: Tre Actionkameraer

Lys, kamera, ACTION!

Find din indre actionman frem, og fang det hele på film.

Adrenalinen pisker gennem kroppen. Jeg er på vej ned ad Vallée Blanche i Chamonix-Mont-Blanc. Sne og grene fyger gennem luften. Var det nu også kløgtigt at gå off-piste? Skide være med det, det bliver en knaldgod optagelse. Ja, for jeg har selvfølgelig et kamera siddende i panden, der optager hele herligheden, som få minutter senere finder vej til Facebook til stor beundring fra vennerne. Man er vel en blærerøv!

I årevis leverede amerikanske GoPro det foretrukne actionkamera, når skiløbere, skateboardere, surfere og wakeboardere skulle fange deres dødsforagt på video. Der er dog sket meget inden for actionkameraer, siden det første GoPro kom på markedet i 2002, og i dag findes der et bredt udvalg af producenter og dermed også kameraer i forskellige prisklasser og kvaliteter.

Fælles for alle disse er, at de kan monteres lige dér, hvor du har brug for dem, f.eks. på brystet, på hovedet, i forruden af en bil eller på en skistav. Herfra giver de nogle skæve og anderledes optagelser, som både vil pynte i det digitale fotoalbum og fungere som blær over for vennerne. Mulighederne er mange, og det er kun din fantasi, der sætter grænser.

Et actionkamera skal – som navnet antyder – kunne holde til lidt af hvert. Konstruktionen er mere solid, end du ser på almindelige kameraer, og de kan holde til både slag og spark. Vigtigst er dog, at de er skidt- og vandtætte, så du ikke behøver at være bekymret for, at teknikken tager skade, når du er ude og surfe eller stå på ski.

Til dette formål er de fleste kameraer udstyret med et særligt plastichus, der muliggør brug under vand og under ekstreme forhold. De følger som regel med de dyreste kameraer og er ekstraudstyr til de billigste.

(Foto: Producent)

Hos nogle producenter er huset blevet gjort overflødigt, da kameraerne nu er så solidt bygget, at de slet ikke har brug for den ekstra beskyttelse. Det er et stort fremskridt, da det ekstra lag plastic ikke kun gør kameraerne større, men også dækker for mikrofonen og besværliggør betjeningen en smule.

Touch-skærme og stemmekontrol
Ligesom med udviklingen inden for andre produktgenrer har producenterne af actionkameraer måttet forny og genopfinde sig selv flere gange for at fastholde kundernes interesse. For hvorfor skal man købe et nyt actionkamera, når det, man har haft i flere år, stadig fungerer fint og laver glimrende optagelser?

Svaret er ny teknologi og dermed nye muligheder!

Inden for actionkameraer betyder det p.t. ting som stemmestyring, touch-skærm og trådløs forbindelse til din computer og telefon. Nogle af tingene er “nice to have”, mens andre repræsenterer markante forbedringer i den måde, du bruger og betjener dit kamera på.

Når kameraet sidder fastspændt på dit hoved, er det f.eks. ikke altid lige nemt at trykke på de rigtige knapper. Tal i stedet til kameraet og bed det starte optagelsen, inden du suser ned ad pisten. Via Wi-Fi og Bluetooth kan du skabe trådløs forbindelse til din telefon og computer. Mobilen kan agere søger og styre kameraet på afstand. Og de medfølgende apps lader dig overføre og redigere dine optagelser på farten. En hurtig tur i redigeringsrummet og videre til Facebook.

Optag i 4K
Et andet punkt, hvor actionkameraer har rykket sig, er i kraft af den højere opløsning på optagelserne, præcis som vi kender det fra tv og almindelige kameraer. Ligesom med fladskærme gør opløsningen det dog ikke alene, og du skal derfor som forbruger også være opmærksom, på hvor mange billeder du får i sekundet. Det benævnes fps – frames per second.

De nyeste og dyreste actionkameraer, som kan optage i 4K, er begrænset til at optage 30 billeder i sekundet. De billigere og ældre generationer må nøjes med 15. Det giver måske sig selv, men jo flere billeder i sekundet, jo bedre. 30 billeder kan gå an, men 60 er stadig at foretrække. Vil du have helt flydende video, bør du derfor holde fast i 1080p/60 fps lidt endnu, da 4K/60 fps endnu ikke fås i denne formfaktor. Det er dog på vej og ventes at komme på markedet senere i 2017.

Du får hvad du betaler for
Som sagt findes de nyeste teknologiske fremskridt primært i de dyrere kameraer. Du får dog mere end trådløse teknologier, GPS, stemmestyring og lignende ved at betale lidt ekstra. Optikken – som egentlig er det vigtigste i et kamera – bliver bare det bedre, jo længere du bevæger dig op ad prisstigen, og udmønter sig helt konkret i et bedre slutresultat i form af flottere optagelser. Pris og kvalitet hænger langt hen ad vejen sammen.

Af samme årsag har vi valgt at kigge på tre nye actionkameraer i den dyre ende fra henholdsvis GoPro, Sony og Garmin. De repræsenterer noget af det bedste på markedet netop nu og er samtidig udstyret med de nyeste teknologier inden for feltet.

(Foto: Producent)
Sådan testede vi
De tre kameraer er blevet udsat for lidt af hvert. De er blevet monteret i forruden af en bil, har siddet på et cykelstyr og en hjelm samt være monteret på gimbals (gyro-ophæng) og teleskopstænger. Så vidt muligt er optagelserne lavet under ens forudsætninger for at kunne give et retvisende og retfærdigt bedømmelsesgrundlag.Kameraerne kan monteres på alle tænkelige og utænkelige overflader takket være små fæster. De består som regel af et stykke plastic og nogle skruer og fås i en lang række kvaliteter og prisklasser. Kan monteres på både dyr og mennesker.

For dyrt og for bøvlet

Sony er gode på billedkvalitet, men overkomplicerer med ekstern søger og besværlig navigation.

Lyd & Billede mener

Optisk billedstabilisering er bare bedre end digital, og Sonys kamera skyder nogle utrolig flotte videoer.
I betragtning af prisen er det svært at se, hvorfor man skulle vælge Sony frem for konkurrenterne. De positive sider kan ikke opveje de dårlige.
 • 1080p/60 fps, 1080p/30 fps, 720p/30 fps, 720p/120 fps, 480p/240 fps, 2160p/30 fps, 1080p/120 fps, 720p/240 fps, 1080p/60 fps
 • BSI Exmor R CMOS-sensor
 • Optisk billedstabilisering
 • Zeiss Tessar-objektiv
 • Vandtæt ned til 60 m med medfølgende etui
 • Maks. bithastighed 100 Mbit/s
 • Wi-Fi, NFC, Bluetooth
 • Micro HDMI, microSD
 • Vægt: 114 g
 • Batteri: 1240 mAh
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 4111 kr

Sonys kamera med det mundrette navn FDR-X3000R skiller sig noget ud fra konkurrenterne. I stedet for en lille kasse med en stor farveskærm skærm på bagsiden er Sonys model aflang og har et lille gråtone-display på siden. Der er kælet for det tekniske, men har de glemt brugervenligheden i farten?

En aflang sag
Som sagt er designet på Sony-kameraet noget anderledes i forhold til Garmin og GoPro. Måden, det betjenes på, skiller sig også ud. Der sidder ganske vist fysiske knapper på siden, og der er et indbygget display – som desværre ikke er bagbelyst – men navigationen er simpelthen for bøvlet. Man skal bladre igennem alt for mange punkter for at komme frem til simple funktioner, og det går meget langsomt.

Ekstern søger
Som de eneste har Sony valgt ikke at indbygge nogen søger i deres kamera. I stedet er den opgave udliciteret til en ekstern enhed, som kobles til kameraet via Bluetooth. Ideen er, at du herved altid kan se, hvad kameraet optager, samt let starte og stoppe optagelser. Søgeren har du så monteret på f.eks. din arm eller direkte på cykelstyret.

Umiddelbart en god idé, men jeg synes ikke, det fungerer godt i praksis. Den eksterne skærm er ikke touch-følsom, og knapperne på siden er træge at trykke på. At man altid skal holde to enheder med strøm, er ligeledes et kritikpunkt. Vi skal heller ikke glemme, at Bluetooth sluger strøm.

Optisk billedstabilisering
Et punkt, hvor Sony dog hiver point hjem, er for deres optiske billedstabilisering. Hvor de to andre klarer denne del digitalt, hvilket skærer en del af billedet væk, har Sony bygget det direkte ind i sensoren. Det kan ses på billedkvaliteten, og det er fedt, at man dermed også kan bruge billedstabiliseringen, når man optager i 4K, hvilket ikke er muligt på de to andre.

Hvad den rå billedkvalitet angår, er japanerne også godt med. Billederne er utrolig flotte og detaljerede, og virker knap så overstyrede i farverne som på f.eks. GoPro. Med alle tre kan det dog tilrådes at lege lidt med farveprofilerne og evt. efterjustere i redigeringsfasen.

Da det er små kameraer, vi har med at gøre, er dårlige lysforhold ofte et problem. Her skiller Sony sig igen positivt ud og klarer umiddelbart mørke scener bedre.

Tam lyd og batteritid
Desværre kan du til gengæld ikke optage ret lang tid af gangen, før du skal lade batteriet op igen. Ca. en time og 20 minutter blev det til, hvilket var i den helt lave ende i forhold til konkurrenterne. Det kan dog justeres ved at slå nogle af de smarte funktioner fra.

Et andet punkt, der bør nævnes, er det medfølgende kamerahus. Med FDR-X3000R monteret heri er lyden ærlig talt alt for hul og indelukket.

Konklusion
Sonys FDR X3000 skiller sig ud på flere fronter. Desværre er det hele ikke positivt. Hvis vi starter med det gode, så er billedkvaliteten på optagelserne utrolig god. Sony har mange års erfaring med kameraer, og det kan ses. Den optiske billedstabilisering er et kæmpe plus, og farverne virker ikke så overstyrede som på de to andre.

Desværre plages kameraet af dårlig batterilevetid, og den eksterne skærm fordyrer og komplicerer unødigt. Helhedsindtrykket ender derfor lidt lunkent.

Garmin VIRB Ultra 30
Garmin støtter sig klogeligt op ad sine tracking-egenskaber, hvilket giver et nyt perspektiv til genren.
GoPro Hero5 Black
Et kamera fra GoPro har længe været det sikre valg. Det holder de fast i med Hero5 Black!

Nyeste artikler:

Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Marantz Model 30 er en pragtfuld forstærker for både øjne og ører, og byggekvaliteten overgår det meste.
  En netværksspecialist og et high-end lydfirma har sammen begået en smart-højttaler i hi-fi-kvalitet.
  For prisen på et par støjreducerende hovedtelefoner leverer Philips Fidelio X3 uendelig meget bedre lyd.
  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.
  Xperia 5 II er ikke alene lige så god som Xperia 1 II – på flere punkter er den faktisk bedre!
  Sonus faber Lumina III er det oplagte højttalervalg til mindre rum.
  Sony A85 er et glimrende OLED-TV med et flot billede og klar, men usynlig lyd!
  Denons jubilæumsafspiller kan tage sig kærligt af dine skiver i mange år frem. Men din streaming får den kolde skulder.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Canon EOS R5

  Vejl.pris 36399 kr Først med 8K-video

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Vejl.pris 8000 kr Billigmærket Xiaomi slår til med et glimrende kamera

  6 kameramobiler

  Vejl.pris kr Mobilerne, der tager de bedste feriebilleder

  Samsung Galaxy S20 Ultra (kamera)

  Vejl.pris 10500 kr Samsung forsøger at gøre alt for meget og mister fokus
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.