: Nikkor AF-S 24-70 mm f/2.8 E ED VR

Nikon-zoom til de sejeste spejlreflekser

Nikon har lavet deres dyreste normalzoom hidtil, og der er ikke sparet på noget.

Lyd & Billede mener

Meget høj skarphed i centrum, rigtig god billedstabilisering og solid, vejrtætnet konstruktion.
Stort, tungt og dyrt med faldende skarphed og stigende lystab i hjørnerne på fuld blænde.
 • Type: 24-70 mm normalzoom
 • Lysstyrke: f/2.8
 • Mindste fokusafstand: 38 cm
 • Filterdiameter: 82 mm
 • Linse-elementer: 20 i alt, i 16 grupper
 • Mål og vægt: Ø 88 x 155 mm / 1.070 g
 • Andet: Solblænde, vejrtætnet, optisk billedstabilisering
 • Til: Nikon FX full-frame
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 20095 kr

Hvis man køber et Nikon-kamera og gerne vil udvide med flere objektiver, er det let at blive overvældet af udvalget. Nikon-ejere har et af de største udbud af optik til rådighed til deres spejlreflekskameraer, og de fleste laves af Nikon selv.

Det spiller ingen rolle, om det er et fiskeøjeobjektiv til ekstreme billeder eller et teleobjektiv til sport eller dyreliv, man har brug for – der findes altid mindst ét objektiv, som passer til opgaven.

Det mest almindelige er imidlertid den såkaldte normalzoom. Den, der følger med de fleste spejlreflekskameraer fra Nikon. Som regel dækker den fra omkring 28 mm vidvinkel til et sted mellem 80 og 100 mm tele. Nikon har 11 af disse, men ingen af dem er så seje som den nye, vejrtætnede Nikkor AF-S 24-70 mm f/2.8 E ED VR.

Den er voldsomt meget dyrere end den lille 18-55 mm f/3.5-5.6, der følger med Nikons billigste kameraer, og er nok bedre egnet til mere krævende Nikon-fotografer med full-frame kameraer.

Som normalzoom er den meget anvendelig. Med 24 mm vidvinkel er den velegnet til landskaber, arkitektur og gadefoto, og 70 mm er tilstrækkelig tele til, at den fint kan bruges til portrætter og bryllupper. Med lysstyrke f/2.8 er zoomen også lysstærkt nok til, at den kan bruges selv i svagt lys.

 

Firetrins billedstabilisering

Nikkor-zoomen ligner til forveksling den ældre 24-70 mm zoom, der debuterede i 2007, men den har fået et helt nyt optisk design, tilpasset behovet for et skarpt objektiv til Nikons højopløste full-frame spejlreflekskameraer, f.eks. D750 og D800-serien. Den kan også bruges sammen med Nikons kameraer med APS-format (DX), såsom D7200, og får så en effektiv brændvidde på 36-105 mm.

Objektivet er vejrtætnet og udstyret med firetrins optisk billedstabilisering, som skal gøre det tunge objektiv bedre egnet til bl.a. video-optagelse. Den optiske konstruktion består bl.a. af asfæriske linse-elementer for bedre kontrol over lysspredning, nanokrystalbelægning for at dæmpe strølys og fluoritbelægning for at holde snavs og støv væk fra de eksponerede glasflader.

Nikon har også valgt en elektromekanisk blændemekanisme, der er meget hurtigere på serieoptagelser, og med ni membraner tegner objektivet meget fine, ufokuserede baggrunde på f.eks. portrætter.

På et så dyrt objektiv til kræsne fotografer regner man med, at den optiske ydelse er noget nær perfekt, men det store Nikkor-objektiv – 20 cm fuldt udtrukket – har enkelte problemer, som dog ikke er så usædvanlige for zoomobjektiver af denne type.

Det første er linjefortegning, som er synligt på 24 mm vidvinkel, og det andet er kromatisk aberration (farvefejl), som man ellers skulle tro, at et så dyrt objektiv havde bedre under kontrol. Der er også noget – men ikke meget – vignettering (lystab) på fuld blænde og 24 mm. Dog ikke mere end forventet.

Skarpheden og detaljeopløsningen er fremragende, men så skal man blænde ned til f/4.0 eller f/5.6 på 24-35 mm, ellers falder den markant i hjørnerne. Det er okay for en almindelig 24-70 mm zoom, men ikke for en til 20.000 kroner.

Det hjælper altid at blænde ned, også på længere brændvidder. Så er skarpheden meget høj og – ikke overraskende – på sit allerhøjeste i centrum. Men den nye 24-70 mm zoom er bedre end forgængeren med en bred margin, især når det gælder hjørneskarphed og dæmpning af vignettering. Den er bare ikke helt perfekt korrigeret, efter vores opfattelse.

 

Konklusion

Den integrerede billedstabilisering fungerer glimrende, og på live view kan man holde kameraet i hånden – med zoomen på – ved video-optagelse uden nævneværdige rystelser eller bevægelser på optagelsen. Autofokus fungerede fejlfrit på D750 og er næsten lydløs samt lynhurtig til at låse fokus på alle brændvidder.

Dette bundsolide Nikkor-objektiv er i det hele taget et meget vellykket, omend ikke helt perfekt objektiv. Men det er det også de færreste normalzooms, der er.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
1 kommentar

Skriv et svar

  Læs også

  Sonus faber Lumina III er det oplagte højttalervalg til mindre rum.
  Sony A85 er et glimrende OLED-TV med et flot billede og klar, men usynlig lyd!
  Denons jubilæumsafspiller kan tage sig kærligt af dine skiver i mange år frem. Men din streaming får den kolde skulder.
  Vi spurgte, læserne svarede. Med næsten 4.500 stemmer er iPhone 11 blevet kåret som vinder af kamerablindtesten.
  HW-Q950T er den nyeste topmodel fra Samsung, og den skuffer ikke. Denne soundbar er der krudt i!
  Med sin saftige kontrast og sit farvestrålende Ambilight-lys giver Philips OLED805 en virkelig heftig billedoplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromis. Derfor skal man holde tungen lige i munden, hvis man overvejer et køb. For de fleste vil OnePlus 8T være blandt de bedste mobiltelefoner på markedet, mens forbrugere med specifikke behov bør kigge efter noget andet.
  Endelig et Wi-Fi 6 mesh-netværk, som de fleste har råd til. Er det så bare at spænde sikkerhedsselen og gøre klar til super nethastigheder?

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Canon EOS R5

  Vejl.pris 36399 kr Først med 8K-video

  6 kameramobiler

  Vejl.pris kr Mobilerne, der tager de bedste feriebilleder

  Samsung Galaxy S20 Ultra (kamera)

  Vejl.pris 10500 kr Samsung forsøger at gøre alt for meget og mister fokus

  OnePlus 8 Pro (kamera)

  Vejl.pris 7000 kr Stærk oprykning af OnePlus kamera
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.