: Nikon PC Nikkor 19 mm f/4E ED

Vidvinkel med perspektivkontrol

Nikon-objektiv til specielle behov er en teknisk tour de force.

Lyd & Billede mener

Unikke muligheder for perspektivkontrol og meget høj optisk kvalitet.
Komplicerede funktioner, ingen beskyttelse foran og meget høj pris.
 • Type: 19 mm tilt/shift (28,5 mm i APS)
 • Lysstyrke: f/4.0
 • Korteste fokusafstand: 25 cm
 • Filterdiameter: n/a
 • Linseelementer: 17 i alt, i 13 grupper
 • Mål og vægt: Ø 89 x 124 mm / 885 g
 • Andet: Manuel fokusering, +/-12 mm forskydning, +/-7,5° skråstilling, 90° højre/venstre rotation
 • Til: Nikon DX og FX spejlreflekskameraer
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 30995 kr

Du har sikkert set det: Billeder, der ser forvrængede ud, fordi husene hælder ind mod midten, og billedet ikke har vertikale linjer, kun diagonale. Et typisk eksempel er et snapshot af familien foran f.eks. Big Ben, hvor det ser ud, som om tårnet bliver smallere og smallere i højden.

Det gør selvfølgelig ikke alverden, men for fotografer, der lever af at fotografere arkitektur eller landskaber, eller dokumentere kunst og bymiljøer, eller fotografere produkter til reklamer eller kataloger, er lige linjer en dyd. Ellers havner billedet aldrig på forsiden af Architectural Digest.

I gamle dage, da fysiske film var normen, brugte fotograferne mellem- eller storformatkameraer, hvor objektivet kunne vrides og forskydes i forhold til filmplanet. Canon og Nikon lavede efterhånden objektiver med samme funktion til deres spejlreflekskameraer, og nu har Nikon igen lavet sådan et såkaldt tilt/shift-objektiv.

PC Nikkor, som det hedder – for Perspective Control – er et temmelig unikt objektiv til fotografer, der har brug for netop disse funktioner, og ikke noget, man smider på et gammelt Nikon for sjov.

Nogle vil sige, at perspektivkontrol er noget, man kan lave i efterbehandlingen af billederne. Det er til en vis grad rigtigt, men man har bedre kontrol i situationen med et objektiv, der har mekanisk kompensation af vertikale og horisontale linjer i motivet.

(Foto: Producent)

Så kan fotografen lettere bestemme udsnittet, kompensere for perspektivfejl og mere eller mindre overflødiggøre efterfølgende perspektivkompensation.

Skru perspektivet på plads
Det er derfor, Nikons PC Nikkor 19 mm f/4E ED er udstyret med indstillingshjul til forskydning (shift), skråstilling (tilt) og rotation. Objektivet kan vippes og forskydes adskillige millimeter for at rette linjer op, men også for at flytte fokusplanet i billedet.

To små låsehåndtag gør det muligt at rotere objektivet to steder. Det forreste låser den forreste del – den, der vipper – som kan drejes 45 og 90 grader. Det bagerste gør det muligt at rotere hele objektivet rundt om sin egen akse. Også forskydningen, så objektivet kan bruges i portrætformat.

Forskydning bruges til at rette linjer op, f.eks. i arkitektur, mens skråstilling bruges til at placere skarphedsområdet i motivet. F.eks. på landskabsbilleder, hvor man vil have kontrol over skarphedsdybden uden at skulle ændre blændeværdi.

(Foto: Producent)

Med forskydning på +/-12 mm, skråstilling på +/-7,5 grader, rotation 90 grader til venstre og til højre samt låseknapper til alle positioner – også 0 – er det et usædvanlig fleksibelt objektiv.

En brændvidde på 19 mm og 97 graders billedvinkel gør det perfekt til full-frame kameraer som Nikon D810, når man har brug for ekstrem vidvinkel og opløsning. Hvis man bruger det på f.eks. D500 med APS-billedsensor – som vi gjorde – svarer brændvidden til 28,5 mm med 73 graders billedvinkel.

Objektivet har kun manuel fokus.

Billedkvalitet
Da vi ikke havde et D810 tilgængeligt til testen af PC 19 mm, må vi basere vores vurdering på D500’s APS-format. Det udfordrer ikke til vignettering i samme grad, fordi billedcirklen er mindre, men det har ikke noget at sige for opfattelsen af kromatisk aberration, sfærisk kontrol, astigmatisme, skarphed og fortegning.

Foto: Lasse Svendsen

Hjørneskarpheden i position 0 med D500 er fænomenal. Den falder ikke påfaldende før blænde f/22, og skarpheden er mest jævn fra f/4.0 til f/16. Rigtig godt. Der er meget lidt kromatisk aberration, astigmatisme og sfærisk fortegning.

Fortegningen er moderat, og det er ikke nævneværdig vignettering nogen steder – stadig på APS-format. Man udfordrer selvfølgelig den optiske kvalitet med så meget skråstilling og forskydning som her, men selv om det påvirker billederne, er det ikke nok til at skjule, at Nikkor-objektiv er fantastisk til formålet.

Konklusion
Et objektiv af denne type kan ikke undgå at blive dyrt. Den komplekse konstruktion og de avancerede linseelementer må nødvendigvis koste. Relativt lave produktionstal bidrager utvivlsomt også, men for dem, der virkelig har brug for sådan et objektiv, er PC Nikkor 19 mm alle pengene værd. Meget mere fleksibelt bliver det ikke på denne side af de gamle bælgobjektiver.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Premium-soundbaren LG SN8YG har, hvad man har brug for af udstyr, og lydmæssigt har LG oppet sig. Men hvad pokker har de tænkt på med app’en?
  Marantz’ nye CD-afspiller er også en netværksafspiller. Og en internetradio. Og en DAC. Og en forforstærker. Og en ...
  Der var engang, hvor Apples MacBook Air var det helt naturlige valg, hvis man skulle have sig en prisbillig og ultraslank bærbar computer. Er det stadig tilfældet?
  Marantz Model 30 er en pragtfuld forstærker for både øjne og ører, og byggekvaliteten overgår det meste.
  En netværksspecialist og et high-end lydfirma har sammen begået en smart-højttaler i hi-fi-kvalitet.
  For prisen på et par støjreducerende hovedtelefoner leverer Philips Fidelio X3 uendelig meget bedre lyd.
  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.
  Xperia 5 II er ikke alene lige så god som Xperia 1 II – på flere punkter er den faktisk bedre!

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Canon EOS R5

  Vejl.pris 36399 kr Først med 8K-video

  6 kameramobiler

  Vejl.pris kr Mobilerne, der tager de bedste feriebilleder

  Samsung Galaxy S20 Ultra (kamera)

  Vejl.pris 10500 kr Samsung forsøger at gøre alt for meget og mister fokus

  OnePlus 8 Pro (kamera)

  Vejl.pris 7000 kr Stærk oprykning af OnePlus kamera
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.