TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

TEST: Nikon Z Nikkor DX 18-140 mm f/3.5-6.3 VR

Billig Nikon-zoom med stor rækkevidde

Nikons kompakte 18-140 mm zoom imponerer især på ét område.

forfatter
Publiceret 23/01/2022 - 21:14
Lyd & Billede mener
Kompakt, let og overkommeligt objektiv med stort zoomområde og indbygget billedstabilisering. Rigtig gode makroegenskaber for en superzoom.
Mangler modlysblænde. Den optiske ydelse er variabel, det er ikke vejrbestandigt, og autofokus kan ikke følge med, når motivet bevæger sig hurtigt.
Specifikationer
 • Type: Superzoom til APS-C-format
 • Brændvidde: 18-140 mm, svarende til 27-210 mm i 35-format
 • Blænde: f/3.5-40
 • Fatning: Nikon Z
 • Billedstabilisering: Optisk 5-trins
 • Nærgrænse: 20 cm
 • Filterdiameter: 62 mm
 • Linseelementer: 17 i alt, i 13 grupper
 • Mål og vægt: Ø 73 x 90  mm / 315 g
 • Andet: Programmérbar funktionsring
 • Web: nikon.dk

Jeg kan godt forstå dem, der lægger den zoom væk, der fulgte med kameraet, og i stedet køber en med meget større rækkevidde. Så dækker man et større område og behøver ikke at medbringe mere end det ene objektiv, når man skal ud og rejse.

Det har selvfølgelig sin pris, for ét objektiv ikke kan bruges til absolut alt, og man må være villig til at acceptere flere kompromiser. Men måske ikke hvis man vælger en superzoom, tænker mange nok. Så dækker man alt fra vidvinkel og landskab til tele og motiver som sport og dyr.

Det er langt hen ad vejen korrekt. Et objektiv som Nikons nye Z Nikkor DX 18-140 mm f/3.5-6.3 VR, tilpasset til bl.a. Nikon Z50, dækker et område svarende til 27-210 mm. Med næsten 8x zoom har de fleste ikke brug for andre objektiver, hvis man vel at mærke kan leve med en moderat lysstyrke på f/3.5-6.3.

Som betyder, at man ikke får smal nok skarphedsdybde til portrætter med flot bokeh – uklar baggrund – og at kameraet øger ISO-værdierne til faretruende tæt på det støjniveau, der gør billeder taget i svagt lys grumsede.

Læs også Nikons bedste kamera Små ændringer har gjort Nikons bedste kamera endnu bedre.

Den kompakte zoom er let – kun 315 gram – og har indbygget femtrins optisk billedstabilisering samt en programmérbar funktionsring. Som jeg brugte som blændering sammen med et Nikon Z7 II.

Kendere ved, at det er et full-frame-kamera, og at en 18-140 mm beskærer billedfladen til 27-210 mm, selv om Z7 II har en full-frame CMOS billedsensor.

Nikon DX 18 140 topp scaled 1
Kompakt, let og billig, til Nikon Z-kameraer. (Foto: Lasse Svendsen)

Konstruktion og ydelse

Det er ikke forkert at sige, at Nikon-zoomen er billig, også hvad konstruktionen angår. Den har ikke nogen af Nikons avancerede linsebelægninger, men har dog to asfæriske og to ED-elementer for bedre lyskontrol og mere jævn skarphed.

Objektivet er heller ikke vejrbestandigt, men kan tåle lidt støv og et par regndråber, og der medfølger heller ikke nogen modlysblænde. Som er ekstraudstyr.

Men prisen er lav, og Nikon-zoomen kan noget, vi sjældent ser på zoomobjektiver med så stor rækkevidde.

Nærgrænsen er imponerende. Kun 20 cm på 18 mm (altså 27), og den øges til kun 40 cm på 140 mm (altså 210). Det betyder, at man ikke alene kan tage billeder af maden på den lokale restaurant, man behøver heller ikke at tage et separat makro-objektiv med. Nikon-zoomen dækker det også.

Skarpheden er generelt god for et objektiv af denne type. De optiske kompromiser er dog stadig synlige.

På 18 mm og blænde f/3.5 er skarpheden kun god i centrum, og der er synlig vignettering og fortegning. Hvis man blænder ned til f/5.6, forsvinder meget af vignetteringen, og skarpheden strækker sig længere ud fra centrum, men fortegningen består. På blænde f/8.0 er skarpheden mest jævn, men den falder igen fra blænde f/11.

Nikon DX 18 140 24mm zoom 989x659 1
Nikon-zoomen, når den er kortest … (Foto: Lasse Svendsen)

Zoomer man ind til 140 mm, forsvinder den tøndeformede fortegning helt, men også her er skarpheden moderat i kanterne på fuld blændeåbning, f/6.3. Vælger man i stedet f/8.0 eller f/11, er skarpheden mærkbart bedre over et større område.

Zoomobjektivet viste sig at være meget lidt følsomt over for kromatisk aberration, som er godt under kontrol over hele brændviddeområdet, og det tegner baggrunde med meget lidt synlig fortegning af f.eks. lyskilder.

Faktisk er ydelsen ganske god for et så billigt objektiv med et så stort brændviddeområde, men det er ikke her, man skal lede efter optisk perfektion.

Hastigheden på autofokus er mere end god nok til stillestående motiver, men kæmpede med at følge med vintersport og formåede ikke at låse fokus effektivt nok på snowboardere. Selv om det mørke tøj mod den hvide sne skulle give nok kontrast og lys til, at autofokus kunne følge med.

Nikon DX 18 140 140mm zoom 989x659 1
… og i fuld længde på 140 mm. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Det kompakte, lette og prisbillige Nikon Z Nikkor DX 18-140 mm f/3.5-6.3 VR vil være et godt valg for alle, der har brug for et objektiv, som dækker det meste. Den optiske ydelse er afgjort godkendt, prisen taget i betragtning, og man kan få rigtig fine billeder i mange situationer med den handy Nikon-zoom.

I sidste ende er det billederne, der tæller, og det er de færreste, som er i målgruppen for en overkommelig superzoom, der bekymrer sig om noget fortegning og vignettering.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Lysstærk supervidvinkel Med 18 mm brændvidde kan Panasonic Leica-objektivet fange endnu mere af motivet.
Avanceret minidrone flyver hvor som helst DJI Mini 3 Pro har fuldvoksne funktioner, men er så lille, at den flyver under radaren på dronereglerne.
Professionelt kamera med unik funktion Canon EOS R3 har en unik funktion og alt, hvad et flagskibskamera har brug for. Bortset fra to ting.
Lysstærk og forbedret Sony-zoom Lavere vægt og bedre ydelse er nøgleordene for Sony FE 24-70 mm F2.8 GM II.
Fem tips til bedre påskebilleder Den skarpe sol er ikke fotografens bedste ven. Her får du at vide, hvordan du undgår den og fire andre ting, der kan ødelægge dine billeder.
Leica lancerer sort Summicron 28 mm f/2 Laves i et lille antal med en forbedring, som man skal se nøje efter.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend