: Sony a6500

Kostbare forbedringer

Sony har lagt sig i selen og forbedret et af de bedste kameraer, vi har testet, men det har sin pris.

Lyd & Billede mener

Upåklagelig billedkvalitet, 4K-video, høj skudtakt, vipbar touch-skærm og praktisk billedstabilisering.
Opgraderingerne er få og koster meget, hvilket trækker ned på det, der ellers er et af de bedste kompakte systemkameraer.
 • Type: 24 MP systemkamera med APS billedsensor
 • Optik: Sony E-fatning
 • Skærm: 7,6 cm LCD, 921K billedpunkter
 • Søger: 2,36 MP OLED
 • Højdepunkter: 4K-video, 4D hybridfokus, Wi-Fi, Bluetooth, 11 fps, 14 bit ukomprimeret råfil-lagring, billedstabilisering, vipbar touch-skærm, mic-indgang, vejrtætnet
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 13295 kr

Hvis man gerne vil have et rigtig godt systemkamera, der er lille og let, er Sony a6300 et af de bedste valg. Kameraets meget høje billedkvalitet fra billedsensoren på 24 megapixel samt knivskarp 4K-video gav det prisen som Årets Kompakte Systemkamera i 2016.

Velfortjent, selv om det manglede billedstabilisering og touch-skærm. Nu, knap et år senere, er Sony a6500 så kommet. Som ikke erstatter a6300, men supplerer det og befinder sig i en højere prisklasse.

Det forsvarer Sony med, at a6500 er mere avanceret med integreret femaksers billedstabilisering, der giver op til fem eksponeringstrins kompensation og gør det lettere at få skarpe billeder og video, og – endelig! – touch-skærm. Som vi har kritiseret 6300 for at mangle. Et fantastisk kompetent allround-kamera til stillbilleder og video i høj kvalitet, pakket ind i et solidt bygget og kompakt kamerahus.

Kameraet har samme 24 megapixel billedsensor som a6300, men Sony siger, at en ny Bionz X billedprocessor har fintrimmet billedkvaliteten yderligere. Mon dog.

Touch-skærm, langt om længe, men vi havde håbet på en bedre løsning. (Foto: Producent)

Ergonomien er der ikke ændret meget ved, bortset fra den nævnte touch-skærm, men Sony har flyttet to programmérbare knapper til toppen af kameraet og ryddet lidt op i menugrafikken.

Håndgrebet er ændret lidt til det bedre, men start/stop-knappen til video-optagelse er stadig klodset placeret på hjørnet af kameraet. a6500 er vejrtætnet, lukkeren er testet til op til 200.000 eksponeringer, og det har både Wi-Fi og Bluetooth for tilslutning til andre enheder, enten til fjernstyring eller overføring af billeder. Det har også Sonys PlayMemories integreret, hvor man kan downloade foto-apps for at tilføje f.eks. filtereffekter til kameraet.

Skudtakt og autofokus
Den elektroniske søger er den samme, som vi kender fra a6300, med 2,36 megapixel opløsning og 100 fps billedfrekvens. Den giver meget kort blackout-tid (sort skærm) mellem billederne ved serieoptagelse, men går i sort ved den maksimale skudtakt på 11 fps. Hvis man har brug for at se motivet på serieoptagelser, må man vælge 8 fps.

Sony har også opgraderet bufferen, der nu giver op til 100 råfiler – eller 300 jpeg-billeder – i hurtige serier med 11 fps. Det kan vi godt lide. Så slipper man for at vente på, at kameraet gemmer billederne på kortet, når man har taget mange billeder i serie.

a6300’s autofokus med 425 fasesensorer over tre fjerdedele af billedfladen er lynhurtig med rigtig god følgefokus. Den samme teknik sidder også her og gør a6500 til et af de hurtigste og mest velegnede systemkameraer til actionfotografering.

Avanceret 4K-video
Sony har bevaret samme 4K-video med mikrofonindgang, tidskode på optagelserne og videoprofiler med S-log2 og S-log3 gammakurver. Praktisk for dem, der vil sammensætte optagelser fra flere kameraer, men ikke livsnødvendigt for de fleste amatører.

De to C-mærkede knapper er guld værd for fotografer, der gerne vil vælge funktioner hurtigt. (Foto: Producent)

4K-video kan også her gemmes i XAVC S-format med op til 100 Mbit/s video-stream og 30 eller 24 fps, og man kan lave slowmotion i 1080p HD-kvalitet med 120 fps.

Endelig touch-skærm
Vi har længe efterlyst touch-skærm på Sonys kameraer. De fleste konkurrenter har haft det i lang tid, og fordelene er indlysende. Ud over at kunne gennemse billederne som på enhver mobiltelefon kan man f.eks. også vælge fokuspunkt og på visse kameraer tage et billede med en let berøring på skærmen. Man kan også bruge fingeren på skærmen til at flytte fokus, når søgeren er i brug.

Desværre virker implementeringen af touch-skærm noget halvhjertet. Det går frygtelig langsomt at flytte fokuspunkt på skærmen, så efter et stykke tid gav jeg simpelthen op.

Vi har også efterlyst et ekstra indstillingshjul. Det har vi ikke fået. Et hjul foran kunne ellers forbedre brugervenligheden og gøre det lettere at vælge blænde og lukkertid manuelt.

Fornem billedkvalitet
Kameraet kan gemme billeder som ukomprimerede 14 bit råfiler (12 bit på serieoptagelser, og når elektronisk lukker er valgt), hvilket giver lidt bedre dynamik og farvedybde.

Det er ikke let at se, hvor Sony har forbedret billedprocesseringen på a6500. Ikke at det gør så meget, for der er nærmest ikke noget at udsætte på billedkvaliteten. Her får du nemlig bedre og skarpere detaljegengivelse end med mange andre kameraer i samme segment.

Sony Zeiss 16-70 mm f/4.0 er den bedste zoom til kameraet, men den er dyr. (Foto: Producent)

Bl.a. er kornstøj knap nok synlig op til ISO 6400. Billedstøj påvirker ikke billedkvalitet, farvegengivelse og opløsning, før man passerer ISO 12.800. Derfra og op øges kornstørrelsen og farvestøjen gradvist, og ISO 25.600 eller mere er kun til nødstilfælde.

Men Sony-kameraet er i godt selskab, ikke kun med a6300, men også med Nikon D500 og Fujifilm X-T2. Som er to af de allerbedste kameraer i dette segment, hvad billedkvalitet angår.

4K-video er det samme her som på a6300, og på vores reference-tv fra Panasonic – som vi også testede de andre på – er video-optagelserne knivskarpe.

Kameraet fås enten som hus alene eller med zoomen Sony Zeiss 16-70 mm f/4.0. Det fås ikke med Sonys kompakte 16-50 mm f/3.5-5.6, som er en udmærket budgetzoom. Det gør pakken med 16-70 mm forfærdelig dyr, men også kamerahuset alene er meget dyrere end at købe et a6300 med den lille 16-50 mm zoom.

Man kan fint rigge a6500 op til professionel 4K-video, men at tilslutte hovedtelefoner kræver ekstraudstyr. (Foto: Producent)

Et Olympus OM-D E-M1 II med 12-40 mm f/2.8 eller et Fujifilm X-T2 med 18-55 mm f/2.8-4.0 koster ca. det samme eller mindre. De er lidt større og tungere, men bedre køb end a6500.

Konklusion
Der er ingen tvivl om, at Sony a6500 er et fænomenalt kamera. Men bortset fra at det endelig har fået ordentlig billedstabilisering indbygget, synes vi ikke, at de andre “forbedringer” er prisforskellen i forhold til a6300 værd. Touch-skærmen er en skuffelse, og Sony har ikke lavt forbedringer nok til, at vi bliver begejstret.

Vælger du i stedet a6300 med den fremragende 16-70 mm f/4.0 zoom, så sparer du flere tusind kroner. For Sony a6300, der stadig er i salg, er klart det bedste køb af de to.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Premium-soundbaren LG SN8YG har, hvad man har brug for af udstyr, og lydmæssigt har LG oppet sig. Men hvad pokker har de tænkt på med app’en?
  Marantz’ nye CD-afspiller er også en netværksafspiller. Og en internetradio. Og en DAC. Og en forforstærker. Og en ...
  Der var engang, hvor Apples MacBook Air var det helt naturlige valg, hvis man skulle have sig en prisbillig og ultraslank bærbar computer. Er det stadig tilfældet?
  Marantz Model 30 er en pragtfuld forstærker for både øjne og ører, og byggekvaliteten overgår det meste.
  En netværksspecialist og et high-end lydfirma har sammen begået en smart-højttaler i hi-fi-kvalitet.
  For prisen på et par støjreducerende hovedtelefoner leverer Philips Fidelio X3 uendelig meget bedre lyd.
  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.
  Xperia 5 II er ikke alene lige så god som Xperia 1 II – på flere punkter er den faktisk bedre!

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Canon EOS R5

  Vejl.pris 36399 kr Først med 8K-video

  OnePlus 8 Pro (kamera)

  Vejl.pris 7000 kr Stærk oprykning af OnePlus kamera

  Sony Xperia 1 II (kamera)

  Vejl.pris 8500 kr Skyder som et systemkamera

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Vejl.pris 8000 kr Billigmærket Xiaomi slår til med et glimrende kamera
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.