TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
EFTERÅRSTILBUD: 3 UGER FOR 3 KR

Fujifilm X-T10

Ambitiøst amatørkamera

Med lynhurtig autofokus og upåklagelig billedkvalitet er X-T10 et af de bedste amatørkameraer på markedet.

forfatter
Publiceret 08/09/2015 - 06:00
L&B mener
Upåklagelig billedkvalitet og ultrahurtig følgefokus gør det til et attraktivt alternativ til et spejlrefleks.
Ingen touch-skærm, middelmådig videokvalitet og lille håndgreb.
Specifikationer
 • Type: 16 MP systemkamera med APS-C billedsensor
 • Optik: 16-50 mm f/3.5-5.6 (tilsv. 24-75 mm), 3x zoom
 • Skærm: 7,6 cm LCD, 920K billedpunkter
 • Søger: 2,36 MP OLED
 • Højdepunkter: Wi-Fi, NFC, 8 fps, 1/32.000 s. lukker, hybrid AF
Vejl. pris 6600Pr. 08/09/2015 Produktside

De fleste kameraproducenter står i skyggen af giganterne Canon og Nikon. De små slås indbyrdes om de markedsandele, der er tilbage, og nogle af dem fortjener at lykkes bedre. En af dem er japanske Fujifilm. Systemkameraerne i deres X-serie står ikke tilbage for den kvalitet, du kan få fra et Canon-spejlrefleks, og med et voksende udvalg af objektiver og tilbehør har Fuji det bedst mulige udgangspunkt for at sælge godt.

Med det nye Fujifilm X-T10 henvender de sig til amatørfotograferne, der måske ellers ville have købt et Canon EOS 750D eller et Nikon D5500.

De koster omtrent det samme. X-T10 starter ved omtrent 6.300 kroner for kamerahuset alene og koster 6.600 kroner med en 16-55 mm zoom. Hvis du vil have en mere lysstærk zoom, kan kameraet også fås med en 18-55 mm f/2.8-4.0.

X-T10 er baseret på den samme 16 megapixel X-Trans CMOS billedsensor som Fujis topmodel X-T1. Den har ekstrem detaljeopløsning, fordi fotosensorerne er fordelt i et mere tilfældigt mønster og uden lavpasfilter. Dermed er billedkvaliteten sikret, men Fuji har fjernet vejrtætningen, krympet kamerahuset og ændret på layoutet.

X-T10_design2
Klassisk design med lukkertidshjul og udløserknap med hul til kabeludløser.

 

Lynhurtig autofokus

Der er færre indstillingsmuligheder og programmérbare knapper på X-T10, som mere er rettet mod amatører end professionelle. Hvilket også er grunden til, at Fuji har givet kameraet en Auto-knap, der erstatter de valgte indstillinger med fuld eksponeringsautomatik. Det har også indbygget blitz og et programhjul til venstre for den elektroniske søger med 2,36 megapixel opløsning.

To trykfølsomme indstillingshjul – et foran og et bagpå – giver fotografen nem og hurtig adgang til indstillingerne. Hvilket er en fordel for brugervenligheden sammenlignet med 750D og D5500.

Skærmen er vipbar, men er ikke en touch-skærm. I stedet har Fuji valgt at beholde Q-knappen, som i kombination med de nævnte indstillingshjul giver umiddelbar adgang til de mest almindelige sekundære indstillinger. Indbygget Wi-Fi til trådløs overførsel af billeder og fjernstyring af kameraet er der også. Samt 1080p HD video-optagelse, 8 fps skudtakt og elektronisk lukker ned til 1/32.000 sekund for virkelig skarpe actionbilleder.

Så er det en stor fordel, at autofokus kan følge med. Derfor har Fuji udviklet et nyt 77 punkts hybridt fokussystem med avanceret følgefokus og valgbare fokuspunkter, der fungerer over al forventning. Kameraet fokuserer lynhurtigt og kan holde fokus på selv hurtige motiver – cyklister, biler osv. – hvilket virkelig er et løft i forhold til det ellers fremragende X-T1.

X-T10_Finder
De elektroniske søgere er kommet for at blive. Det her er en af de bedre.

 

Upåklagelig billedkvalitet

Storebror X-T1 har større søger og bedre ergonomi med et godt håndgreb samt flere muligheder for individuel tilpasning af kameraet, men der er ingen forskel på billedkvaliteten. I praksis betyder det, at amatørfotografer, der er vokset fra deres gamle spejlrefleks, kan få samme billedkvalitet som med det professionelle X-T1. For langt færre penge.

Detaljeopløsningen på Fujis specielle 16 megapixel billedsensor er på højde med de bedste sensorer med 24 megapixel, men Fujis farvegengivelse er bedre end de fleste konkurrenters på jpeg-filer, med mere jævne toner og konsistent farvemætning.

Også ved høje ISO-værdier, hvor billedsensorens øgede følsomhed ofte fører til synlig billedstøj. Så forsvinder farverne gradvis, mens kornstøjen øges og kontrasten falder. Men her kan man fotografere ved op til ISO 6400 uden at bekymre sig om billedstøj. I råformat vel at mærke, for over ISO 6400 kan kameraet kun gemme billeder i jpeg. Altså færdigprocesserede billeder. Selv da, f.eks. ved ISO 12.800, er der ikke alvorlige mængder af kornstøj.

X-T10tilt01
Kompakt kamera med vipbar skærm, men ikke touch.

Billeddynamikken svarer til ca. 13 eksponeringstrin, hvilket er mere, end man kan forlange af et topkamera med 16 megapixel billedchip i APS-C format. De allerbedste – som regel full-frame kameraer med større billedflade – kan klare 14 trins dynamik. Men så er vi også oppe i en helt anden prisklasse.

Kameraet har Full HD-video, men man køber ikke X-T10 for at filme – det findes der bedre kameraer til. Men hvis man har brug for et videoklip sammen med stillbillederne, er det rart, at muligheden er der.

XT-handgrep
Håndgrebet MHG-XT10 koster 999 kroner ekstra.

 

Gennemført allround-kamera

Fujifilm X-T10 giver samme billedkvalitet som det meget dyrere X-T1. Men er mindre, lettere og nemmere at bruge – uden alt for mange kompromiser.

Kameraet er et oplagt alternativ til spejlreflekser fra Canon og Nikon i samme prisklasse, men også til Sonys, Panasonics og Olympus’ spejlløse systemkameraer. Billedkvaliteten, brugervenligheden og fokusresponsen gør Fuji-kameraet til et af de bedste valg for dem, der vil have bedre billeder og har brug for et værktøj, som ikke sætter nogen grænser for ambitionerne.

 

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

3 uger 3 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 672 kr
(du sparer 216 kr)
12 Måneder 895kr
(med 11 utgaver af magasinet)
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Superkompakt 4K-videokamera fra Sony Sony FX30 er et professionelt videokamera i handy format.
DJI Osmo Mobile 6: - Optag som en professionel DJI Osmo Mobile 6 gør dig i stand til at gøre de professionelle kunsten efter, ved at stabilisere dine mobilvideo-optagelser.
Tamron lancerer en ekstrem zoom til Fujifilm X-kameraer Og den bliver billigere end Fujifilms egen tilsvarende zoom.
Leica lancerer Q2 i samarbejde med Seal Specialudgave i begrænset antal.
Se hvad du kan gøre med din harddisk Ny firmware med understøttelse af optagelse på SSD
Panasonic kommer med lysstærkt og kompakt 18mm objektiv Ultrabred vidvinkel til Panasonic og Leica kameraer.
Følg Lyd & Billede