Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

TEST Nikon Nikkor Z 58 mm f/0.95 S Noct

Mørkets fyrste

Nikons ekstremt lysstærke 58 mm er det dyreste objektiv, vi har testet, og måske det allerbedste.
Karakter
Nikon Nikkor Z 58 mm f/0.95 S Noct
Lyd & Billede mener
Ekstrem skarphed, ekstrem lysstyrke, ekstrem kvalitet.
Stort, tungt og dyrt. Kun manuel fokus og ingen billedstabilisering.
Specifikationer
  • Type: Normalobjektiv
  • Maks. lysstyrke: f/0.95
  • Billedstabilisering: Nej
  • Nærgrænse: 50 cm
  • Filterdiameter: 82 mm
  • Linse-elementer: 17 i alt, i 10 grupper
  • Mål og vægt: Ø 102 x 153 mm / 2.000 g
  • Andet: Modlysblænde, vejrbeskyttet
  • Til: Nikon Z
  • Web: nikon.dk

Den fantastiske lysstyrke gør det næsten muligt at se i mørke, for med f/0.95 som største blænde er Nikons massive 58 mm Noct et ekstremt objektiv, der er perfekt i svagt lys.

Det er bestemt ikke et objektiv for hvem som helst – det sætter prisen en klar begrænsning for – men alligevel formår Nikon ikke at dække efterspørgslen på det lysstærke objektiv.

Hvis man kigger på testbillederne, er det let at forstå hvorfor, for magen til skarphed har vi sjældent set. Det to kilo tunge objektiv leverer skarphed i en klasse for sig på stort set alle blænder og viser, hvorfor det er så dyrt.

Så lysstærke objektiver er ikke almindeligt. Leica er måske den mest kendte producent med så ekstreme objektiver, og deres Noctilux-M 50 mm f/0.95 ASPH er marginalt billigere end Nikons 58 mm f/0.95 Noct.

Det siger noget om, hvor kompleks konstruktionen er, når et Nikon-objektiv koster mere end et tilsvarende fra Leica!

Annonce

En skarpladt kamera-objektiv-kombination. (Foto: Lasse Svendsen)

Med blænde f/0.95 kan fotografen ikke alene fange mere lys i mørke, men også isolere motivet på en måde, der nærmest ikke er mulig med f/2.0. Og få kreative effekter i billederne, som kun ekstremt smal dybdeskarphed kan give.

Ulemperne ses i form af bl.a. synlig vignettering og et begrænset skarphedsområde. Men det vender vi tilbage til.

Noct-logoet signalerer vanvittig lysstyrke. (Foto: Lasse Svendsen)

2 kilo med dyrt glas

Nikkor Z 58 mm f/0.95 S Noct, som det hedder, er temmelig digert for et normalobjektiv. Det skyldes en avanceret konstruktion med virkelig meget glas. Som er nødvendigt for at korrigere den optiske ydelse, især fordi objektiver har så ekstrem lysstyrke.

Annonce

Inde i det 15 cm lange og 10 cm brede objektiv sidder 17 (!) linse-elementer. Tre af dem er asfæriske, fire af dem har korrigeret lysspredning, og disse og ti andre elementer er samlet i ti grupper. Nikon har også brugt Arneo- og fluorbelægning ud over nanokrystalbelægning på glasoverfladerne for at holde støv og vanddråber væk og reducere risikoen for strølys, refleksioner og ghosting.

Displayet kan vise afstand eller blændeværdi. (Foto: Lasse Svendsen)

Objektivet, der tager 82 mm filtre, leveres med en modlysblænde i metal, som skrues på, og har et integreret drejeligt stativfæste. Det har ikke indbygget optisk billedstabilisering, men Nikon Z6 og Z7 har integreret femaksers stabilisering, der fungerer glimrende på så korte brændvidder som her.

Derimod er det vejrbestandigt og meget solidt bygget, hvilket ikke kun vægten vidner om. Fokusringen er også silkeblød og præcis, og der er ikke antydning af slør på objektivet.

Objektivet leveres i egen kuffert. (Foto: Lasse Svendsen)

Annonce

Manuel fokus

For en ordens skyld: Der er tale om et helmanuelt objektiv. Manuel fokus fra 50 cm – som er nærgrænsen (1:4.9x) – samt afstand er markeret på fokusringen. Afstanden kan også vises på det lille display på objektivet, hvor man kan skifte til blændevisning, hvis man vil. Blænden kan også vælges med den elektromagnetiske funktionsring, og derudover er der en funktionsknap (Fn), som kan programmeres til en af hele 21 forskellige funktioner.

Nikkor Z 58 mm f/0.95 S Noct leveres i en vandtæt og stødsikker plastkuffert med ekstra plads til kamera og/eller andre objektiver.

Programmérbar funktionsknap. (Foto: Lasse Svendsen)

Vild skarphed

Med sådan et objektiv kan man få nogle helt unikke billeder. Den ekstremt smalle dybdeskarphed giver nogle muligheder, som få andre objektiver kan, og gør Nikkor Z 58 mm f/0.95 S Noct meget velegnet som portrætobjektiv. Blandt andet.

Vægten er faktisk den største ulempe og gør det voluminøse objektiv og et Nikon Z7 til en lidt ubalanceret kombination. Selv om det er muligt at skyde håndholdt ned til 1/30 sekund, ledte jeg ofte efter noget at støtte mig selv eller objektivet til. Især fordi den smalle dybdeskarphed gør det endnu vigtigere at holde kameraet stabilt. Der skal utrolig lidt bevægelse til, før billedet bliver uskarpt på f/0.95, for man har kun få millimeter at gå på.

Annonce

Men når skarpheden sidder, er det til gengæld barberbladsskarpt. Helt vanvittig skarpt, simpelthen. Fokus-peaking i kameraet hjælper selvfølgelig, men brug gerne et stativ for at sikre 100 procent skarphed. Hvis man blænder ned til f/2.0 eller mere, får man også mere at gå på. Så forsvinder vignetteringen, som er meget synlig på f/0.95, men også ses op til f/1.8, hvor den dog i praksis er marginal.

Effektfuld bokeh på f/0.95 med ekstremt smal dybdeskarphed. (Foto: Lasse Svendsen)

Skarpheden er centreret omkring midten af billedfladen på f/0.95, hvor hjørnerne er mærkbart uskarpe, men også det udjævner sig allerede på f/1.8. Fra f/2.8 er skarpheden fænomenal, og den er helt ekstrem fra f/4.0 til f/16, hvor diffraktion dæmper skarpheden lidt.

Objektivet har også virkelig god kontrol over kromatisk fejlbrydning og er blandt de bedste, vi har testet, hvad angår koma og sfærisk aberration, men det kan i nogle situationer være følsomt over for strølys i enkelte vinkler. Selv med modlysblænden på.

Det tegner også smørbløde baggrunde (bokeh) på fuld blænde – egentlig fra f/2.0 og ned – og kombineret med den vanvittige skarphed, som objektivet kan levere, er der ikke noget, der kommer i nærheden af at give de billeder, som 58 mm f/0.95 S Noct kan.

Annonce

Videofotografer skal bemærke, at der er noget Focus Breathing her, men mest fra nærgrænsen på 50 cm og de første få meter; mellem fem meter og uendelig er det mindre synligt.

Konklusion

Nikon Nikkor Z 58 mm f/0.95 S Noct er både det dyreste og på mange måder det bedste objektiv, vi har testet. Skarpheden er enestående for brændvidden; det uskarpe område er det pæneste, vi har set; og hvis man ser bort fra vægten og størrelsen, er det en fryd at fotografere med.

Den mekaniske kvalitet er på højde med det bedste, vi har set fra Leica. Det samme kan siges om prisen, men den afspejler sig også i den tekniske ydelse fra Noct-objektivet.

Et objektiv på to kilo er noget af en håndfuld. (Foto: Lasse Svendsen)

forfatter

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.