Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender: Låge 09Deltag

: Sony Cyber-shot RX100 V

Lynhurtigt luksuskamera

Sony-kameraet slår konkurrenterne på alt, undtagen brugervenlighed og billedkvalitet.

Skrevet af / 31/01/2017 - 10:10
Sony Cyber-shot RX100 V
Lasse Svendsen

Sony satte for længe siden standarden for, hvor god billedkvalitet man kan få fra et lommekamera. Det første RX100 er siden fulgt op af tre kameraer, som hver gang har hævet barren en tand. Nu er turen kommet til femte udgave af verdens bedste kompaktkamera, RX100 V.
Og verdens dyreste, kan vi tilføje, for du finder næppe andre lommekameraer, der er lige så dyre som dette. Medmindre du snubler over nogle overprisede Hasselblad-kloninger af RX100.
De fire tidligere udgaver fik, hver gang de blev lanceret, flere funktioner, bedre funktionalitet, bedre billedkvalitet – og højere pris. Du finder dem stadig i butikkerne med priser fra under 3.000 kroner for den første udgave til omkring 7.000 for den seneste. Som hedder RX100 IV.
Den seneste udgave er altid den dyreste, og som sædvanlig har Sony tilføjet nye funktioner, som forgængeren ikke havde.
Kameraerne er næsten identiske. De benytter samme fornemme bagbelyste 20 megapixel billedsensor på 1 tomme diagonalt – hvilket er meget større end normalt for kompaktkameraer.
De har begge en meget fin opklappelig OLED-søger – med større søgerbillede, end det ser ud til – og en praktisk indstillingsring omkring en lysstærk 24-70 mm zoom. Lysstyrken er f/1.8-2.8, hvilket betyder, at det er lettere at få gode billeder i svagt lys og kontrollere skarphedsdybden, f.eks. på portrætter. 4K-video, vipbar skærm og indbygget blitz finder man også på dem begge.
De nærmeste konkurrenter er Canon PowerShot G7X II, som koster det halve, Panasonic Lumix LX15 og så selvfølgelig Sony RX100 IV og RX100 III.

Lynhurtigt og knivskarpt

RX100 V er perfekt til dem, der vil have et lille og diskret kamera, som kan være i en lomme, og som giver høj billedkvalitet i de fleste situationer. Det er lige så velegnet til rejser som portrætter og er et ypperligt feriekamera.
Den nye version er også fremragende til sport og action. Sony har nemlig givet RX100 V en vanvittig skudtakt på 24 fps i fuld opløsning med fokus på hvert billede, godt hjulpet af lynhurtig autofokus med 315 fasedetekterende fokuspunkter. Som dækker 65 procent af billedfladen.
Forgængeren havde 16 fps skudhastighed og var altså ikke nogen sinke, men formåede ikke at fokusere mellem hvert billede, som RX100 V kan.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

4K-video

Du får samme ultrahøje opløsning på 4K-video, som RX100 IV og mange af konkurrenterne har. Men her er processoren kraftigere med oversampling – fra 5K – af videostrømmen, hvilket giver næsten negligérbar rullende lukker og renere videofiler. Samtidig er fasefokus lydløs og lynhurtig, så du sjældent oplever, at fokus jager på optagelserne.
De, der går op i videokvalitet, kan glæde sig over, at kameraet nu understøtter filmformatet XAVC S og videoprofilen S-log2. RX100 V har også almindelig HD-video og slowmotion med op til 240 fps hastighed.

Ingen touch-skærm
Det er rimelig sejt for et så lille kamera. Desværre mangler det touch-skærm, og de fleste knapper er små. Det betyder, at man er nødt til at klikke sig igennem den komplicerede menustruktur på alt for små knapper for at ændre indstillinger.
De vigtigste indstillinger ville have været langt lettere at ændre med pegefingeren på skærmen. For ikke at tale om valg af fokuspunkter, især på video, men også i kombination med lukkeren. Som Panasonic og flere andre har på deres tilsvarende kompaktkameraer.

Billedkvalitet

Men billedkvaliteten er der ikke meget at udsætte på. Den er ikke længere klasseledende, for Sony-kameraet har konkurrenter, der har en lige så god (tilsvarende) billedsensor, kombineret med skarpere zoomoptik med større rækkevidde og bedre lysstyrke.
Trods det er kameraets 24-70 mm zoom stadig blandt de skarpeste, vi har testet på et kompaktkamera. Billedkvaliteten på stillbilleder er praktisk talt identisk med forgængerens. RX100 V er marginalt bedre på billedstøj ved høj ISO. Hvis vi sammenligner jpeg-billeder, er der lidt finere kornstøj ved ISO 3200 og 6400 på RX100 V.
Sammenlignet med de bedste smartphones er Sony-kameraet væsentlig bedre til at behandle billedstøj. Du får meget større billeddynamik, bedre opløsning, mere jævn farvegengivelse og langt højere skarphed her.

Dyrest og bedst (til visse ting)

Sony RX100 V er det hurtigste kamera, vi har testet i klassen, og for mange vil det være det mest anvendelige kompaktkamera. Det er ikke perfekt. Mange programmérbare knapper er ikke altid en hjælp, når de er så små. Kameraet mangler – og råber på – en touch-skærm, et større batteri og en grundig oprydning i menuerne.
Men billed- og ikke mindst videokvaliteten i 4K står ikke tilbage for nogen af konkurrenterne. Selv om de har indhentet – og i nogle tilfælde overhalet – forspringet på stillbilledkvalitet fra Sony-kameraet. De har dog ikke indhentet Sonys på prisen.

Lyd & Billede mener

Vanvittig hurtigt, knivskarpe billeder og fornem 4K-video. Latterlig lille og let. Alt for små knapper, svag batterilevetid og ingen touch-skærm. Klassens dyreste kompakt.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kamera med kunstig intelligens

Giver baghjul til konkurrenterne

Full-frame kamera på budget

Fænomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromis

Helt vild vidvinkel!

En ulv i fåreklæder

Nikons Z8 opfylder manges drømme

Den bedste skærmkalibrering?

Optager i 6K direkte til disk

Helt uforligneligt skarpe billeder!

Sonys fedeste kamera

Scroll to Top