data-srcset
TESTsony a6000
sony a6000

Lynhurtigt allround-kamera

Med a6000 har Sony sat konkurrenterne under alvorligt pres, for det er måske det bedste kamera i sin klasse i øjeblikket.

Eksemplarisk billedkvalitet, god brugervenlighed og hurtig, præcis autofokus pakket ind i et lille, sejt systemkamera. Blandt de allerbedste til prisen.
Hvad blev der af touch-skærmen?
Bedste priser

Lad mig starte med at udrede en kilde til forvirring. Alle Sony-kameraer, der før hed NEX, hedder nu a for alpha. Men de er stadig kompakte systemkameraer med udskiftelig optik og blandt de mindste systemkameraer, man kan købe.
De udfordrer spejlreflekskameraerne på deres eget territorium: Billedkvalitet og brugervenlighed. Man kan argumentere for, at kompakte systemkameraer er mere handy, fordi de er mindre, og derfor mere brugervenlige. Og diskussionen om billedkvalitet er for længst lagt død. Det er længe siden, de små systemkameraer kvalitetsmæssigt halede ind på spejlreflekserne. Det beviser det nye Sony a6000 endnu en gang, og derudover har det nogle fordele, som ingen spejlreflekser i samme prisklasse kan matche.

De nærmeste konkurrenter i denne klasse er kompakte systemkameraer som Samsung NX30 og Panasonic Lumix GX7. Men også spejlreflekser som Canon EOS 700D og Nikon D5300. Sidstnævnte matcher Sonys 24 megapixel APS-C billedsensor i a6000.

Kameraet har selvfølgelig Wi-Fi med NFC for hurtig opkobling mellem kamera og mobil. a6000 har også fået en ny 24,3 megapixel billedsensor kombineret med den nye Bionz X processor, der dukker op i alle kameraer fra Sony for tiden.

Ligesom på det nyligt lancerede a5000 kan man installere foto-apps i kameraet, der kan downloades fra Sonys kamera-app univers, PlayMemories. De fungerer som ligesom apps på mobilen, hvor man kan udvide funktionaliteten med filtre osv.

a6000-mic

Indbygget søger
Mærkeligt nok mangler a6000 en ordentlig touch-skærm, men det har fået en blitzsko med kontakter til elektronisk tilbehør – og vigtigst af alt: En indbygget elektronisk søger ligesom forgængeren NEX-6. Bare med visse modifikationer; opløsningen er nemlig faldet til 1,44 megapixel, og forstørrelsen er reduceret en smule. Det betyder, at billedet i søgeren ikke er lige så opløst, og man kan se en antydning af flimmer, men farvegengivelsen er mærkbart bedre.

Skærmen kan vippes, men ikke 180 grader som en selfie-skærm.

annonce

Højt funktionsniveau
Blandt højdepunkterne i a6000 er skudtakt på 11 billeder i sekundet, indbygget opklappelig blitz, der kan vinkles mod loftet for at få blødere lys, Full HD-video med 50p og 28 Mbit/s datastrøm, ukomprimeret video ud via HDMI-udgangen samt processorstyret diffraktion og støjkontrol.

annonce

Men det allerstørste højdepunkt er det nye autofokussystem med 179 fasebaserede fokuspunkter på sensoren, der dækker over 90 procent af billedfladen og skulle reagere på 0,06 sekunder. Det fungerer over al forventning og kan både låse fokus og følge bevægelige objekter med forbløffende præcision. Det er kun Olympus OM-D E-M1, der er i nærheden a6000’s fokushastighed, men Sony-kameraet har bedre følgefokus, der kombinerer forudsigelig fokus ved at måle flere afstande i motivet, mens det er i bevægelse.

Hvis man har brug for et lille actionkamera, er det afgjort et af de mest anvendelige. Også til video, hvor fokussystemet kombinerer lynhurtig præcision med lydløshed.

Sony a6000 ligger bedre i hånden end forgængeren NEX-6 og det nye a5000 på grund af et større gummibelagt håndgreb, og flere af knapperne kan programmeres, så man får umiddelbar adgang til foretrukne funktioner med et knaptryk. Det har indstillingshjul på toppen, der giver hurtig adgang til f.eks. blænde, lukkertid og eksponeringskompensation, for bare at nævne et par stykker.
De alvorligste indvendinger mod brugen af kameraet er, at hukommelseskort-pladsen er placeret under kameraet, ved siden af batteriet, samt fraværet af touch-skærm. Lad os håbe, at Sony besinder sig og introducerer touch-skærm og flytter kortpladsen op på siden af kameraet på et eventuelt a7000.

Billedkvalitet
Sony leverer en god 16-50 mm zoom med kameraet til 7.500 kroner for begge, men det meste af denne test er udført med Sonys fremragende 16-70 mm f/4.0. Som jeg formoder er det zoomobjektiv, de fleste viderekomne fotografer vil foretrække. Den optiske kvalitet her er langt bedre end på 16-50 mm zoomen.

annonce

Sammen med den nye 24,3 megapixel billedsensor og Sonys Bionz X billedprocessor giver det en skarphed og opløsning, som få andre spejlløse kameraer kan matche. Det viser også, at et kamera med så høj opløsning bliver endnu bedre med skarpere optik, som er i stand til at hente de mindste detaljer i billederne frem.

Kameraet udfordrer Sonys egne full-frame modeller som f.eks. A7, men også Nikon D5300 med 24 megapixel. Farvegengivelsen er meget jævn og mættet op til ISO 1600. Fra ISO 3200 synker farvedynamikken, og da dukker der også markant billedstøj op. Fra ISO 6400 skal der meget billedbehandling til for at fjerne kornstøj og kompensere for farvestøjen.

Faktisk er billedkvaliteten så tæt på D5300, at jeg har dem mistænkt for at bruge samme billedsensor, for både billeddynamik, farvedybde og støj-egenskaber er næsten identiske. For dig som forbruger betyder det, at du får klasseledende billedkvalitet i et kompakt format med overlegne autofokus-egenskaber.

Konklusion
Sony a6000 er et af de bedste systemkameraer til under 10.000 kroner, vi har testet. Med nyt autofokussystem, høj skudtakt, glimrende søger og rigtig god brugervenlighed er der kun få andre kameraer i denne klasse, som kan måle sig med a6000.

Udvalget af optik er voksende, men ikke så omfangsrigt som hos Panasonic og Olympus (for slet ikke at tale om Canon og Nikon). Der findes dog mange gode kvalitetsobjektiver til a6000. En touch-skærm er det eneste, vi savner på det, der ellers er et pletskud af et kamera.

Fakta

 • Type: Kompakt systemkamera med 24 MP APS-C billedsensor
 • Optik: Sony E-fatning (NEX), 1,5x beskæring
 • Skærm: 7,6 cm LCD, 921K billedpunkter
 • Højdepunkter: Elektronisk søger, vipbar skærmen, Wi-Fi, NFC, 11 fps
 • Billedfiler: RAW, JPEG, AVCHD, MPEG4
 • Følsomhed: ISO 100-51.200
 • Serieoptagelse: 11 fps
 • Video: 1920 x 1080, 50p fps
 • Lukkertider: 30 – 1/4000 s.
 • Billedstabilisering: Optisk
 • Søger: 1,44 MP elektronisk
 • Blitz: Indbygget, TTL blitzsko
 • Batteri: Litium-ion, 420 billeder
 • Mål: 120 x 67 x 45 mm
 • Vægt: 345 g (m. batteri)

Pris

5500 ,-

Bedste priser

Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Subscribe
Notify of
5 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

  Alternativer til sony a6000

   data-srcset

  Nikons bedste allround-spejlrefleks

  Man behøver ikke at være traditionalist for at sætte pris på funktionerne i Nikons nye fuldblods spejlreflekskamera.

  (Foto: Canon)

  Canons billigste full-frame spejlrefleks er fuld af kompromiser, men lykkes med det vigtigste.

  (Foto: Nikon)

  Et kamera, der er godt til alting, er utopi, men Nikon D850 kommer meget tæt på.

  Vejrtætnet kamerahus med store indstillingshjul, som man kan betjene med handsker på.

  Pentax beviser, at man ikke har brug for et spejlreflekskamera fra Canon eller Nikon for at få fantastiske billeder.

  (Foto: Nikon)

  Nikon viser, at det kan betale sig at blive ved med det, man er bedst til.

  Foto: Canon

  Canon har gjort det lettere at få flotte billeder med et kamera, der ikke skuffer.

  (Foto: Producent)

  Har du brug for 20x zoom og skarp 4K-video? Så har Panasonic det kamera, du leder efter.

  (Foto: Producent)

  Canons hurtigste kamera passer til krævende brug og kræsne actionfotografer som hånd i handske.

  (Foto: Producent)

  Dette kamera er bestemt ikke for alle, men dem, der har brug for sådan et, vil sætte pris på egenskaberne.

  (Foto: Producent)

  For mærketro entusiaster med en tyk tegnebog og høje krav til billedkvaliteten er det svært at gå galt i byen med Canon EOS 80D.

   data-srcset

  Hvis du vil have spejlrefleks, findes der et godt alternativ til Canon og Nikon.

   data-srcset

  Her er kameraet, der mere end fordobler opløsningen, når du har brug for det.