Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender: Låge 04Deltag

: Olympus M.Zuiko Digital ED 60 mm f/2.8 makro-objektiv

Knivskarpt og nærsynet

Mange tror, at et makro-objektiv kun egner sig til nærbilleder. Det gælder bestemt ikke Olympus’ vejrtætte 60 mm.

Skrevet af / 02/06/2013 - 02:54
Olympus M.Zuiko Digital ED 60 mm f/2.8 makro-objektiv
Lasse Svendsen

Til:
Olympus MFT
Panasonic MFT

Makro er ikke noget ukendt begreb. De fleste kameraer har en makroindstilling, som ganske mange har prøvet, og som i ekstreme tilfælde gør det muligt at tage billeder så tæt på som 1 cm fra fronten af objektivet. Så kan man få billeder, der viser små detaljer ganske tæt på, men det er slet ikke sikkert, at den tekniske kvalitet kan følge med. I hvert fald ikke til andet end Instagram- og Facebook-billeder. Skal man fotografere på tæt hold, og samtidig få god billedkvalitet, så stiller det store krav til optikken.

Derfor finder der et godt udvalg af makro-objektiver, som ikke bare trækker motivet opsigtsvækkende tæt på, men også giver makrobilledet en fabelagtig skarphed og farvepalet. De dyrere varianter har desuden optiske konstruktioner, som er så gode, at de nærmer sig reprokvalitet. Uden linjefortegning eller vignettering. Det vejrtætte Olympus 60 mm med lysstyrke f/2.8, som svarer til billedvinklen på en 120 mm (svarer til 135 mm format) er et sådan objektiv. Det er lavet til ivrige makrofotografer og har ægte 1:1 forstørrelse, som betyder, at nærgrænsen og billedudsnittet på et objektiv, som er 10 mm, også svarer til 10 mm på billedfilen.

Med 60 mm (altså svarende til 120 mm) er Olympus’ kompakte makro-objektiv bedre egnet til bl.a. studieoptagelse, da man får bedre plads til belysning omkring kamerapositionen og motivet. Det gør det også velegnet som portrætobjektiv. Eller til video. Autofokussen er nemlig lydløs og lynhurtig og låser fokus umiddelbart, selv i dårligt lys. F.eks. på et kamera som Olympus OM-D.

En elektronisk skala viser afstanden og makroforholdet, mens en kontakt på siden giver dig valg af fokusområde – 1:1, 0,19 til 0,4 cm, 0,19 til uendeligt og 0,4 m til uendeligt. Forbandet praktisk, og den optiske kvalitet er virkelig noget at råbe hurra for. Sammen med OM-D er skarpheden meget høj, og endnu vigtigere: Den er næsten perfekt jævn over hele billedfladen til blænde f/8.0, herefter falder opløsningen gradvis svagt til blænde f/22.

Fortegning er ikke-eksisterende, og der er i praksis ikke mærkbar vignettering (dvs. lysfald) i hjørnerne. Kromatisk aberration (farvebrydning) er heller ikke noget problem, og objektivet lader ikke til at være plaget af strølys.

Til makro- og almen fotografering er Olympus 60 mm f/2.8 makro et fantastisk prisværdigt objektiv. Det har mindre fortegning, vignettering og farvebrydning end Panasonic Leica DG 45 mm f/2.8 makro og koster mindre. Olympus-objektivet har også mere tiltalende uskarphedsområde (bokeh) og mangler egentlig bare solblænde for at være komplet.

Lyd & Billede mener

Meget høj optisk ydelse Stillegående og hurtig AF Vejrtæt kvalitet 1:1 makro Mangler solblænde

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Giver baghjul til konkurrenterne

Full-frame kamera på budget

Fænomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromis

Helt vild vidvinkel!

En ulv i fåreklæder

Nikons Z8 opfylder manges drømme

Den bedste skærmkalibrering?

Optager i 6K direkte til disk

Helt uforligneligt skarpe billeder!

Sonys fedeste kamera

Fede billeder på et øjeblik

Scroll to Top