Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender: Låge 04Deltag

: Ricoh GR

Næsten perfekt prof-kompakt

Hvis størrelse og billedkvalitet er lige vigtigt, er det umuligt at komme uden om Ricoh GR. I hvert fald hvis man er kræsen.

Skrevet af / 30/09/2013 - 10:39
Ricoh GR
Lasse Svendsen

De har længe været en slags underhund. Ricoh har ligesom alle andre lavet nogle møgkameraer, men samtidig har de haft en serie kompaktkameraer, der ufortjent har stået i skyggen af de mere kendte kameramærker. Deres GR-serie har altid været blandt de bedste prof-kompakter, lige siden serien kom i 1990’erne. De digitale GR-modeller har ikke altid været lige vellykkede, men det nye Ricoh GR har alt, hvad man drømmer om i et prof-kompakt:

Stor 16 megapixel billedsensor uden lavpasfilter for maksimal detaljeopløsning, knivskarp optik med høj lysstyrke og en meget fleksibel betjeningsopsætning, hvor fotografen har vide beføjelser til at programmere flere knapper for at få sine foretrukne funktioner umiddelbart tilgængelige med et knaptryk.

Men lige så vigtigt er prisen på godt 6.000 kroner, som underbyder de nærmeste konkurrenter, Nikon Coolpix A til 7.500 og Fujifilm X100S til 9.900 kroner.

Fleksibelt
Ricoh-kameraet er ikke større end Coolpix A. De har begge en 28 mm f/2.8 fastmonteret vidvinkel og kan bruge vidvinkelobjektiver og en separat optisk søger, som hører til ekstraudstyret. Meget er så ens, at det er mest naturligt at sammenligne med Coolpix A, men GR er mere fleksibelt, fordi man har flere muligheder, når man skal programmere funktioner på knapperne. F.eks. kan man få hurtig adgang til fem forskellige parametre med ADJ-knappen på bagsiden. Derefter kan man hurtigt bladre i og vælge indstillinger. F.eks. ISO-følsomhed eller fokustilstand.

Vidvinkelforsats og separat søger hører til den lange liste af ekstraudstyr til Ricoh GR.
Vidvinkelforsats og separat søger hører til den lange liste af ekstraudstyr til Ricoh GR.

Sammen med indstillingshjulet på det gummibelagte håndgreb tager det kun kort tid, før man er en dreven GR-bruger og skifter indstillinger hurtigere, end Lady Gaga skifter hårfarve.

Kameraet er solidt bygget og ligger godt i hånden takket være den gummierede overflade foran og bagpå. Layoutet er forbilledligt og et eksempel til efterfølgelse. Selv skærmen er med sin høje opløsning fortræffelig og fuldt anvendelig også i sollys. Ricoh har tilføjet nogle nyttige sekundære funktioner som intervalfoto, multieksponering, Time Lapse og Snap Focus, der låser fokus på 2,5 meter, samt integreret gråfilter (ND). Sidstnævnte er praktisk, når man fotograferer i stærkt lys og gerne vil bruge fuld blænde (f/2.8), uden at billederne bliver undereksponeret.

Et kritikpunkt er knapperne til valg af eksponeringskompensation, der er placeret så langt ude til venstre, at man rammer dem konstant. De kan hverken deaktiveres eller omprogrammeres, med det resultat at man ofte er i fare for at ændre eksponeringen.

Billedkvalitet
Ricohs GR-kameraer har altid haft meget høj optisk ydelse, og dette kameras 28 mm er ikke nogen undtagelse. Fortegningen er moderat for en vidvinkel af denne type, og det samme er vignetteringen i hjørnerne (lystab); begge dele er synligt bedre end på Coolpix A. Den optiske skarphed er fremragende, også i hjørnerne. Det giver ekstremt høj detaljeopløsning og fornem billedskarphed.

Men Nikon har bedre støj-egenskaber, og GR er altid et eksponeringstrin efter Coolpix og næsten to efter X100S på billedstøj. Alligevel er ISO 3200 fuldt brugbar. Især hvis man skyder i sort-hvid eller ikke skal forstørre for meget. Over ISO 6400 stiger omfanget af farvestøj markant, og kornstøjen bliver meget synlig. Som så meget andet på kameraet kan også støjreduktionen justeres. I flere trin faktisk, og man kan vælge imellem stærk, medium og svag (eller ingen) støjreduktion på selvvalgte ISO-værdier. Her kan det være smart at prøve sig frem til det ideelle kompromis mellem detaljeskarphed og billedstøj.

Perfekt placering af knapper, som ovenikøbet kan programmeres af fotografen.
Perfekt placering af knapper, som ovenikøbet kan programmeres af fotografen.

Det er strengt taget ikke nødvendigt med råfiler, der lagres som anvendelige DNG-filer. Råfilerne holder høj kvalitet med et meget bredt dynamikomfang og jævn kontrastgradering, og giver et fremragende grundlag for efterbehandling. JPEG-filerne er ikke lige så godt processeret som med Coolpix A eller Fuji X100S og vil kræve i hvert fald lidt farvekorrektion efterfølgende. Farverne er nemlig for mættede, især rød og gul. Alternativt kan man justere farvemætningen i ​​kameraet, før billederen tages, men ikke individuelt for hver komplementærfarve.

Næsten komplet
Trods visse mangler er Ricoh GR et af ​​de mest komplette prof-kameraer, vi har testet. Hvis video er vigtigt, er det dog ikke dette kamera, man skal have, eftersom videoegenskaberne er begrænsede. Kun 28 mm vidvinkel kan virke som en turn-off for mange, men det er også muligt at fotografere med 35 mm, hvis man kan leve med, at opløsning så falder til 10 megapixel. Det er svært at finde væsentlige ting at kritisere ved GR-kameraet, og når prisen er så lav i forhold til konkurrenterne, er scenen sat for en soleklar anbefaling af Ricoh GR. Måske det bedste lommekamera af dem alle.

Det er svært at finde væsentlige ting at kritisere ved GR-kameraet, og når prisen er så lav i forhold til konkurrenterne, er scenen sat for en soleklar anbefaling af Ricoh GR. Måske det bedste lommekamera af dem alle.

Lyd & Billede mener

Meget høj råfil-kvalitet Skarp optik Fleksibel opsætning Solidt bygget Begrænset billed-buffer Upræcis AF i svagt lys Moderate videoegenskaber Batteritiden

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Giver baghjul til konkurrenterne

Full-frame kamera på budget

Fænomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromis

Helt vild vidvinkel!

En ulv i fåreklæder

Nikons Z8 opfylder manges drømme

Den bedste skærmkalibrering?

Optager i 6K direkte til disk

Helt uforligneligt skarpe billeder!

Sonys fedeste kamera

Fede billeder på et øjeblik

Scroll to Top