyrede som på de to andre.

Desværre plages kameraet af dårlig batterilevetid, og den eksterne skærm fordyrer og komplicerer unødigt. Helhedsindtrykket ender derfor lidt lunkent.

Nyeste artikler:

Kommenter

Skriv et svar

  Også i denne test:
  Garmin VIRB Ultra 30 - Seriøs udfordrer til GoPro
  Garmin støtter sig klogeligt op ad sine tracking-egenskaber, hvilket giver et nyt perspektiv til genren.
  GoPro Hero5 Black - GoPro holder føringen
  Et kamera fra GoPro har længe været det sikre valg. Det holder de fast i med Hero5 Black!

  Læs også

  Sennheisers støjreducerende PXC 550 har fået nyt liv under danske EPOS. Det fulde navn er EPOS Sennheiser Adapt 660, hvor endnu bedre talelyd er den største forskel.
  Den første helelektriske SUV fra BMW har alt, hvad man behøver – bortset fra én ting.
  Apple Watch Series 6 er måske nok det bedste smart-ur, men Apple Watch SE er det bedste køb.
  Apples egen processor har gjort MacBook Pro til den sejeste 13 tommers bærbare, vi har testet.
  Har du netop slået kløerne i en PlayStation 5 eller en Xbox Series X? Så vil du måske også gerne opgradere din skærm. Vi har testet de bedste TV’er til gaming!
  Den integrerede Linn Majik DSM spiller som en drøm og har rumkorrektion plus alt, hvad man har brug for, indbygget.
  De kompakte JBL L82 Classic giver så meget sjov for pengene, at vi udråber dem til bedst i klassen.
  iPhone 12 Pro Max tørrer gulv med konkurrenterne og har det bedste kamera, vi har set hidtil.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Panasonic Lumix S5

  Vejl.pris 17990 kr Lumix S5 er Panasonics bedste allround-kamera

  Nikon Z5

  Vejl.pris 14690 kr Overkommelig indgangsbillet til full-frame

  Canon EOS R5

  Vejl.pris 36399 kr Først med 8K-video

  OnePlus 8 Pro (kamera)

  Vejl.pris 7000 kr Stærk oprykning af OnePlus kamera
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.