Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender: Låge 04Deltag

: Panasonic Lumix Leica DG Summilux 12 mm f/1.4 ASPH

Leica-ydelse til Leica-pris

Denne solide 12 mm vidvinkel lever op til sit navn i ét og alt. På godt og ondt.

Skrevet af / 02/11/2016 - 06:00
Panasonic Lumix Leica DG Summilux 12 mm f/1.4 ASPH
Lasse Svendsen

Når der står Leica på objektivet, kan man være sikker på tre ting: Solid kvalitet, solid ydelse og solid pris. Det er også tilfældet for Panasonics Leica Summilux til Micro Four Thirds-kameraer såsom Lumix GX8 og Olympus PEN-F.

Den relativt kompakte vidvinkel svarer til 24 mm på et Micro Four Thirds-kamera, og med en lysstyrke på f/1.4 er Summilux-objektivet super til landskaber, arkitektur og reportage under de fleste lysforhold. De fleste vejrforhold også, for objektivet er vejrtætnet og kan tåle snefygning eller regnskyl.

Blændering har det også, men den virker kun med Panasonics egne kameraer; Olympus-kameraer understøtter ikke blændering på Lumix-objektiver.

Der findes i øvrigt en anden 12 mm til disse kameraer: Olympus 12 mm f/2.0, som er mindre, billigere og næsten lige så god. Men er man meget kræsen mht. optisk ydelse, er Summilux et (lidt) bedre objektiv.

 

Nul fortegning, høj pris

Den mættede farvegengivelse og den høje kontrast gør det perfekt til landskabsfoto, og den meget lave fortegning gør det fremragende til arkitektur. Vel at mærke med korrigerede billeder, for på råfilerne kan man se tøndeformet fortegning. Det er ekstremt lidt strølys – bemærkelsesværdigt for så bred en vidvinkel – og kromatisk aberration er rigtig godt dæmpet.

Skarpheden er forbløffende jævn helt ned til blænde f/2.8 og moderat faldende i hjørnerne ved fuld blændeåbning. Den er også høj og giver en mere ensartet og meget tydeligere detaljeskarphed end med tilsvarende brændvidde på en zoom.

Fra blænde f/5.6 falder skarpheden, og her øges diffraktionen også, som dæmper detaljeskarpheden. Jeg vil sige, at f/8.0 er grænsen for acceptabel skarphed. I hvert fald hvis man vil have ensartet skarphed over hele billedfladen.

Panasonics egne målinger indikerer meget ensartet skarphed for en vidvinkel. Det stemmer godt med virkeligheden. (Foto: Producent)
Panasonics egne målinger indikerer meget ensartet skarphed for en vidvinkel. Det stemmer godt med virkeligheden. (Foto: Producent)

 

Konklusion

Man kommer ikke uden om den høje pris, når Leica/Panasonic-objektiver skal opsummeres. Således også her, for prisen er høj. Selv for en så godt korrigeret vidvinkel med god lysstyrke. Dermed bliver det en 12 mm for de få – de allermest kræsne – andre vil komme langt med Olympus’ 12 mm til den halve pris.

Lyd & Billede mener

Rettegnende og skarptegnende lysstærk vidvinkel i vejrtætnet kvalitet. en afstandsskala, høj pris, og blænderingen virker ikke på Olympus.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Giver baghjul til konkurrenterne

Full-frame kamera på budget

Fænomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromis

Helt vild vidvinkel!

En ulv i fåreklæder

Nikons Z8 opfylder manges drømme

Den bedste skærmkalibrering?

Optager i 6K direkte til disk

Helt uforligneligt skarpe billeder!

Sonys fedeste kamera

Fede billeder på et øjeblik

Scroll to Top