Search
Generic filters

: Nikon D5600

Kameraet der passer til alle

Hvis du har brug for et bedre kamera, er Nikon D5600 et godt sted at starte.

April 2017Nikon D5600

Lyd & Billede mener

Gennemført enkelt at bruge for amatører og viderekomne. Billedkvalitet i top, kompakt og let, og praktisk billeddeling med Bluetooth.
Moderat skudtakt og fokushastighed, ingen vejrtætning, lille søger.
 • Type: 24 MP systemkamera med APS-C billedsensor
 • Optik: Nikon DX
 • Skærm: 8 cm LCD, 1 mio. billedpunkter
 • Søger: Optisk spejl, 0,85x forstørrelse, 95 % dækning
 • Højdepunkter: Vridbar touch-skærm, Wi-Fi, Bluetooth, 5 fps, mic-indgang, 970 skud/opladning
 • Pris: 7.290 kroner
 • Web: nikon.dk
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 7290 kr

Med Nikon D5600 er det lettere at få fine billeder og lettere at dele dem via mobilen. Det er i hvert fald, hvad de selv siger, så det måtte vi selvfølgelig teste. Kameraet stiller op i den lette ende af spejlrefleksklassen og er rettet mod hverdagsfotografer, der har brug for noget bedre end mobilkameraet.

Det er Nikon lykkedes ganske godt med, for teknisk set er det baseret på to af de bedste amatørkameraer, vi har testet: Nikon D3400 og forgængeren D5500.

Der er mange ligheder mellem de tre kameraer. Såsom en fremragende billedsensor på 24 megapixel, Nikons rigtig gode RGB-lysmåler med hele 2.016 målepunkter og et kompakt ydre, der gør, at det passer fint i en lille taske eller rygsæk.

Hvis man kigger nærmere på kameraet, ser det ikke bare ud som D5500, det er i bund og grund samme kamera. Bare med SnapBridge oveni. Det er Nikons måde at sige opkoblet på. SnapBridge bruger Bluetooth, som kan være tilsluttet kameraet hele tiden, så hver gang du tager et billede, kan det uploades i web-opløsning til mobilen.

Dermed er det endnu nemmere at dele billederne, enten på sociale medier, med e-mail eller bare lægge dem i skyen som backup. Op til 2 megapixel opløsning, vel at mærke – hvis du har brug for mere end det, må du koble dem sammen med Wi-Fi. Så kan du også overføre HD-video.

Desuden får du mere avanceret autofokus end i D3400, med 39 fokussensorer i stedet for 11, og op til 5 fps skudtakt, god HD-videokvalitet med mikrofonindgang for bedre lyd samt hovedtelefonstik.

(Foto: Producent)

Let at bruge

D5600 er et af de kameraer, som man bare kan tage op, tænde for og begynde at fotografere med – uden at bekymre sig om indstillinger. Sæt alt på grøn, så tager kameraet sig af resten, og det fungerer forbløffende godt.

Efterhånden som man bliver mere vant til det, kan man dreje på de få hjul og trykke lidt på knapperne for at lære noget om de forskellige indstillingsmuligheder. Som der er en del af – ikke overvældende mange, men nok til, at kameraet kan følge brugerens erfaringskurve et godt stykke op i klassen for viderekomne.

Kameraet har vridbar touch-skærm, en meget stor og skarp én. Det er i sig selv ikke noget særligt; det er der på mange kameraer. Men Nikon er lykkedes bedre end de fleste med at lave et overskueligt skærmbillede med de mange indstillinger.

Det meste af kameraet kan betjenes med en finger på skærmen, på samme måde som man bruge en smartphone, bortset fra at kameraet ikke har nogen apps. Kun fotoindstillinger, som man skal forholde sig til.

Det gør D5600 nemmere at bruge, end man måske skulle tro, også fordi man så let kan se og få et overblik over kameraets funktioner. Jeg ved ikke, hvor mange der vil finde det nyttigt, men det er muligt at flytte fokuspunkterne med tommelfingeren, mens man kigger i søgeren. Det fungerer fint, og meningen er, at man skal kunne flytte fokus efter motivet. Noget, som kameraet egentlig klarer fint på egen hånd.

Faktisk vil jeg anbefale at vælge 3D-Tracking fra AF-Area Mode på skærmen (tryk i-knappen ind først), når man har brug for følgefokus på actionfotos. Det fungerer bedre det meste af tiden.

Der er alligevel plads til forbedringer. Højere skudtakt, vejrtætning og endnu bedre integration mellem skærmmenuer og touch-funktion står højt på listen. Men allerhelst så jeg gerne en større søger. Den er simpelthen for lille. Det kan fungere, hvis man alligevel stort set kun bruger skærmen, men her er søgeren nedbarberet for at gøre kameraet så lille som muligt.

(Foto: Producent)

SnapBridge

Mange oplever ligesom vi, at billedoverførsel fra et kamera kan være besværligt. Forbindelsen er upålidelig, og ofte er man nødt til at betjene kamera og mobil samtidig for at være sikker på, at billederne virkelig bliver overført til telefonen. Det har Nikon forsøgt at gøre lettere med SnapBridge, som bruger Bluetooth til overførslen. Det fungerer faktisk fint, så længe man kan klare sig med billeder på under 2 megapixel.

Mobilen kan også bruges som fjernbetjening – eller rettere sagt fjernudløser, for der er ikke meget, man kan indstille på kameraet fra telefonen.

 

Flot billedkvalitet

Kameraet fås i flere forskellige konfigurationer. Den mest almindelige er med Nikons kompakte AF-P 18-55 mm f/3.5-5.6G VR normalzoom, men vi testede det også med Nikons fremragende 50 mm f/1.4G.

Den tekniske kvalitet fra billedfilerne er der ikke meget at udsætte på. Den er nærmest identisk med det resultat, vi fik fra D3400, hvilket vil sige marginal billedstøj, før man passerer ISO 3200. Eller sagt på en anden måde: Du behøver ikke at være bange for grumsede billeder i svagt lys. Som det ofte er tilfældet med mobilkameraer.

Efter ISO 6400 bliver det mere grumset, men det er ikke noget at fortvivle over før ved ISO 25.600. Her bliver mørke billeder meget grumsede.

Der er heller ikke meget at udsætte på farvebalance og hvidbalancekontrol. Som sædvanlig med Nikons RGB-lysmåling er eksponeringspræcisionen upåklagelig, og med Nikons dynamiske Active D-Lighting slipper du for, at skyggerne gror til. Kameraet har også en HDR-indstilling i fire trin plus auto og selvfølgelig automatisk. Den bør bruges med forsigtighed, for det ikke altid, at kameraets processor ved bedst.

Det er sjovere med de billedeffekter, du finder på programhjulet, som du vælger med touch-skærmen. Mange af dem kan faktisk lave fine effekter, men jeg savner en valgbar sort-hvid-indstilling fra programhjulet. Som det er nu, skal man vælge Monochrome fra menuerne, klikke sig igennem indstillingerne og gemme.

(Foto: Producent)

Konklusion

Nikon D5600 vil være et rigtig godt valg for de fleste amatører, næsten uanset behov. Der er et enormt udvalg af tilbehør, såsom de mange Nikkor-objektiver, der også passer til dette kamera, og billedkvaliteten, brugervenligheden og videoegenskaberne er gode nok til at tilfredsstille selv de mere kræsne viderekomne brugere.

Hvis man har brug for et godt kamera i en kompakt indpakning, der ikke er stort, tungt og dyrt, er det et af de bedste kameraer i klassen.

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Denons jubilæumsafspiller kan tage sig kærligt af dine skiver i mange år frem. Men din streaming får den kolde skulder.
  Vi spurgte, læserne svarede. Med næsten 4.500 stemmer er iPhone 11 blevet kåret som vinder af kamerablindtesten.
  HW-Q950T er den nyeste topmodel fra Samsung, og den skuffer ikke. Denne soundbar er der krudt i!
  Med sin saftige kontrast og sit farvestrålende Ambilight-lys giver Philips OLED805 en virkelig heftig billedoplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromis. Derfor skal man holde tungen lige i munden, hvis man overvejer et køb. For de fleste vil OnePlus 8T være blandt de bedste mobiltelefoner på markedet, mens forbrugere med specifikke behov bør kigge efter noget andet.
  Endelig et Wi-Fi 6 mesh-netværk, som de fleste har råd til. Er det så bare at spænde sikkerhedsselen og gøre klar til super nethastigheder?
  Dyson Lightcycle Morph er noget helt for sig selv. Den kan det meste, men samarbejder dårligt.
  Hvis du er villig til at give afkald på Dolby Atmos og DTS:X, findes der næppe en bedre soundbar til prisen end Samsung HW-Q66T.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Canon EOS R5

  Vejl.pris 36399 kr Først med 8K-video

  6 kameramobiler

  Vejl.pris kr Mobilerne, der tager de bedste feriebilleder

  Samsung Galaxy S20 Ultra (kamera)

  Vejl.pris 10500 kr Samsung forsøger at gøre alt for meget og mister fokus

  OnePlus 8 Pro (kamera)

  Vejl.pris 7000 kr Stærk oprykning af OnePlus kamera
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!